香港龜友論壇

樓主: xiaobao.7
打印 上一主題 下一主題

溫馨提示 請大家小心呢個超級飛機友 蟲蟲碩士(內有電話)

根據過往經驗,禁言封殺對任何人絕無效用,
如「邪靈」般,一雞死一雞鳴,禁之不絕,此乃網路世界的局限,
帳戶隨時可開,轉換名字即可,試問如何杜絕有意犯事者?
回復

頂......原來中到應一應.........
先中nathan3986...之後中??? .....
再中Caution .......最後再中多下natha1106 .....
分身NathanNG同蟲蟲碩士刀pm過我好彩我嗰時已經聽到佢既臭朵走得快....
係同一個人手上衰四次....真係X你X母XXXXX死小學X......         

http://hkturtle.org/forum.php?mo ... =1&extra=#pid579740

回復

機乎每一日都有好多「飛機友」係龜友論壇出現,如果有龜友因被人放飛機,我個人亦會為閣下感到不幸。當然…完全理想的情況當然是為交易區所有使用者都做一個詳細的道德審查,保障所有會員的利益,不過顯然呢個理想的情況不可能實現。所以都有會員退而求其次,希望版主處理某些被投訴對象,呢一個問題其實管理人員都留意左好耐,我地亦不是視而不見,完全不作理會。不過首先要指出,如果論壇禁止所有「飛機友」訪問,是輕而易舉,但如啊橙版主所言,每一個人道德標準的確有所不同,有部分人介時不時交易亦是情有可原,所謂公說公有理,如果一刀切只是不近人情。更浪費極大資源,就如我是交易區版主,雖然我早有離開之意,但我在學業之外仍每一日都會檢查交易區發帖,但其實很多義工亦花費很多時間在交易區之上,有時令我愧疚之至,而我相信單單一個交易區問題已經佔板務一半以上,審查道德問題資源上亦不可行。加上沒有人保證該會員下次會否「放飛機」,如果一律禁止,也令龜友有所損失,可能失去買賣心頭好的機會。當然亦有惡意中傷攻擊出現。話說回來,我相信論壇亦不希望飛機友出現,但綜合種種原因之下,論壇亦提供一個平台,可以讓大家提出自己的經歷,警惕各位龜友,希望大家參考。但如果有龜友惡意「放飛機」如邪靈的情況一樣,論壇一樣會禁止訪問,不會坐視不理。當然…又話說回來,論壇有很多不同的限制,希望各位龜友可以包容,各位可以多多合作。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

回復 龜痴 的帖子

師兄 勁`````
咁多分身你都知 真係勁
回復

回復 一刀兩斷 的帖子

哈哈哈 笑死我啊 四次添```
小心小心啊
回復

xiaobao.7 發表於 2012-10-24 22:15
回復 一刀兩斷 的帖子

哈哈哈 笑死我啊 四次添```

= =兩次仲要on XX等佢2 hours
回復

極為同意花花版主所言. 個人亦在此發表一下自己淺見. 本人不只相信單單一個交易區問題已經佔版務一半以上,
而是肯定佔了七八成版務. 引發罵戰,賣了/hold了不修改帖名, 內容違規/空泛,同一個帖不足三天發多次, 甚至那
邊箱我們del了帖,不足二三分鐘又開過新帖等等, 光是每一日檢查交易區發帖, 處理交易區問題,光是別版的我客
串幫忙也花近兩小時,算上其他版主所花時間,不敢想像其嚴重性.

首先指出,我指的處理,是妥善處理,不是一刀切. 說真的, 禁止所有個人道德標準認為有問題會員訪問,輕而易
舉到我們花一分鐘就可置身事外. 會員之間的交易我們毫無既得利益, 版主又不便表明立場,何以我們要吃力不
討好地又私下pm,又公開留言,又這樣那樣的大費周章?大家先想想原因何在 ? 當然是為大家好噜.

在大家反思的同時,試設想一下,會員數量是版主義工們total的 n 倍 ! 打個比喻吧,警察是可以阻止罪案發生,但可否
杜絕罪案發生呢? 現實中不可能,網路世界更不可能.套用橙兄一句,一雞死一雞鳴,禁之不絕,帳戶隨時可開,轉換
名字即可,試問如何杜絕有意犯事者?

因此,我個人認為使用交易區還是什麼論壇也好,自律是很重要的.自律是什麼意思呢?自律除了做好自己,其實還希望
大家提出自己的體驗及不快經歷,警惕各位龜友讓大家參考。那間商户好,那間商户不好,什麼投訴及糾紛或是本帖
討論的飛機友等等均可在聊天室,市況及商店討論, 建議、投訴及糾紛版發表.我們必盡心盡力盡快提供協助.

回復

整交易信用評分囉! 到某績分既會員先可以評分, 好多網上有交易既網站都係咁做架啦。

雖然都只係供參考用途,
但起碼叫做有得參考下!

老實講, 呢方面成日比人投訴都唔係辦法, 唔係下下講句「你地雙方交易唔關論壇事」就可以了事, 董建華當年好多野都唔關佢事架, 但結果咪又係乜都賴佢。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
SnappingTurtle + 2 一針見血

查看全部評分

回復

回復 Fatal_Paladin 的帖子

非常贊成
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-24 23:25
整交易信用評分囉! 到某績分既會員先可以評分, 好多網上有交易既網站都係咁做架啦。

雖然都只係供參考用途 ...

「信用評級」設定原意係好,但當加入「人性」之後,只會成為惡作劇既溫床
我地一早就講到明,白紙黑字寫到明,
「一切交易均為會員間之私人交易,與香港龜友論壇及論壇義工無關」
一切責任自行負責,係呢一個大前提下,我地的而且確唔存在任何責任問題。
私人交易,點到我地理?
回復

啊橙 發表於 2012-10-24 23:46
「信用評級」設定原意係好,但當加入「人性」之後,只會成為惡作劇既溫床
我地一早就講到明,白紙黑字寫 ...

下下掉句唔關我事, 無責任問題,  解決到問題?
唔整信用評級冇問題, 建議黎既姐, 不過學你講句, 而家放飛機唔係惡作劇咩?

多個參考唔好咩? 你以為一開始就整得好? 問題係要慢慢改善架!

論壇有今時今日既人流, 交易區多人買賣絕對係最大原因,
參考下國內前人做法, 試問有咩唔好? 壞處係邊?

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
SnappingTurtle + 2 一針見血

查看全部評分

回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 00:13
下下掉句唔關我事, 無責任問題,  解決到問題?
唔整信用評級冇問題, 建議黎既姐, 不過學你講句, 而家放飛 ...

其實交易區只係提供一個平台予龜友們方便之用,個別人仕有心要玩野既其實點都玩到。

至於評級機制問題,先不講管理層有冇能力增加呢個功能,其實我地自己都可以要求小學生以上程既人先交易。

所謂求人不如求己,唔洗咁勞氣既,管理層亦都有佢地既難處。
回復

啊橙 發表於 2012-10-24 23:46
我地一早就講到明,白紙黑字寫 ...

其實你所講既人性,我又唔認同會成為惡作劇既溫床,因為只要設定得夠仔細,其實好難隨便負評。

當然論壇用掛程既,現有網絡上搵到既評分功能是否適用我都唔肯定,不過只係針對人性一點疑慮作出一個少少既反應。
回復

回復 khip 的帖子

我都明白論壇管理層好多限制, 香港既論壇亦冇乜可能可以好似國內論壇咁大,

因為香港係法治之地, 好多踩界野最多當睇唔到, 並唔係唔管,
所以冇辦法可以好似國內咁做到咁有規模。

論壇人流而家愈黎愈多, 玩野既人只會愈黎愈多,
將來開支亦會愈黎愈大,
維修管理其實飯飯都係錢,
時間就係錢啦!

而家論壇靠一班熱心義工版主黎管理, 老實講唔係長久之法,
咁落去都係辛苦左一班熱心既爬友。
好多論壇或網站都係某個階段需要轉形。

最後一句, 香港爬蟲論壇所剩無幾, 我只想一個hea下時間分享下既地方愈黎愈好。
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-10-25 01:02
回復 khip 的帖子

我都明白論壇管理層好多限制, 香港既論壇亦冇乜可能可以好似國內論壇咁大,

樹大有枯枝,我諗如果可以既佢地都唔會唔做野。

只係可能市面上既評級系統唔適合呢種論壇用,因為此終呢種論壇原設都係俾你地傾計,唔係一個完善既交易系統。

而且放一次飛機唔等於人地下次都會,管理層一插手私人交易引來既問題便會好多,所以還是自己小心點較為理想。

PS: 管理層不如考慮下係交易區長期置頂把某些電話號碼既部份數字寫出黎,等大家有一個警剔吧!!
回復

回復 khip 的帖子

對於師兄嘅提議其實係好好
但當一個人有好多分身ac+好多次飛機紀錄
(如果睇哂成個post的話都應該知道今次放飛機果個係咩人)
而某管理層可能同係出過幾次街見過下面嘅,
點解唔勸下唔好玩野呢?
百思不能其解
難道重係比多幾次機會自己友先?
重有之前又係有一個類似嘅人又係有d特徵好似
該壇就選擇封ip
甘點解聲稱係龜痴朋友又可以放人飛機而負責任呢?
可以上只係個人觀點姐 不喜勿插
回復

~爬獸島~ 發表於 2012-10-25 01:19
回復 khip 的帖子

對於師兄嘅提議其實係好好

呢層我又唔清楚了,不過此終要玩野既都吹佢唔漲嫁....可能管理層有同佢講過,但佢仍然係要玩你都冇計,不過呢D又係後話....因為點樣都好我地都唔會知真相。

管理層此終都冇法去肯定他就是他,如果隨便封IP便會引起對其他會員既不滿(例如封錯人,咁又會引起好多爭執),而且管理層亦都冇咁多人手去處理。

還是個句論壇只係在一個以討論龜隻既大前提下,提供一個小小既平台方便大家交易,實際交易條款,內容,是否飛機友呢D都係買賣雙方要承擔既風險。  管理層過往對於一D明玩野(如閃靈既)都有公關資料提醒大家,其實都已經盡左義務和責任。  

而且最重要的係我地冇付款俾管理層,所以埋怨管理層辦事不力,唔理飛機友其實係有少少過份要求的。

好坦白咁講,就算關左交易區我地仍然係會私人交易,如果只係因為交易區呢個字眼令到大家覺得管理層有更多責任要承擔,咁我諗管理層索性關左交易區便可,或者不對外開放,只給商店用家。

所以講到底,網上買賣本來就有呢D風險,所以還是自己小心點吧。

因為商店,在漁記拎左買賣牌,信心保証  發表於 2012-10-25 03:12
回復

好快龜大會刪貼了
回復

多謝龜痴大人提供資料...這樣已足夠我們小心預防了...
我又去翻查一下短消息記綠...呢一個..我又重招...不過系買龜被人放飛機
natha1106  亦有開帖  賣虎紋蛋
跟佢約交收又不留電話...一直話會聯絡我...
到最後玩失蹤..
回復

睇返紀錄原來都曾經用3個ac    pm過我

仲要開價勁高,好彩都冇中招
回復