香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 小不點
打印 上一主題 下一主題

豹仔出事,(嚴重)

我認為其實都係帶佢去睇醫生最好,你這情況睇相都非常嚴重,宜家隻龜同之前比,係好明顯瘦左好多,好大機會係生原蟲或腸胃炎,原蟲係要用顯微鏡睇先睇得倒,不可用一d街上買得到的導蟲藥,這些大多數都係用來導條蟲或蛔蟲(睇得見的蟲),導原蟲的藥以我所知係睇醫生先有,就算街有,用的份量都要計得好準,如用多左隻龜好可能會死,所以最好都係去睇醫生好d。
回復

回復 小不點 的帖子

首先環境 溫度 通風 做好 有左環境幫助 有左信心 先可專注醫龜 當然 睇醫生係最好
異味係指臭味 原因係 怕爛甲 爛甲 會 林  會臭
其實 個人愚見 你隻龜精神神態上 未係好差情況 前手 仲未太瘦
首先 比小小愚見 唔好罵 原虫方面  我都唔敢叫你試 我個人有隻星 有原虫 瘦到頭都 粒埋 前手瘦到無內  已用bac 強喂reptboost 但食咩 完全消化唔到 都無用 自己杜完 原虫 4日 變爛便  一星期後杜多次  情況已控制
樓主你隻情況 未太差   暫   唔洗咁擔心 如可當然睇醫生啦~ 用一星期bac 再睇 杜虫方面後話
唔想比人話識小小 就亂吹
回復

BAC已經寄出喇
唔好淨食M糧同命脈喇,餵多D新鮮菜吧~~~翻薯葉幾好,不過而家少左有得買
回復

呆呆 發表於 2012-10-17 01:50
回復 小不點 的帖子

首先環境 溫度 通風 做好 有左環境幫助 有左信心 先可專注醫龜 當然 睇醫生係 ...

大致明白.
現在先用一星期BAC再看情況,先理杜虫(原虫)??
回復

jasonsz 發表於 2012-10-17 10:49
BAC已經寄出喇
唔好淨食M糧同命脈喇,餵多D新鮮菜吧~~~翻薯葉幾好,不過而家少左有得買 ...

多謝師兄.
OK,E+加埋菜餵食了
回復

小不點 發表於 2012-10-18 00:43
多謝師兄.
OK,E+加埋菜餵食了

等隻龜好番,不要淨食M糧同命脈和新鮮菜,M糧同命脈最好一星期食一次,菜要加埋乾草一同餵(乾草要剪到好碎),隻龜再大d可淨食草,間中餵菜。(個人意見)
回復

pp仔 發表於 2012-10-19 00:51
等隻龜好番,不要淨食M糧同命脈和新鮮菜,M糧同命脈最好一星期食一次,菜要加埋乾草一同餵(乾草要剪到好 ...

係的,我會的了,
回復

缺鈣,身體就會把殼的鈣溶化以維持身體需要,因此甲殼就會越變薄,見到黑色一塊塊
眼窩越來越凹,表徵看到精神很差
回復

小不點 發表於 2012-10-17 00:10
回復 jasonsz 的帖子

地方可以的.7CM龜在50CM X 30CM的龜箱

50 x 30真係幾細下...
回復