香港龜友論壇

查看: 2179|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

杜蟲

樓主
CHING們有冇定期杜蟲?
有咩用開方法可以介紹下嘛?
沙發
比獸醫搞...
幾百蚊唔洗煩!
回復

板凳
同意,比獸醫搞,起碼份量準確!自己搞要小心做咗殺手呀!
回復

地板
一般健康個體, 即可能冇蟲/體內寄生蟲唔嚴重時, 直接落藥餵食, 如在水中/食物中, 都可以幫龜杜蟲.

而, 當龜隻開始有問題, 如大便見蟲/拒食, 合眼/長訓時, 先來杜蟲, 就算獸醫都一樣可能做咗殺手, 因龜隻抵抗力差到已經去到連杜蟲藥都可以變成毒藥, 嘜人嘜藥都會變殺手.

但記著, 在杜蟲其間, (如7-14日), 龜隻可能出現絕食, 而且合眼/長訓等(好睇個體), 唔洗擔心, 可能藥力強了些, 但只需幫龜隻浸水, 提供足夠水份.  把藥減半, 到杜蟲完後, 好快你會見到一隻超活躍的龜在你眼前.

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
一夜白髮 + 20 多謝解答

查看全部評分

回復

想自己杜 但真係一個艱巨任務
回復

我自己幫黃頭杜用過, 用人的杜蟲藥, 按人重量(50kg)和龟重比例減少量,再拉長用藥時间. 如一日一次改好2~3日一次, 因龟代謝慢. 最重要係龟當時的狀態和大小.  如果太細, 狀態唔好或剛買一定唔好杜蟲, 因為杜蟲藥會傷腸胃. 杜蟲後唔好比大量食物, 要慢慢回復. 一年前杜過一次,  好多回蟲 長又粗. 現在見佢重量增加, 又大咗, 又唔見有蟲.  都係唔好搞, 始終有風險.  記住:用藥要輕!切記 切記
回復