香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 豬扒博士
打印 上一主題 下一主題

香港保釣人員登陸釣魚台

我個人覺得領土主權係由武力得番黎
中國之所以有咁大版圖,咪又係先人以戰爭方式奪得
而釣魚台係因戰爭而失去,日本人用武力奪得,同當年中國擴張既道理一樣

如果我地係到嘈兩樣就可以拎番個島,咁西藏早就獨立左,台灣/中國早就ko左對方

中國號稱有五十五個民族,有五十四個民族都係屈服係中國武力之下,而被納入版圖
如果佢地話要獨立,咁應唔應該比呢?

如果要拎番收去既釣魚台/南沙群島,最好就開戰,得把口講只會比人睇唔起

(個人意見,歡迎討論指教,但為避免任何不必頂既罵戰,一涉及人身攻擊,當斬不疑,煩請見諒!)
回復

啊橙 發表於 2012-8-15 20:08
而釣魚台係因戰爭而失 ...

話就話暴力解決唔到問題,但好多野只有暴力能解決
回復

啊橙 發表於 2012-8-15 20:08
而釣魚台係因戰爭而失 ...

非常之同意, 自古都係武力解決主權爭議, 中俄邊境戰爭中, 中國損失好多土地!!!

英國都係要靠武力搶回福克蘭群島!

支持武力解決一切主權問題!!!

"一涉及人身攻擊,當斬不疑" - see? 都係由武力解決!!

同學最後個下抽得令,咁都比你發現左XDDD  發表於 2012-8-15 20:36
回復

釣魚台爭議多年,仲未解決 衰d講句得個up字 真系未完未了,中國系時間做番d野話比'日本'班禽獸聽,你唔好當中國流,中國比你強好多
中國急速坐大,只要肯對外 相信日本唔會系對手..
回復

123400 發表於 2012-8-15 20:56
釣魚台爭議多年,仲未解決 衰d講句得個up字 真系未完未了,中國系時間做番d野話比'日本'班禽獸聽,你唔好當中 ...

不過唔好唔記得,日本有美國做後盾,
中國真係夠膽做一d「危害世界和平」既事,
美國佬一定為日本做一d野,
中國係咪真係係呢一段他強我弱既時候挑釁美國,中方有自知之明

人家美國已經上左火星,但中國最多上過月球
呢一點足以證明雙方既差距
如果中國要拉近中美實力,必然要大力投資軍事科技
如此一來,中國係可以「拉一段距離」,但就要放棄對內建設,教育發展一定停滯
為左一個島嶼而引起咁大牽連,值唔值得?
忍一事之氣又如何?
回復

啊橙 發表於 2012-8-15 21:57
不過唔好唔記得,日本有美國做後盾,
中國真係夠膽做一d「危害世界和平」既事,
美國佬一定為日本做一d野 ...

所以最憎美國佬.成日扮曬正義最賤就系佢地
師兄,你一時一樣既,個頭又叫人開戰
回復

國際政治吊詭之處,係大家暗盤目標始終放左爭取最大利益。
發展軍事,真正用途係大家鬥抛浪頭時候叫做有隻「笈」手煙響手上。

我覺得民間保釣人士既角色,就係無政治包袱,睇唔過眼就可以行動。
另一方面,日本越踩越過界,係抛緊浪頭,中國一味得個講字只會輸個勢。民間人士點解無槍無炮要去「宣示主權」?
其一,國際慣例如果一方宣示主權而另一方無表示,到達某個時間就會名正言順地「獲得」呢個地方。國家唔去宣示主權,民間人士眼白白坐響度,唯有自己行動。
其二,民間大鑼大鼓走去宣示主權,國家又出定口術話有事一定會出泥撐,就係製造藉口可以軍事介入,而又可以避免被國際輿論話中國主動挑釁。而中國一但介入,就等如無放棄過承認呢個係自己領土。

總之,目標就係既宣示主權,又可以避免開戰兼避免落人口實。
機關算盡,為既仍然係付出最小但成果最大。只不過,欠左d guts同氣魄......
唉!
回復

唉, 又一次撤底失望, 冇guts!!!!
回復

123400 發表於 2012-8-15 22:24
所以最憎美國佬.成日扮曬正義最賤就系佢地
師兄,你一時一樣既,個頭又叫人開戰
...

何來一時一樣?
要拎番塊地就靠武力
唔夠打就唔好學人嘈嘈共
就係咁簡單~

回復

回復 啊橙 的帖子

中國外交部的確講過奉陪
開頭是嘈交階段, 現在是推撞階段, 再有過激/宣戰行為先會出手, 咩叫得個UP字? 現在唔係古惑仔打交, 任何國家開戰, 都要出師有名, 令聯合國, 國際軍事法庭等等無把柄先可以打, 仲要防其他想從中搵著數既虛偽國家
回復

豬扒博士 發表於 2012-8-16 10:08
回復 啊橙 的帖子

中國外交部的確講過奉陪

中方現階段著手南沙群島無暇東顧
東南亞咁好抽,緊係搞店呢邊先啦

釣魚台到講左十幾年都係得個嘈
相反南沙就一氣呵成咁款
中方點諗淺易而見
回復

回復 啊橙 的帖子

總之兵來將擋