香港龜友論壇

查看: 10860|回復: 57

如果你是用任何UVB光管的話, 這對你可能很重要.

一根UVB光管很貴, 一個鎮流器是很便宜, 值得重視下面的轉文:

======

[旱地陸龜] 求助反光板問題waiman兄快入急

縱橫 發表於 2012-7-9 17:01

買咗新嘅T8管,真系跌破眼鏡,uv量好低,比起幾個月前買嘅T8管仲要低,又改版???40公分無反光板24uw/cm2,唔用反光板完全唔得掂。但系支架個槽太細,塊反光板太厚插唔入。T8管無辦法做到咁樣.

----

waiman 發表於 2012-7-10 01:27

管座裡的鎮流器很重要, 對UVB影響很大, 鎮流器有分電子式和電感式, 別用電感式(平價燈座裡面是電感式).
電子式鎮流器規格的Ballast Factor, 必需等於0.98-1.03, 最好用標準值, Ballast Factor: 1.
低於0.98, UVB強度大幅下降, 高過1.03, UVB管高速衰老.
太高級的T8電子鎮流器, 會用Ballast Factor: 1.03-1.05, 低級的T8電子鎮流器, 會用Ballast Factor: 0.55-0.95.

----

縱橫 發表於 2012-7-15 21:15

真系唔該曬今日換咗鎮流器啦,果然如你所講!目前功率因數系0.95,測試30cm=77uw/cm2,40cm=45uw/uw2,都同時明白點解會有人一直話燈膽uv量比燈管高!

----

waiman 發表於 2012-7-16 00:10

恭喜。
一個好的鎮流器是很少錢,但UVB燈很貴,所以100%值得換的.
我告訴很多人,但不是被人罵,就是沒人重視鎮流器聽了當耳邊風.

我作天也用T8鎮流器測試過,30CM,流明係數1=90uw/cm2,流明係數1.02=101uw/cm2,流明係數1.03=112uw/cm2.

測試完今天等一下會拿去退貨.  :)

.

回復 waiman 的帖子

如果你是買現成的龜箱裡面已有光管燈架, 或買的是現成的一般光管燈架, 則燈架裡面的鎮流器, 95%是垃圾.

一個不好的鎮流器, 可以令你的UVB管發亮, 但其實UVB的強度已下降超過最低值, 開了燈卻等於沒UVB.

鎮流器也會有很很大的價格差距, 在美國差距是從$7.00至$55.00, 因此一般買現成的燈架, 裡面的鎮流器會是什麼貨色呢?

看看我這國際知名頂級Sunlight Supply - Tek Ready Fit.
$250.00美元一個的燈架, 裡面的電子鎮流器居然也是垃圾, 只有Ballast Factor = 0.82.
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=47405

回復

鎮流器係咩.?
回復

aombxh 發表於 2012-7-24 01:46
鎮流器係咩.?

Ballast = 大陸叫 "鎮流器".
HK我唔知, 可能俗稱電子 "火牛".

回復

waiman 發表於 2012-7-23 23:51
一根UVB光管很貴, 一個鎮流器是很便宜, 值得重視下面的轉文 ...

飛利浦電子鎮流器 T8 36W 一拖一 HF-P 136 高頻鎮流器, 適用48 inch T8 UVB管.
Zoomed 10.0 UVB 48-inch T8 32w.:
鎮流器流明係數1
http://item.taobao.com/item.htm?id=13283969467

飛利浦電子鎮流器 T8 36W 一拖二 HF-P 236 高頻鎮流器:
鎮流器流明係數1
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.1&id=14439760945

找了兩天才找到, 這歐司朗QTP8, 適用24-inch T8 UVB管:
歐司朗T8電子鎮流器QTP8 1x18W:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.15&id=8761057692

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.1&id=10015337059

歐司朗T8電子鎮流器QTP8 2x18W:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.103&id=1528556621

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.140&id=8760948802

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.161&id=8444315083

-----

歐司朗T5電子鎮流器QTP5 2x14-35W, 可用20-48 inch T5 UVB管.
請留意, 別買錯1x14-35W(一拖一的).
要買2x14-35W(一拖二的).

歐司朗 T5電子鎮流器 QTP5 2*14-35W 歐司朗 T5 一拖二電子鎮流器:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.98&id=9799392248

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
songshu + 2 功德無量

查看全部評分

回復

我仲加裝左個普通18吋光管支架...
如果要量度uvb強弱,要用咩工具,數值多少才對龜隻合適?
回復

matchfung 發表於 2012-7-25 20:46
我仲加裝左個普通18吋光管支架...
如果要量度uvb強弱,要用咩工具,數值多少才對龜隻合適?
謝 ...

用Solarmeter 6.2 UVB錶.
UVB的最低強度數值是要有25 uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2.

回復

waiman 發表於 2012-7-26 09:57
用Solarmeter 6.2 UVB錶.
UVB的最低強度數值是要有25 uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2.

ic~咁請問知唔知香港賣多少錢?
回復

matchfung 發表於 2012-7-25 21:20
ic~咁請問知唔知香港賣多少錢?

8, 10, 28樓

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48955&extra=&page=2
回復

waiman 發表於 2012-7-26 11:33
8, 10, 28樓

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48955&extra=&page=2

回復

千幾蚊好似又貴左少少,請問以你經驗,小弟的龜屋現在uvb夠嗎?
18"高,光管加左反光鋁。
thx
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 02:36
千幾蚊好似又貴左少少,請問以你經驗,小弟的龜屋現在uvb夠嗎?
18"高,光管加左反光鋁。
thx ...

18"高, 又沒專業反射罩, 肯定遠遠不夠.
Zomed 10.0 + 專業反射罩, 18"高 = 27uw/cm2. (兩個月後低過25).
UVB的最低強度數值是要有25uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2.

回復

waiman 發表於 2012-7-26 15:58
18"高, 又沒專業反射罩, 肯定遠遠不夠.
Zomed 10.0 + 專業反射罩, 18"高 = 27uw/cm2. (兩個月後低過25).
...

那請問可以如何改善?
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 16:06
那請問可以如何改善?

補充:我現時係一個zoomed supersum 100W (不知道是新舊板)+zoomed LF17-EC 燈罩 + zoomed 18" uvb 10.0 光管 + 反光罩
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 03:06
那請問可以如何改善?

再加反射罩及降低高度, 或者改用Zilla.

Zoomed 10.0 UVB, 30cm高沒反射罩 = 26uw/cm2.
Zilla 50 UVB, 30cm高沒反射罩 = 75uw/cm2.
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 06:26
補充:我現時係一個zoomed supersum 100W (不知道是新舊板)+zoomed LF17-EC 燈罩 + zoomed 18" uvb 10. ...

Zoomed Powersun 100w + Zoomed 10.0, 18"高, UVB是可以的, 兩加起來30cm = 55uw/cm2, 18" (45cm) = 33uw/cm2.

但2'缸用Powersun, 肯定烤龜了, 你箱濕度多少, 燈開多長時間?
回復

waiman 發表於 2012-7-27 02:08
Zoomed Powersun 100w + Zoomed 10.0, 18"高, UVB是可以的, 兩加起來30cm = 55uw/cm2, 18cm = 33uw/cm2.
...

龜睡覺的地方60~80%
supersun 下方 40~60%

zilla 50 uvb 係光管定燈泡?
有無相?
回復

燈由上午九點至晚上十一點
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 18:16
龜睡覺的地方60~80%
supersun 下方 40~60%

有T8 UVB光管. (Zoomed是T8).
有T5 UVB光管. (T5比T8亮30%).
有UVB燈泡 (要加220v to 120v降壓牛).

回復

waiman 發表於 2012-7-27 02:08
Zoomed Powersun 100w + Zoomed 10.0, 18"高, UVB是可以的, 兩加起來30cm = 55uw/cm2, 18cm = 33uw/cm2.
...

30cm = 55uw/cm2
18cm = 33uw/cm2

請問30cm及18cm意思係指?
回復