香港龜友論壇

查看: 15244|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

山坑魚介紹-原創

樓主

山坑魚(鯪魚仔),淡水魚,雜食性,消滅蚊的幼蟲有一定作用,[可見上圖]
因受外來入來入侵種-巴西龜而數目大減,一般用作水塘作吃蚊之幼蟲。
所以在山澗、山坑容易見到,他們身價不高,幾蚊就能買到
所以好多人都用佢地來開缸,又有人拎佢地喂龜或大型魚
一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一
挑選魚隻是否健康
看他的大小,通常魚身愈大,死的機會愈低,鯪魚仔同別的魚不同,留在缸底不走動不代表病,只是他們不愛走動,留意身上有沒有傷口,仲有吾好買浮上水面的,買返去時記得定水定溫
一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一

飼養分法:
一)山坑魚(如只是單單比龜龜吃的,用這篇)
食物:紅虫、魚糧、等等(一排急凍紅虫幾蚊...一格一日,一排約可吃一個月)
器材:一個魚缸,一個氣泵,(10條7CM以上1L,20條6CM以下用1L,山坑魚天生多屎,用氣泵會令屎被打碎,令水質變差)
水溫:20-30℃(25℃最佳)
環境:最好清缸

二)山坑魚(長養)
食物:紅虫、魚糧、等等(一排急凍紅虫幾蚊...一格一日,一排約可吃一個月)
器材:一個魚缸,一個平平地濾(8條4-5cm以上1L,5條6-7以下用1L,山坑魚天生多屎,用氣泵會令屎被打碎,令水質變差,如吾想成日換水可買濾,卡奇50蚊有交易)
水溫:20-30℃(25℃最佳)
繁殖:胎卵生,出生後數秒已能游動
環境:在底部可加一此小石

我知大家關心的是價錢吧?
如你們選擇一)
就去10蚊店買大膠盒,再去魚街買個氣泵30-40蚊有隻,要常換水,平均一日一次

如選擇二)
可買一包20蚊砂石,建議用AA水族箱,有個細細地掛濾,5L水好似250蚊,平均一星期換一次水
一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一
心得:
       個人屋企有一缸山坑魚,也是用AA水族箱,養左年幾只死數條,有幾條仲長達10cm,人地說難養,其實只在乎你幾多心機姐,而換的水要過24小時,在冬天時都不必加插暖管,佢地很耐寒的,可易和bb魚混養,因為鯪魚仔會攻擊小魚的,不易喂冰豐年蝦,因為會整壞水,又貴,
沙發
sing昇1378 發表於 2011-6-17 13:52
食蚊魚(Gambusia affinis)-淡水魚-雜食性,消滅蚊的幼蟲有一定作用,[可見上圖]
因受外來入來入侵種-巴西龜 ...

好似冇一條係食蚊魚喎
回復

板凳
saturday 發表於 2011-6-17 13:58
好似冇一條係食蚊魚喎

hahe,我想影佢,佢游走左..依d係菱魚
回復

地板
hoey_bbbider 發表於 2011-6-19 18:13
我果d,成日都有d無啦啦死左

個身入面好似充哂血咁

充哂血死有好多原因,水質也是其中,我缸山坑成8,9cm養左年幾都冇事
回復

回復

我果d,成日都有d無啦啦死左

個身入面好似充哂血咁

好似平時撞親,皮下有血流,但未傷及表皮果種

係唔係我的水太差~~!?  
回復

sing昇1378 發表於 2011-6-19 18:16
充哂血死有好多原因,水質也是其中,我缸山坑成8,9cm養左年幾都冇事

我有用掛濾

有  "乜飯石"

回復

end...............
回復

可以養到咁大條咖咩`
回復

回復 sing昇1378 的帖子

佢好似唔洗氣泵個喎
回復

黑寶`;p 發表於 2011-6-24 13:54
可以養到咁大條咖咩`

可以...
回復

lishingyan 發表於 2011-6-24 15:00
回復 sing昇1378 的帖子

佢好似唔洗氣泵個喎

我吾用氣泵佢地游上曬水面
回復

sing昇1378 發表於 2011-6-24 16:39
可以...

喔.原來系咁`
回復

好多都本身有病
回復

今日買左一包...返到屋死左5條了
回復