香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: keitahahn
打印 上一主題 下一主題

點解我隻盾M字頭??

keitahahn 發表於 2012-7-21 14:39
呢隻牧草做主食ok??

主食暫時唔建議,
BB消化系統未完全建立好
我自己多數6成葉,3成糧,1成牧草
LO埋一齊,就唔覺意食到牧草
試過餓龜仔2日,比一粒牧草既份量,佢地SO都唔SO下..
暫時餓佢一日,之後就開始轉餐單試下
回復

wing1216 發表於 2012-7-21 15:25
主食暫時唔建議,
BB消化系統未完全建立好
我自己多數6成葉,3成糧,1成牧草

明解,好清晰
係咪6成葉,3成糧,1成牧草keep住日日咁食都ok??
同埋幾時可以牧草當主糧??
回復

hyy 發表於 2012-7-21 14:53
ok,如果佢肯食,不過佢重係bb,你可比一d龜糧,至於你post依一隻,都可加比龜龜 ...

係咪水果糧???
水果糧主要成份係咩??係咪牧草??
回復

keitahahn 發表於 2012-7-21 16:50
係咪水果糧???
水果糧主要成份係咩??係咪牧草??

我唔建議水果糧..依期SUDO都唔錯...可以試下,我自己冇時間買草果D日子會用龜糧加牧草..加牧草可等佢飽D又唔會營養太好...
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=47061&highlight=%E7%89%A7%E8%8D%89<=我就用依隻,不過你果隻係小龜,你可買草粉,
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=43285&highlight=%E8%8D%89%E7%B2%89
回復

keitahahn 發表於 2012-7-21 16:48
明解,好清晰
係咪6成葉,3成糧,1成牧草keep住日日咁食都ok??
同埋幾時可以牧草當主糧?? ...

我自己有2隻5.5CM既豹仔同盾仔
我每日就1塊桑+1塊車前,1粒M,搵粒細小D既牧草
幾時可以時食牧草就唔太清楚,但相信呢1年內都未必得
回復