香港龜友論壇

查看: 7741|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

油墨菜問題

樓主
其實 油麥 除了無益外 , 亦可理解作慢性毒藥 , 人食的菜或多小都有漏餘農藥 , 洗不掉浸不甩 , 對人可能無害 , 但對爬虫黎講就不一樣 , 言而農藥會積存体內 , 長年累月純積就會出現問題 , 所以除看一般資料性外還要留意這點 , 除了人食菜外 , 野草基本樣樣都可取 , 人用菜 除無益,  且有害 !

每個不同環境亦決定了不同食物 , 若是箱養還是野草牧草較好點吧 , 對於 牧草 所謂無益之說可謂不能認同 , 要先理解牧草所用的性質 , 自然有佢用處 更是處莫大好處 , 非用不可!

什麼 R 易養之說 , 亦是網上人云亦云 , 腸胃亦都吹墟之說 !

我是新手 , 係外國養了六隻幅 , 應該可以表下個人見解...

回復

沙發
soulreaper 發表於 2012-7-16 11:54
ZZZ 做乜扮睇唔到你個K仔既例子呀傻系, 比人踢爆作埋D垃圾比喻就收哂水呀?
乜野食得多都無益嫁啦, 正如菜 ...

用 k 作比喻亦不為過,幼龜有嗜偏食習性,油菜這類香菜會起引的,亦說明點解咁多舖用油麥,亦叫人用油麥,返屋企還開口食油麥,但過了一星期出問題,問舖頭就過海做神仙,請問多隻算啦!

叫人唔好食就係睇得太多亂餵菜而引起腸胃病,不論 幅射、豹、貭、紅腿等,好多龜病都返唔到轉頭 ,無必要冒險而死龜。
回復

板凳
soulreaper 發表於 2012-7-16 12:37
ZZZ 又黎一個打橫黎講既, 你食K仔死快D定食油墨菜死快D?

成年人執著某d字眼無意思,講落重點油麥無益唔等於無害,係你鑽牛尖!

我講見解講道理啫,唔好講咁多師兄,我依d實淺派,show下你d靚龜交流下先
回復

地板
soulreaper 發表於 2012-7-16 13:02
好大分別, 你食老麥一樣無益死唔去, 你K仔當飯食唔去即時洗胃都收左皮啦, 兩樣完全唔同程度既野拉埋黎講 ...

大家理解唔同,你硬係要咁講,食油麥同k一樣會死,唔單止,飲水都一樣會死,你講一次性,我同烏龜的講慢性侵害,成年人懂得理解分析別人說話,而非為吵而吵。

論點落返龜處吧,到你show d龜交流下先啦師兄
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 13:33
既然你識講飲水都會死, 咁肯定知道一樣野有無害係取決於佢分量, K仔同油墨菜有害分量接近咩? 你D所謂比喻 ...

落返龜處正正就係你之前所提到 "食得多都無問題",亦即份量問題,咁究竟你講食得多係指咩呢?係咪無益等於無害呢?

其實會唔會係你想嘈而亂槍掃,師兄閣下d語氣...不如你講下點解長餵油麥覺得無問題?
我明的你養係水龜果核旦,叫你出相的確係我不是,唔好意思師兄
回復

soulreaper 發表於 2012-7-16 13:59
係啊, 我所講既食得多都無指一個明確既份量, 咁你又點知我講既係只食油墨菜, 一日三餐都有油墨菜定一日一 ...

得架喇,唔抝喇,希望樓主識分邊d食得,邊d唔食得!

okok:),,thx  發表於 2012-7-17 21:21
回復