香港龜友論壇

樓主: 婷婷
打印 上一主題 下一主題

婷婷要求請辭~

版大貼出嚟分享下
回復

c姐,d閒人擺明心理有問題,可能現實比人欺凌得多,
咪係網上周圍撩事鬥非以為自己好鬼型!
咁易上心,妳咪中佢計囉,認真就輸左架喇,唔好中計呀。
回復

alexhamasaki 發表於 2012-7-6 00:35
版大貼出嚟分享下

我終於收到啦,不過冇乜點講粗口,有d失望.....

the632 3 小時前
關於你在「婷婷要求請辭~」的帖子
傻仔教X精你.講粗口非刑事罪.最多系民事,我dpm系冇恐嚇成份,差佬赤不會受理最多系備案,本ac冇驗証就算查亦未必查到ip地址,有驗証就差佬就一定查到,你d版主實系呃返黎做既,我俾面龜痴如果唔系就逐個X!
回復

啊橙 發表於 2012-7-6 09:36

佢講啱一半啦...
講粗口的確無違法...
即使恐嚇是違法, 除非你有客觀因素證明對方將會對你做成傷害, 警方一般只會幫你備案... 不會做任何跟進...

而 I.P. 方面, 即使未驗證都可以 CHECK 到 I.P. 號碼,
但要調查 I.P. 用戶的實際地址, 則要向有關電訊公司查詢,
基於私隱問題, 電訊公司不會受理一般查詢,
唯有受害人已經備案, 才可以向警方攞申請表要求電訊公司公開有關 I.P. 的資料...

換句話講, 如果有人恐嚇他人, 而受害者提出要求, 又肯花幾小時去警署備案...
我地係絕對 100% 有能力查出寄出恐嚇 PM 的電腦的位置...
但如果當事人係用公眾電腦 AND 網絡, 我地查出電腦位置都不一定有用...

我看見 the632 幾次上網的 IP 都是一樣,
好大可能係在屋企 OR 公司...
即使是用公眾電腦, 都好有機會是學校, 網吧或圖書館等, 每次都在固定地方...
要 CHECK 的話, 公眾地方的天眼都可以有助調查...

除非涉及嚴重刑事罪行, 一般網上粗口謾罵我都只會當做私人糾紛,
不可能花費如此人力物力去做調查...
我只想大家明白, 除非你對電腦和法律極之熟悉,
否則要 CHECK 的話, 我一定可以追查得到,
大家要為網上的言論自行負責...
回復

啊橙 發表於 2012-7-6 09:36

呢d人真係....
我自己都見過呢類人,網上好多野講,懶有point(佢自巳認為)
出到黎唔多出聲成隻鵪春咁,
so....都係由佢吠把啦
回復

婷婷 發表於 2012-7-5 00:20
請龜友諒解版主及有其職務既龜友~
當有人糟辱罵而幫忙,竟會受到如此無恥pm,
作為一個女仔,還要感覺被性騷擾 ...

的不知所謂的人, 何必介意, 呢的無恥賤人壞腦的, 因為的咁人而逃避唔值得. 支援你.
回復

岩岩先睇到依單野....師妹...唔駛甘灰wor...一睇就知依D係無聊人食飽飯無屎柯la....駛乜理佢ar???搞到要請辭....妳聽返你個空間隻歌la...You are not alone....成堆龜友撐妳,駛驚?
回復

唉!!!!!!!
恰女性真係懦夫行為!!!!
女性係要 lai 錫同愛護 ga ma
婷婷妹妹乖.....5 洗驚......過 lai 叔叔度

回龜痴兄:係媾女其中一式 (抽水式)

呢招係咪媾女秘笈其中一式???  發表於 2012-7-7 00:56
回復

條友short short地婷婷師姐唔使理佢,依度大把龜友撐你,唔好唔開心
回復

地獄火 發表於 2012-7-6 23:52
唉!!!!!!!
恰女性真係懦夫行為!!!!
女性係要 lai 錫同愛護 ga ma

係囉女仔係要黎繁殖同錫嫁>W<"...粗口佬咁做實有佢原因,不過希望果位師兄可以改啦...
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-7-7 01:01
係囉女仔係要黎繁殖同錫嫁>W

亞靚仔,5 好曲線話我咸濕 wor,我會面紅 ga
回復

地獄火 發表於 2012-7-7 01:08
亞靚仔,5 好曲線話我咸濕 wor,我會面紅 ga

你都唔得既仲邊有得咸濕~傻豬
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-7-7 01:09
你都唔得既仲邊有得咸濕~傻豬

我學下你先.....