香港龜友論壇

查看: 3505|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

RE: “免費送出” by oooppp23

樓主
關於post
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=45918

以下內容涉及令人情緒不安成份,慎閱:::::

個人覺得此論壇提供咗一個能夠及時公平交易嘅平臺,唔可以話完全無人運吉,但整體風氣唔錯,起碼我交易成功兩次,而且受惠人地龜缸一個。

版主e幾日先賣龜后換龜然後今日話送龜。

首先,誠信已經無咗大半,d人睇嗮你d post已經一頭霧水唔知你想點處理你d龜,從而睇得出你至少唔系用心養龜嘅主人,不多解釋。

其次,你注明“p.s.可以換龜交流...假如以別人送我,點解我要送隻比拒甘ge心態就免了”,潛臺詞既系“我送你龜你點解唔送返隻卑我”,抱著咁嘅心態起post不如直接話卑人聽你想要咩,雙贏嘅例子不在少數。

最後聲明,篤爆你凈系唔想個論壇d人見到個“送”字,就傻下傻下卑人運吉,搞汪整個氣氛。絕非針對人。

當然,有理有據嘅討論無限歡迎,無禮貌者唯有由得佢自娛自樂。。。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
大烽 + 1 一針見血

查看全部評分

沙發
我都有同感~
回復

板凳

澄清,豹龜是在友人當催促下而放的,而今次是本人送的,豹是別人的
回復

地板
師兄....應該錯區
回復

諗起佢隻白豹
回復

oooppp23 發表於 2012-6-29 23:47
澄清,豹龜是在友人當催促下而放的,而今次是本人送的,豹是別人的

唔好意思,攞咗你做例子發表個人意見。
系咪真送已經唔系重點。
講多樣嘢,好多ching/c姐送龜都系話明品種人地知,咁樣做嘅原因系,起碼pm你嘅人識養先,唔知你點解要隱瞞,如果話驚d人見到品種,平嘅就唔理你,大可等待有心人;貴嘅就攞去賣,咁真系要靠你e個ex-主人,交收時睇清楚對方系咩人喇。
回復

新手入門 發表於 2012-6-29 23:47
師兄....應該錯區

因為自覺關交易事多d^^ 版主如覺唔妥 歡迎轉移
回復

回復 izzy 的帖子

其實點解無端端要開post抹黑人= =.我想pm看檔案,了解對方資料....有何問題,龜隻點解不能見光= =我有打出黎啊
回復

king199802 發表於 2012-6-29 23:48
諗起佢隻白豹

並非話佢錯與啱嘅~~~~其實我試過好有誠意咁接受人地話 老婆唔卑云云,,“送”隻超大鱷龜,已經傾倒換龜嘅階段,就無嗮下文,,所以覺得咁樣落去唔系咁好咯,賣嘢開價,換龜出龜。,整日運吉有咩咁好玩,真系頂唔順!!!
回復

oooppp23 發表於 2012-6-29 23:58
回復 izzy 的帖子

其實點解無端端要開post抹黑人= =.我想pm看檔案,了解對方資料....有何問題,龜隻點解不能 ...

第一,由始至終我講咗唔系針對你,所以無人抹黑你~~~
第二,辛苦嗮你改嚟改去張post~~~~其實無需要嘅,都話你錯定啱無關緊要,我不孬講緊個現象,借你做例子。

最後,你覺得我唔啱都唔緊要,你大可以改嗮我提點你嘅嘢,開個post對著我爆粗噶~~~小朋友,咁做至少我系唔得閒睬你咯
回復

回復 izzy 的帖子

can change the topic?
回復

oooppp23 發表於 2012-6-30 00:07
回復 izzy 的帖子

can change the topic?

哈哈哈哈~~~請你把握我建議嘅重點!!!!唔系叫你改靚仔嗮已經做錯嘅嘢!!!!而是想你明白,坦誠先會得到人地尊重,先會享受公平交易!!!

PS~~~sorry I cannot help you, I have never ever changed my posts, topics or details.
回復

回復 izzy 的帖子

sure, ill change my bad habits,if my friend told me to sell it ,i will write on the post to be a good seller
回復

oooppp23 發表於 2012-6-30 00:13
回復 izzy 的帖子

sure, ill change my bad habits,if my friend told me to sell it ,i will write on th ...

Your attitude appreciated~~~Thx.
回復

條友好鐘意講大話
回復

fafafa3 發表於 2012-7-4 19:06
條友好鐘意講大話

果然無睇錯^^ 好在都算系低B級嘅大話精
回復

佢昆左我添
回復

fafafa3 發表於 2012-7-4 22:14
佢昆左我添

唔介意嘅講嚟聽下,等大家唔好再受騙
回復

今曰我放ball,我出$250,跟住我問佢想唔想要埋隻黑旦苗,跟住佢同我講佢在某爬店個老细好熟,個老板賣$200比佢,我即刻開post閙佢,跟住佢同我講del左個post,就買我條ball,我就del左費事傷和氣,佢同我講佢fd$200即要,我由於急放所以就放比佢,跟住佢同我講$200連黑旦,我都想知佢係佢係邊度$200買到條ball and 黑旦,佢話佢係fd度住同用佢fd個ad,其實之前己經係某爬店見過,我好肯定佢就係XDTURTLE,以為用新ac就唔認得佢
回復

fafafa3 發表於 2012-7-4 22:35
今曰我放ball,我出$250,跟住我問佢想唔想要埋隻黑旦苗,跟住佢同我講佢在某爬店個老细好熟,個老板賣$200比 ...

老實講~~有d複雜。。。
即系你凈系想200蚊放條ball卑e個XDTURTLE,跟著oooppp23就妄想咁嘅價要埋黑蛋,其實系咪佢用兩個a/c同你玩壓價咁??? 之但系我覺得你點都唔使del post噶,加 已hold未得咯,好多人都放飛機嘎啦,無理由未交收就del post噶喔,下下咁 仲使放嘢嘅
回復