香港龜友論壇

查看: 3778|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

求救 ----- 豹龜10日沒排便

樓主
各位c兄c姐:

我隻豹 since 16/6至今都無屙大大了!! 食慾一般,跟平時差不多,排尿亦不多,一直都有鼻水問題。
最近呢半年, 差唔多一星期先大大一次, 仲要係每次帶佢出街街晒太陽+散步後先有料到
料質地是軟軟的
請問有無方法誘使愛龜去大大?  好擔心啊!
thanks~
沙發
請問有無咩食療或營養粉幫助消化排便架?
我巳至少隔日浸水的了...
回復

板凳
餵BAC,整腸粉黎
回復

地板
tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:13
請問有無咩食療或營養粉幫助消化排便架?
我巳至少隔日浸水的了...

有冇試過俾仙人掌佢食呀?聽啲c hong講豹龜多數食左仙人掌都會痾架
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:06
各位c兄c姐:

我隻豹 since 16/6至今都無屙大大了!! 食慾一般,跟平時差不多,排尿亦不多,一直都有鼻水問題。 ...

又或者有冇試過幫佢浸水時推下底甲呀?
回復

回復 catmandy 的帖子

請教c姐

仙人掌是那一種? 我知花园街花墟有,但就係唔知邊隻品種佢地食得啦
tks!~
回復

回復 king199802 的帖子

我的豹本身便便頗稀的....如果喂BAC整腸會唔會肚瀉?
Tks~
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:29

請教c姐

我知朗豪坊酒店後面個街市有檔賣鮮藥材嘅車仔檔有去左細刺嘅仙人掌,嗰度仲有車前草嗰啲賣架
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:32
回復 king199802 的帖子

我的豹本身便便頗稀的....如果喂BAC整腸會唔會肚瀉?

如果便便偏稀,食仙人掌未必咁好,因為水份高,你平時餵開咩架?
回復

唔該晒呀! 我想明天就去,知唔知收幾點呢?
個街市係露天定係室內架?

可以的話,c姐可以形容多點個檔口點架呢? 易唔易揾?
tks ~~
回復

呢排我都有拉下佢條龜尾,輕搞底甲尾部,同佢訓話一番, 以前用呢招都work的... but 今次唔work....
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:37

唔該晒呀! 我想明天就去,知唔知收幾點呢?

露天檔黎架,我試過七點去都未收工,喺馬路中間架,但你龜龜䅖稀便,仙人掌水份高未必啱,你平時餵咩俾佢右?
回復

平時都係油麥,菜心,生菜,蕃薯,,,,其實我知款式太少,營養不足,都打算今個月去金魚街買jap "mazuri"量 + 營養粉...
你的豹食邊隻,有無好介紹?
回復

油麥,菜心,生菜,蕃薯= ="主餐....!!?
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 00:44

平時都係油麥,菜心,生菜,蕃薯,,,,其實我知款式太少,營養不足,都打算今個月去金魚街 ...

你唔好再俾生菜、油麥菜同菜心了,呢啲唔啱做主食,伓聽日去鮮藥材檔買啲桑葉俾佢食啦,桑葉低水份,適合做主食,鈣磷比都唔錯的,佢食得水份野多,唔夠纖維都有可能痾唔到架
回復

我是抵罵的!! 我知是有問題, 唔到問題出現都唔去take action.....
知道桑葉好,但就係唔知邊度有得買(係自己lazy..)

你的豹有無試過M糧? 會唔會拒食?
thanks ~
我明天一定出去揾食的!!
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 01:00

我是抵罵的!! 我知是有問題, 唔到問題出現都唔去take action.....

你聽日唔好買m糧住,去左買桑葉先啦,養番好腸胃先再慢慢幫佢轉糧都未遲,間藥檔係奶路臣街同新填地街交界架
回復

tortoisepang 發表於 2012-6-27 01:00

人人都有做新手嘅時候,唔識咪學囉,我都係跟啲c hing c姐學架咋,加油呀^^
回復

真係唔該晒您呀!!
除了桑葉,車前草,呢檔有無其它亦可以買給龜龜吃的呢?
謝!~
回復

我隻豹浸35度暖水, 15-45分鐘, 一定all臭臭.
回復