香港龜友論壇

查看: 5359|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

光管反光罩邊度買?

#
支uvb就黎到期, 係時侯要換. 一直以黎都係用"石"紙頂住檔先...今次想出去一次過買埋反光罩.
我用緊T8 457mm 15w zoo 10.0, 淘寶果D T8反光罩全部都唔岩size, 會部都5xxmm, 請問魚街或其他地方邊間有賣?

電燈舖有
回復

kanhung 發表於 2013-1-4 11:02
回復 eddyhung1208 的帖子

可以反射光線 ,UVB就不大清楚 ,深水埗MTR...A2出囗左邊 ,旺角方向金舖行多2-3舖 ...

謝謝師兄,我都係用黎反6枝t5ho,水草用的.
回復

回復 eddyhung1208 的帖子

可以反射光線 ,UVB就不大清楚 ,深水埗MTR...A2出囗左邊 ,旺角方向金舖行多2-3舖位 ,鴨記180號鋪(好似....)
回復

kanhung 發表於 2012-7-19 10:50
反光罩長48吋 ,深約4吋 ,高2吋好似4呎$30 一件 ,有1呎..$10件右左.....我就買4呎返屋企用較剪剪裁自己呎吋. ...

我想請教下師兄你個反光罩係邊到買ga?
你覺得有用嗎?

謝謝
回復

回復 waiman 的帖子

淘寶這個是抄德國頂級W型設計反射罩, 效果一流:

http://item.taobao.com/item.htm?id=3395095816

回復

KPS 發表於 2012-7-17 21:18
IceCap反光板, 但太貴, "美人魚"有隻德國的, 平好多, 但質數差吾多
魚街好多賣珊瑚的地方 ...

我唔係用IceCap反光板, 我係用Tek Retro v2, 廠家公佈反射率+325%.
美國測試站測試數據, Tek Retro v2反射率+428%.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=47405

回復

kanhung 發表於 2012-7-18 23:39
我無測試過 ,如此反光罩只可反普通光線 ,而 UVB 光線唔 work 的話 ,請各 Ching 考濾 ,及感謝你的講解...... ...

好希望你可有個UVB錶別測試一下, 如果測到反射好, 咁就又平又正介紹比大家幾好呀.

如果反光罩UVB光線唔work, 咁普通光線100%一樣唔work架. 原因係果罩根本冇光學既反射角度設計, 因此比支光管自我屏蔽, 反射來反射去, 都係反射返落支管道, 反射既光線被支管擋住, 根本就冇反射到出黎.

光管自我屏蔽:

W設計型反射罩, 去除光管自我屏蔽:

回復

我無測試過 ,如此反光罩只可反普通光線 ,而 UVB 光線唔 work 的話 ,請各 Ching 考濾 ,及感謝你的講解......
回復

kanhung 發表於 2012-7-18 21:50
反光罩長48吋 ,深約4吋 ,高2吋好似4呎$30 一件 ,有1呎..$10件右左.....我就買4呎返屋企用較剪剪裁自己呎吋. ...

你有冇UVB錶? 有就請你測下可增強幾多?

淘寶有:
http://item.taobao.com/item.htm?id=9042591268

回復

kanhung 發表於 2012-7-18 02:25
件貨品包裝的內容多作大....包括奶粉...食物營養....相機像素,,,,,,專家又點....生產商比$ ,專家就講嘢.... ...

咁就唔係啦, 與太陽無關, 反射增幾多效果會差天同地, UVB壽命亦大增強, 能省很多UVB光管的錢.

你睇下16樓, 同19樓, 加左個罩只從24uw/cm2增強到28uw/cm2, 即只增17%, 根本冇用.
http://bbs.pxtx.com/thread-724452-2-1.do

睇下國際公認既英國UVB測試權威測Arcadia T8反射罩, 24uw/cm2增強到48uw/cm2, 增100%:
http://www.uvguide.co.uk/fluorescenttubereflectortests.htm

回復

反光罩長48吋 ,深約4吋 ,高2吋 好似4呎$30 一件 ,有1呎..$10件右左.....我就買4呎返屋企用較剪剪裁自己呎吋.........啱嘅 PM 我....給你地址。
回復

ic~唔該唒咁多位c兄,明天落魚街行下先<
回復

件貨品包裝的內容多作大....包括奶粉...食物營養....相機像素,,,,,,專家又點....生產商比$ ,專家就講嘢......消費者委員會都踢暴唔少........呢個係事實.......無論點都好....反射增幾多都無咩問題, 得閒晒下太陽就 OK 啦
回復

kanhung 發表於 2012-7-17 23:34
DIY 物品不會十全十美.....我只是提供有類似物品較簾 ,選擇與否各 Ching 決定........而樓主都只用"石"紙 ...

我問既係英國Arcadia T8反射罩, 唔係DIY.
回復

matchfung 發表於 2012-7-17 22:41
咁請問知唔知呢隻野幾錢左右?

HK幾錢我唔知, 我住係紐約.
回復

waiman 發表於 2012-7-18 10:34
如你有UVB錶就請你測一下, 驗証一下能增多少100% UVB?
因為+100%係英國UVB權威測既報告. ...

DIY 物品不會十全十美.....我只是提供有類似物品較簾 ,選擇與否各 Ching 決定........而樓主都只用"石"紙頂住......如果樓主要最靚最有效的....就當我介紹嘅係垃圾。
回復

waiman 發表於 2012-7-18 10:08
買呢隻英國Arcadia T8反射罩, 可+100%. 聽講魚街有賣.

依隻我都見過, 係魚街"日旺"附近, 好平
回復

sps_rt 發表於 2012-7-18 11:57
請問美人魚個隻幾錢

佢有24", 36", 48"
兩年前買好似,$80, $150, $2xx
但記住係for T5管
回復

waiman 發表於 2012-7-18 10:08
買呢隻英國Arcadia T8反射罩, 可+100%. 聽講魚街有賣.

咁請問知唔知呢隻野幾錢左右?
回復

kanhung 發表於 2012-7-17 21:25
各 Ching 呢款半圓型返光罩响深水埗有得買 ,我買咗條4呎都好似係$30 左右 ,今晚返屋企影張相 Post 上嚟及 ...

如你有UVB錶就請你測一下, 驗証一下能增多少100% UVB?
因為+100%係英國UVB權威測既報告.
回復