香港龜友論壇

查看: 4016|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

<萬轉>鑽! 抵玩夾大 $600 (已售)

樓主

只此1隻 養定.大食.全品 底甲6.5cm  $600

沙發

萬轉兄可以俾多張面甲相睇睇嗎???

回復

板凳
源=] 發表於 2012-6-20 03:17
萬轉兄可以俾多張面甲相睇睇嗎???

除前面2塊甲正在退殼.都冇太大問題.如果師兄想要更多相.可以whatsapp send俾你!!thx
回復

地板

女仔嘅手黎嘅.

回復

女仔嘅手黎嘅.[/quote]
萬轉嫂

回復

咁即係隻龜龜幾多歲呀 ? 男定女 ? 我係新手,有興趣買鑽,不過,驚佢同家中的兩隻小巴西相處唔到。

回復

flower07223 發表於 2012-6-20 12:02
萬轉嫂

冇錯.我老婆幫我影
回復

Zero 發表於 2012-6-20 12:00
女仔嘅手黎嘅.

係呀!!隻手係小弟老婆架
回復

Gloria_cwy3 發表於 2012-6-20 13:24
咁即係隻龜龜幾多歲呀 ? 男定女 ? 我係新手,有興趣買鑽,不過,驚佢同家中的兩隻小巴西相處唔到。 ...

其實鑽紋性格好溫純.基本上冇可能相處唔到..龜約3歲.男
回復

其實鑽紋性格好溫純.基本上冇可能相處唔到..龜約3歲.男[/quote]
鑽紋同地圖交配得唔得??

回復

flower07223 發表於 2012-6-20 15:06
鑽紋同地圖交配得唔得??

唔得架....
回復

你同猩猩交配得唔得

gag........  發表於 2012-6-20 16:57
回復

萬轉兄!!!
真係好抵!!支持!!

回復

benyiu 發表於 2012-6-20 16:55
回復 flower07223 的帖子

你同猩猩交配得唔得

師兄句說話加表情..完全配合得天衣無鋒呀!!!
回復

奶野 發表於 2012-6-20 18:21
萬轉兄!!!
真係好抵!!支持!!

thank you for your support!!!
回復

其實鑽紋性格好溫純.基本上冇可能相處唔到..龜約3歲.男[/quote]
我有興趣...不過,要做個有責任的主人,買之前想問多少少野 :
1. 我的龜缸 70cm x 25 cm 大,水深 15cm ,內有兩隻底甲 3.5cm 的巴西。我想佢地同隻 "鑽" 一齊混養,可以嗎 ? 暫時應該唔會迫,只怕佢地打交。
2. 水深 15 cm ,會唔會太淺水 ?
3.  聽聞 "鑽" 對水質要求很高,我有 eden 511,通常三日會換 1/3 水,每次會加少少有機海鹽,有加 calcium block。我每天會吸走o的屎。將來餵食時,會分開三個盤餵三隻龜,以免污染水質。這樣的水質,適合"鑽" 嗎 ?
4. 沒有 uvb 燈,因為上次去魚佬度,佢叫我帶多o的佢地曬太陽仲好。我會每星期帶兩次,每次曬一個小時太陽,暑假可以日日去曬。足夠嗎 ?
5. 你隻"鑽" 食開乜野糧 ? 我家有 "zoo med gourmet"。我可以買罐頭,但我唔想餵活糧,怕佢地會變惡。
6. 換殼 有乜需要特別注意的地方 ?
如果你隻"鑽" 未賣的話,希望你可以解答我以上問題。因為我好鍾意"鑽" ,但怕養得唔好,害左佢。

回復

Gloria_cwy3 發表於 2012-6-21 08:28
我有興趣...不過,要做個有責任的主人,買之前想問多少少野 :
1. 我的龜缸 70cm x 25 cm 大,水深 15cm  ...

可以混養.巴西性格反而仲惡過隻鑽.鑽依加比巴西大.反而更好!水深 15 cm對呢3隻而言.其實已經夠哂深水!依你方法水質完全無問題.如果師兄有咁既時間去帶哂太陽.其實完全足夠.但我會選擇用細缸放少少水.1個平台俾龜可以爬上去.放係屋內窗邊有太陽位置就ok!佢地食開zoo med.肉糧.蝦干.少量新鮮菜.換殼既時候.如果見佢殼皮想甩又未甩哂.可以幫佢挑起.但唔好夾硬挑.以免整花個殼.而挑起好處係死殼條縫唔會漬細菌.以免註殼情況!如果師兄有任何問題.可以直接打64014168 thx
回復