香港龜友論壇

查看: 18558|回復: 76
打印 上一主題 下一主題

請問龜為什麼會叫?

樓主

近來, 屋企隻巴西龜阿二 唔知點解又响度叫, 就係'呱呱~'聲, 通常係叫一聲,好似青蛙咁,
P.S: 今日叫得特別多, '呱'左N次
(最衰我唔係先知預測唔到佢叫, 所以好難拍低俾大家聽下睇下, 請見諒!)

其實之前冬天1,2月果時都發生過一排(記憶中以前都好似聽過),
事緣明明聽到半夜有D怪聲,
每次出度廳就無左, 以為係...........

之后上年冬天某日日抖果時又聽到, 發現原來係尼隻龜非常深情地望住我叫, 我先知道原來佢响度叫,

大家有無聽過自己既龜叫?? 而咩情況之下龜會叫呢?? (除左病外)
希望各位CHING指教指教~~~THX!

其實E隻龜不嬲放埋D草龜一齊,近排唔想另一隻黑草痴住佢搞GAG, 所以分開左E隻巴西自己一隻住, 佢會唔會因為咁而不滿我, 鬧梗我呢??

加左阿二相, 希望各位CHING/C姐加分

單選投票, 共有 116 人參與投票
68.10% (79)
31.90% (37)
您所在的用戶組沒有投票權限

E隻就係阿二,平時佢好鬼鐘意個頭向我E邊,但係咁O岩影相果刻佢又用個LAW得住我@@ ... ... ... ... ... ...

E隻就係阿二,平時佢好鬼鐘意個頭向我E邊,但係咁O岩影相果刻佢又用個LAW得住我@@ ... ... ... ... ... ...

尋日整既瀑布,佢好似幾鐘意XD

尋日整既瀑布,佢好似幾鐘意XD

合作影相就有獎,不過佢咁食法有難度XD

合作影相就有獎,不過佢咁食法有難度XD

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
seira2242527 + 2 功德無量
EV-DAY + 1 精美相片
kuen少 + 1 個殼好靚

查看全部評分

沙發
事緣明明聽到半夜有D怪聲,
每次出度廳就無左, 以為係...........
仲敢出去睇~夠薑呀你

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

板凳
回復 乂阿偉乂 的帖子

好奇麻自己屋企有咩好驚~

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

地板
我龜妹妹久不久就會叫,通常是早上或中午叫多,半夜未聽過,不過都是吾知為何叫。

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

回復 龜妹妹 的帖子

太好啦, 聽到C姐咁講, 我都唔知點解, 我又諗, 我尋日整左個瀑布, 唔通佢好鐘意? 定係不滿我將佢分開, 佢好悶呢? 果個位無得睇電視, 都有可能

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

我家那只龜女.我一直懷疑她是啞的 =.=

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

回復 evelyn_hml 的帖子

一直懷疑她是啞的? Y? 聽講好似話龜無聲帶,正常唔會發聲, 好似用運氣既原理先發到聲(我唔知係真定假, 不過聽過咋)

網上知識找到既資料:
烏龜沒聲帶.但是是可以發出尖銳或是低沉的聲音.
烏龜發出聲音是介由於喉嚨擠壓器體的端促聲音
聲音的高低是由擠壓速度來決定的.

我看到有的說叫係因為有呼吸道毛病, 不過我隻龜一切如常,十分正常, 唔覺得佢係病

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

我都想聽下龜點叫..@@..
另外搭單問下..個瀑布點整架

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

回復 火箭龜 的帖子

等我試下會唔會錄到, 我屋企情況唔容許廿四小時錄, 所以尼......都比較難錄到, 除非佢好似果次冬天望住我深情地叫 就有99%把握錄到

今日我訓响SOFA果時, 佢望住我連續叫左一陣 果刻諗緊佢係咪想吵醒我呢 我唔係果邊, 佢又好鬼靜

瀑布係用濾桶既配件出水口接駁雨淋管

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

隻龜好美bor

多謝讚賞xd  發表於 2012-6-19 19:15

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

回復 cherry 的帖子

佢好鐘意曬背 + 跳水, 曬夠佢自己識跳落水游水, 好鬼識歎

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

我隻盾晚晚都叫....初時以為聽錯...跟住望住佢....真係叫左一聲

評分

EV-DAY + 1

查看全部評分

回復

未聽過,會唔會係求偶發情之類
題外話-->我隻刺蝟公求偶時會好似雀仔吱吱聲咁叫

評分

EV-DAY + 1 派完○分

查看全部評分

回復

我孤陋寡聞...只係知龜龜叫係肺炎病徵.......
回復

回復 kuen少 的帖子

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@
回復

回復 鬼仔 的帖子

有聽過, 不過佢一D都唔似病 同埋感覺上, 佢係可以控制DE
回復

回復 Krauss 的帖子

YES, 就係E種FEEL...不過我隻龜叫得好鬼鼠, 佢叫完一聲, 望住佢又唔叫, 佢望住我叫只係見過幾次, 通常係聽到聲再去望佢果時, 佢就唔叫只係眼碌碌望住我 我就諗究竟係咪佢係度叫???!!@@ 因為上年冬天, 好似見到D草龜又學佢咁响度叫@@ 暈~~~~
回復

wel524 發表於 2012-6-19 19:36

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@

我斷估^^
我未聽過佢地叫呀
回復

今日佢叫得特別多, 由我起身一刻, 訓左陣SOFA至到食野果刻, 而家又唔叫@@ 奇奇怪怪, 我响果邊俾佢見到就有聲, 我走左去第二度, 佢見唔到就無聲, 我懷疑可能佢肚餓想食野
回復

我好記得我接我隻佛鱷個陣!!我一拎佢上手就咬我又係到叫得好大聲!!
回復