香港龜友論壇

查看: 3202|回復: 16

交易區灌水問題

會員交易區是用來方便會員交易,
而不是用來俾商人賺錢的,

如果要作商業買賣, 請向我申請商戶專區, 以免阻礙其他會員...
至於甚麼是商業性買賣, 甚麼是一般會員交易, 是很容易分別的...
雖然論壇採取寧縱無枉的方針, 但也不要嘗試挑戰我的底線...
容忍是有個限度的...

評分

參與人數 3威望 +22 收起 理由
c87654 + 2 熱心幫助
lukehui + 10 10000%支持!
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

版主好快手
轉眼間就清晒
回復

support採取寧縱無枉的方針
回復

Mrturtle 發表於 2012-6-14 22:05
support採取寧縱無枉的方針

但係今次 DEL 佢...
圖都 CAPTURE 埋... 已經十個 POST...
如果我慢幾分鐘... 可以再加多兩三個...
佢一定無可能話係冤枉啦...
回復

回復 龜痴 的帖子

我意思係,支持你們採取寧縱無枉的方針,吾係支持佢
佢的行為已經違反了版規了。del佢一定冇冤枉
回復

shayne74 發表於 2012-6-14 21:58
版主好快手
轉眼間就清晒

佢唔係第一次係咁,早排佢都試過咁做,頭一次可能唔知規矩,但第二次冇可能唔做野...
回復

啊~~我記得喇!~~~4xxx一個細膠兜都夠驚賣嘅一條友,版主繼續努力
之但係,非商業買賣都有好多人運吉,一係譬如送龜吖,蝕讓吖,扮下嘢,擺兩分鐘就話有買家,,,一係就約實你甩底,,,贏真嗮氣。。。
小弟有個建議,私人交易區,買賣送都好,限制玩家,由版主們嚟監管,相信我地玩家將更放心同信任此論壇D交易嘅真實性。

版主才沒有這個時間... 如果版主做監管, 到時有買/賣家放飛機, 我地又要上身... 吃力又被罵... 一點都不好玩...  發表於 2012-6-14 23:48
回復

oops~~~ 你諗多咗了~~不過都唔使再講,,,
回復

izzy 發表於 2012-6-14 23:40
啊~~我記得喇!~~~4xxx一個細膠兜都夠驚賣嘅一條友,版主繼續努力
之但係,非商業買賣都有好多人運 ...

我上次賣蚯蚓...
$100/100條... 我賣 300 條...
真係唔夠 10 分鐘俾人要晒...
所以好多野... 當我地唔知人地係真係假時, 我地唔可能做野...
你估下人地如果真係幾分鐘出晒之後你話佢呃人... 人地會幾咁冤屈???

寧縱無枉, 是英國普通法的基礎...
寧枉無縱, 是中共一貫的辦事方式...
誰好誰壞, 不用我講吧???
回復

WELL,,多謝回覆,我只想講,無人要你作官判罪。。你del緊e條友可能都係想註冊商戶,未得閒咋,得失咗一個protential嘅客,咁你又點睇佢是否冤屈呢???
回復

izzy 發表於 2012-6-15 00:13
WELL,,多謝回覆,我只想講,無人要你作官判罪。。你del緊e條友可能都係想註冊商戶,未得閒咋,得失咗一個pr ...

我 DEL 完 POST 後一般會 PM 對方, 解釋論壇立場和原則...
我已經跟當事人溝通過... 他沒有認為我 DEL POST 的決定不合理...

論壇最大宗旨是服務大眾, 不是爭取收入...
如果怕得失個別一兩個潛在收入來源而影響了論壇交易區的正常運作, 只會是一個雙輸局面...
對方嚴重灌水, 阻礙其他人交易, 立即 DEL POST 以防其他人效法是唯一辦法...

如果我唔 DEL POST, 過兩日會好多人效法其行為...
到時我再執法, 便會招人質詢, 為何當日我不DEL POST... 是否有針對???
到時我只會百詞莫辯...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
skclan + 10 功德無量

查看全部評分

回復

龜痴 發表於 2012-6-15 10:06
我 DEL 完 POST 後一般會 PM 對方, 解釋論壇立場和原則...
我已經跟當事人溝通過... 他沒有認為我 DEL PO ...

Take a look into this then^^
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=44202
回復

回復 izzy 的帖子

我昨天叫他把所有東西 GROUP 在一起賣...
不要灌水影響其他交易...

有問題嗎???
回復

龜痴 發表於 2012-6-15 16:55
回復 izzy 的帖子

我昨天叫他把所有東西 GROUP 在一起賣...

It makes any sense, when purely"GROUP" them together?????
If this works, then what was the problem when the posts are seperated????? How could he influence the other so called transactions.  
回復

support採取此方針
回復

SUPPORT...
回復

izzy 發表於 2012-6-15 17:25
It makes any sense, when purely"GROUP" them together?????
If this works, then what was the problem ...

就算是付費的商戶,
每天都只可以最多開8個POST,
同一樣的POST要3天至可以再開,
要咁樣規範,
目的是比大家都有一個較公平的曝光率,
非商戶的自由交易區雖然是所有會員都可以用的平台,
但亦要合情理地符合公平原則,
一個人一日之內發出多個價值不菲的POST,
而且經常如此,
好難令人信服他不是進行商業的交易,
我地不能夠強迫他比錢做商戶,
更不能夠見一次刪除一次不了了之...
要平衡各方面的利益,
公平的節衷方法,
看來就只有勸籲他不要開太多的POST,
而當時人亦願意遷就一下把多個POST集中在一起,
我本人認為龜痴的做法十分洽當,
達成了合情、合理、公平及公開的偉大原則!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
skclan + 10 功德無量

查看全部評分

回復