香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: ssdsssds
打印 上一主題 下一主題

代友問:盾女軟殼點算??

clever0boy86 發表於 2011-7-15 11:57
回復 benlc 的帖子

師兄,

其實軟底大家應該都清楚 ,未必關鈣質問題 , 而底甲軟身通常發生於幼體身上 , 就算是亞成一樣會有出現 , 個人認為只係底甲發展未達標且而.

至於軟殼表現 , 我曾經買過一隻幅頭約 7-8 cm 外觀睇上已有殼"翠"的現象 , 殼身兩邊往內好力按亦可按入的 , 個人這樣就覺得是缺鈣吧 .

幅頭到今亦生存中 , 殼的問題都硬了不小 , 還出生長紋 , 我都是給多營養給牠補給 , 就是正餐野菜 + 草 , 副餐 生果糧 + 草粉 ,落鈣粉及晒太陽 , 例牌野走唔甩 , 還是要日子有功吧.

多謝師兄解答。謝謝!!  發表於 2011-7-15 12:24
回復

ssdsssds 發表於 2011-7-11 22:28
一星期一次鈣粉
住花園有真太陽曬
點解仲會軟殼?

隻龜有幾大? 軟殼指乜程度? 面或底殼軟呢?

我個隻細既龜, 又係一樣, 食物及鈣充足, 都會面底殼軟, 底殼重軟到有D透明, 隱約見到內臟.
醫生話佢係先天性吸收唔到鈣, 建議安樂死.  
回復

waiman 發表於 2011-7-19 10:55
隻龜有幾大? 軟殼指乜程度? 面或底殼軟呢?

我個隻細既龜, 又係一樣, 食物及鈣充足, 都會面底殼軟, 底殼 ...

而家七個月啦, 底殼好番晒不再軟殼, 七個月來, 係6月至7月, 第一次底面甲殼增長左1mm.

回復