香港龜友論壇

查看: 6585|回復: 100
打印 上一主題 下一主題

分享下斑龜近照. 順便請教下龜龜係男定女.

樓主

回復 blackbuster 的帖子

似囡.......整體沒問題, 很健康, 佢好肥
背甲好似準備緊換甲, 背甲邊位見到脫甲中,
係咪乾身影? 見有d白色線紋
平日係咪比較少幫佢刷背??
底板左邊第2,3塊甲之間線果度係咪有個位 'love'左?? 少左忽咁, 定係水蹟反光??角度問題??

回復

沙發

唔使客氣,
如果白色線紋一線線咁, 就應該係長大中, 唔係角質化, 我見到好多線紋佢應該係換緊背甲+擴大中,
其實我無咩養班龜經驗, 我屋企d龜同ching刷既次數差唔多, 通常一星期一次, 有時會刷多d,我見好似好多線紋,
感覺上刷下佢會再順d平滑d個殼靚d, 所以咁問, 其實已經好靚啦
佢應該係一隻靚肥妹排泄孔响殼邊沿
回復

板凳

草龜同班龜成體差好遠wo, 諗過先好d 班龜女成體后可以好大30cm都得, 草龜公可能得1x cm
回復

地板

有計.買多隻班龜
回復

ching果隻幾大隻??我上次去睇果d size好多應該都得, 同埋男仔細少少都唔緊要, 唔好差太遠o者, 要捉得住隻母龜
回復

上次我去5月頭中果次, 記得好似有尼個size, 近水草舖咪有間龜仔舖果度同埋有間新開水族店果邊有間好鐘意放地下果度, 都好似有好多, 有d質素ok , 不過當然都係訓緊覺咁 又真係差唔多尼個價, 我記得好似係$48-$68左右
回復

真係大得好快加油, 快d買多一隻, 焗肥佢 不過買細隻未必分到公
回復

係呀, 乾養果間, 果次我想買隻班, 想搵隻大d, 其實佢裏面仲有得揀, 我拎起手又唔多覺好多爛甲, 有部份又真係既 見到有d有皮膚病添, 佢密度咁高, 又無水, d龜自然訓下覺, 好正常 我見佢d草龜好似幾生猛(某幾隻), 有隻仲識行過黎打招呼, 原本好想買佢返去, 可惜屋企太多草草啦, 唯有祝福佢 我果d好似有1,2隻都係果度買
回復

yes, 前排好頭痛, 隻隻响度曬'豬' 估唔到咁多隻仔, 仲要俾我見到佢地搞'基', 不過而家都無法啦, 無咩空間再添龜, 要送走左隻大巴公先, 不過佢而家病病, 要等下先, e好左先送出去搵個新主人起碼安心d, 你又知我養左5,6年既?
回復

睇住隻龜由苗慢慢長大既成功感真係好好, 會慢慢愈黎愈鐘意佢, 哇...你果時又真係對隻龜龜好衰, 你睇下佢幾可憐, 你唔理佢, 無人理佢 我就係咁諗, 隻龜只可以靠我, 而我就有好多人關心, 所以幾辛苦都要理隻龜, 唔係佢就係咁'大', 唔理佢既話佢就好快上天國唔開心果時望多d, 心情都好d, 睇住佢眼碌碌望住你, 你又於心何忍
回復

屋企果D 8-14CM左右, 因為好多仔仔同有3隻草草大得唔快
回復

鼻貼鼻--->小心佢咬你
回復

佢再大D就識咬你 佢會話你輕薄佢
琴晚又見你,宜家又見到你---> CHING好似都係WOR, 尋晚又見你, 宜家又見你

(說實話)CHING唔知有無聽過一個流傳左好耐關於網絡既故事?
據說網絡上經常流連一D唔係實質存在所謂既'人', 佢地不斷咁搜尋一樣實質既野, 等機會搶過來聽到我都覺好恐怖, 不過我知道我唔係果D LOR 所以你可以放心, 我就唔知CHING係唔係喇??!!
回復

草草就好似2隻仔,1隻女, 一個'嬲'字, 果隻女兩隻都好鐘意, 佢由細到大就痴住另一隻, 而家反而痴住另一隻 好似變左心咁, 不過佢有時痴下果隻, 又有時痴下另一隻, 好鬼花心, 草公兩隻都6歲,就1隻未成年咁既樣==, 另一隻就搞基==, 草草果D完全諗唔到點算好=O=
巴西果D又係2只公==, 細果隻LIKE大果隻搞基, 大果隻咬細果隻J T.T 好渾亂
回復

鼻貼鼻-->會隔住個箱LOR, 算唔算呢
我已經裝左防毒軟件, 你佔據唔到GA LA, 放棄吧啦
回復

基基]搞[直直],[直直]搞[囡囡]@@ 好亂
隻隻都又基又LES 可唔可以講道德淪亡??!
回復

我屋企D龜係顛顛地, 有D隔住個箱仲沖緊過黎, 有D就咬咬咬@@ 隻隻搶位, 都唔知搶咩鬼,
一到食野時間,近排某1-2隻龜玩野, 叫極都唔游過黎, 伸隻手埋去拎佢地出黎好辛苦GA MA,
要担'登'仔, 平日就追鬼住哂, 到重要時刻同我發神經坐定定唔過黎
有次我由得佢, 唔食就算, 果隻野(黑仔)到其他龜返哂去, 佢先游埋黎好肚餓咁既衰樣

有漏洞, 咁我而家要消滅你先得啦 先下手為強

btw睇完你尼個post,發覺你d龜龜養得好好呀.
隻肥妹仔好靚 (格式都抄埋, 幾有誠意)
回復

師兄定師姐, 點解會有尼個問題呢?? 你睇到D咩
我個缸最高個位高過我個頭, 我係用膠箱
回復

原來係咁, 下次用語要決絕D先 下一隻改名要改得粗豪一D
回復

真係快高長大 聽講班龜同巴西都係大得好快, 我屋企D龜龜大得好慢, 可能係草草或者仔
回復