香港龜友論壇

查看: 9726|回復: 25

養守宮應注意D乜同食D乜?

新手仔,近排想養守宮......
想問下應該注意D乜?
同埋唔要餵蟲係咪可以淨餵蟋蟀?
鈣粉其實有乜用?
我見好多養左師兄姐都話餵杜比亞!
其實杜比亞係D乜黎

SOR...新手一名!!唔好見怪>.<
鈣粉係用來"簿"充鈣質,缺鈣的話就會手軟腳軟咁..
蟲難消化.杜比亞姐係蟑螂
回復

1. 我覺Internet有很多知識,你應該自己找到的
2.我覺得你應該餵其他種類的昆蟲,而不是只餵蟋蟀
3. 鈣粉是用來補充鈣質避免骨質問題
4.http://tw.myblog.yahoo.com/xxx23 ... ;prev=12&next=8
回復

想問下應該注意D乜?溫度and食量
同埋唔要餵蟲係咪可以淨餵蟋蟀?係
鈣粉其實有乜用?保充身體內的鈣質
回復

蠶蟲係—種唔錯既食材,高蛋白質,易消化,不過就貴同難買到
回復

豹紋守宮英文名係Leopard Gecko(網上稱LG)其實好易養,不過都有少少要注意既地方

首先係環境
缸既高度要夠 雖然LG唔識吸牆
但係都有一定既跳躍力,臂力同鍾意爬高
闊度盡量長D 比多D空間LG行下
溫度大約28-33度 同龜一樣要做到冷熱點 比LG自己衡溫
溫度盡可能用暖氈控制 唔好用燈 因為LG係夜行性動物 (同埋聽人講照得多燈D色冇咁靚)
缸內要有既基本設備係水兜(飲水),山洞(訓覺,Relax既地方)同底材(鈣沙,廚紙,報紙....等等)可以唔洗用保濕性強既底材,因為LG原生地都較為乾燥
雄性LG常有爪地動作 要多加注意

食材方面 盡可能不時換下食材 因為LG都會有食厭同一款食材既時候
你可以嘗試淨餵蟀 不過我既經驗係 每日餵15隻以上既蟀 都唔夠隔日餵4-5條大麥OR 2隻杜比亞肥得快 不過每隻個體都唔同 吸收同消化程度都唔同 所以要試多D唔同既食材
食材種類都好多 差唔多係蟲都可以比佢食 蟀,大小麥,蟑螂類,蠶蟲,玉米蟲.......等等
不過要注意食材既營養比例同埋容易消化既程度

補品方面有鈣粉同維他命粉 前者就凡係有骨既動物都需要 否則會導致缺鈣 骨骼會不正常生長OR完全唔生長(不老症) 維他命粉就幫助LG營養吸收全面D 仲有Pinky都可以當係補品 不過唔好經常餵 因為難消化

其他方面就.......
LG變淺色OR白色係甩皮既徵兆 要噴水加濕
見手指有皮未脫要盡快處理 否則甩多幾次皮都唔理 會有斷指情況出現

最常有既壞情況係拒食問題
多數係因為溫度不足/消化不良/環境不潔/有壓力(通常出現原因為混養)/太飽/生蛋前/脫皮前/有寄生蟲/腸胃炎等等原因

主人養前要考慮既地方為:

養幼體,亞成體還是成體
(新手建議為成體)

混養問題
盡量都唔好混養,如果真係要混就要注意
雄性同雄性會打到7彩
雄性同雌性可以 不過小心縱慾過度
雌性同雌性都冇問題

如果要上手 應先比LG見到你隻手再上手
唔係會嚇親佢

以下落黎既事項都應該特別要注意下:
主人要注意多上網爬文 因為資料每日都在更新同埋熟悉寵物資料係飼主既責任
對網上資料要先分析後吸收 不可以全盤接收
買寵物要注意不能為一時衝動 熱情冷卻後就棄養或轉售
仲有要注意屋企人接唔接受到 唔可以將自己既快樂建築係屋企人既痛苦之上

以上係我少少既知識 希望幫到樓主
有錯亦歡迎更正

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
龜媽 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 alvintang1346 的帖子

係!!知道師兄!!對唔住!!
下次我會先搵左d資料,唔明再問你地>.<
回復

回復 黑椒仔 的帖子

多謝師兄!!!
甘我想問下,我可唔可以將鈣粉同維他命粉溝埋一齊放係個兜度!?
小弟自小就驚蟲!!點算好呢>.<?
屋企人應該無問題!!初初我養龜佢地都係一開始反對,但養耐左!!我屋企人都會不斷問我換左水未丫等問題
回復

回復 黑椒仔 的帖子

師兄有無買LG既鋪頭好介紹?
回復

回復 mokit 的帖子

盡量都唔好放同一個兜
始終2隻粉需要吸收既份量都唔同

我開頭都驚蟲架,但係你養得就要克服呢個問題
除非有人幫你餵啦

我呢2個星期都冇出去睇,唔清楚邊度有貨呀
好似水中情有2條呀,你睇下佢個post
回復

回復 黑椒仔 的帖子

OKOK!!
我見到蟲已經腳軟
不過,為左我將來既守宮仔!!
幾大都會克服既!!但點都唔會用手拎!!
要用副助工具
我唔會有人幫我餵嫁>.<
我會堅持,自己養自己餵~~
加上,我屋企人彩我都傻.....
回復

回復 mokit 的帖子

用長夾咪得囉,餵多幾次就唔驚架啦
回復

初初我都怕杜比亚,依家見多左又覺得冇咩
回復

回復 小豹 的帖子

係咪你自己都想食呢
回復

黑椒仔 發表於 2012-4-24 15:05
回復 小豹 的帖子

係咪你自己都想食呢

唔會囉!好核突,特别係見到隻守宮咬爆左個肚,流D白色液體出來但佢地又食得好滋味
回復

回復 小豹 的帖子

大麥都有呢個效果.......都係超核突
回復

黑椒仔 發表於 2012-4-24 15:18
回復 小豹 的帖子

大麥未餵過蠶蟲D野係緑色的
回復

黑椒仔 發表於 2012-4-24 15:18
回復 小豹 的帖子