香港龜友論壇

查看: 17606|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

個案:我的櫻桃紅腿

樓主

養龜接近五個月了,做一個小總結。請各路神仙多多指教。

食譜
我嘗試回憶一下我隻紅腿系我度食左咩野:龜糧(冇野食既時候,或者想補鈣補維他命既時候喂)、生菜、油麥菜、菜心、西洋菜、通菜、番薯葉、芥菜、椰菜、紫椰菜、紅蘿蔔、雞比菇、茶樹菇、翠玉瓜、冬瓜皮、大紅花(路邊摘)、車前草、野葛菜、黃鵪菜(路邊摘,好鍾意)、蘋果、香蕉、番茄、芒果、火龍果、葡萄、生豬肉、煮熟雞骨頭、三文魚刺身、小象拔蚌、熟雞蛋、自己既屎……多到真系數唔清,而龜糧只占好少一部份。
只想說明一件事:龜在自然棲息地中,系有數百種可選擇既食物,普通飼主難以提供。但身邊都有好多合適又易獲取既食物(尤其系紅腿,紅腿幾乎系陸龜中食性最雜既品種),唔需要亦都唔建議長期提供一兩種或按比例混合既幾種食物,個人亦傾向于儘量少喂龜糧。

溫度
根據我呢幾個月既觀察,我呢隻紅腿20℃~30℃既溫度範圍內食慾、活動力、健康程度都正常。部份國外既網站與學術文章聲稱,紅腿系夜晚能承受18℃甚至13-16℃既低溫,我個人尚無實例支撐此論點。我個人既解讀系:強壯的成體紅腿能短時間承受18℃或以下既低溫,但對大多數紅腿(尤其是幼體)來講,應控制夜晚溫度在20℃或以上(我既红腿已安全渡過好多個20℃既夜晚)。要注意既系,就算國外網站與學術文章將紅腿能承受既溫度講到好低,但都明明白白寫住系“夜間溫度”,且非長時間。龜的確需要晝夜溫差,因為日間活動、覓食、消化需要吸收能量,加快新陳代謝,并將體溫提升至使体内生物酶活性最大的區間,而夜間睡眠則需要降低體溫,減慢新陳代謝,減少能量消耗與體液流失。日間溫度亦不可過高,我曾試過用封閉式小箱,日間將箱內溫度提升至34℃,跟住隻紅腿會自己將箱入邊既一盆植物推倒系地下,跟住鉆入植物既枝葉中躲避高溫(好聰明)。系冬季,日間射點溫度32-34℃為宜,38度或以上對幾乎所有陸龜都系致命的。
紅腿原產地夏季日間最高溫度略高於30℃,冬季夜間最低氣溫20℃左右。

性格/互動
紅腿陸龜可能由於原產地食物豐富,環境優越,系好奇心比較強、比較活潑既品種。不易受驚,不易受壓迫,與飼主互動都幾好,短時間內即可適應飼主,從手上接食,會追手,被飼主拿系手中時亦會伸出四肢與頭部,可接受頭部被撫摸。
紅腿系熱天會有意識地避開陽光直射,尋找陰暗處;系冷天則會較多系射點/熱區活動或曬背。
大多數紅腿都好鍾意浸水,我呢隻就唔系,通常浸十幾分鐘就開始搏命想爬出來。以及有另外一個好有趣既習慣,就系好少會系龜箱中排便排尿,一定要系外邊搞掂。只要一從箱中拿出來,無論放系邊度,五分鐘內一定開始排便排尿,屢試不爽,但從行為上睇,又唔似系因為突然置於陌生環境受驚/慌張導致。
另外,我隻紅腿真系好冇膽。之前買D麥皮蟲返來俾距食,點知距嚇到腳仔都軟埋……http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24797

生長
總體來講,餵食既頻率與量系會直接而迅速地影響我呢隻紅腿既生長速度。岩買返來個段時間,我喂得多,好快就開始爆生長紋,爆完一層又一層,速度好快;入冬之後,我逐漸減少食量與頻率,到目前為止已經個幾月冇見到生長紋啦。系低溫季節減慢甚至停止生長,我認為系好事,龜本身系代謝極緩慢既動物,生長過快/長時間保持較快生長速度對身體器官會造成好大負擔。

總體來講,紅腿真系好適合普通飼主室內飼養既龜。活潑、體質好唔易病(我呢隻偶然會出現眼角有分泌物,無需用藥即可康復)、食譜雜、唔會結石、適應香港氣候、體型適中、對陽光需求量較小,至於漂亮與否,甘就要睇圖啦,紅腿毒都可以好勁噶
(好多舊相)

IMG_0115 (3).jpg (1.14 MB, 下載次數: 13)

IMG_0115 (3).jpg

IMG_0115 (4).jpg (1.14 MB, 下載次數: 10)

IMG_0115 (4).jpg

IMG_0118 (5).jpg (1.17 MB, 下載次數: 18)

IMG_0118 (5).jpg

IMG_0119 (3).jpg (1.05 MB, 下載次數: 9)

IMG_0119 (3).jpg

IMG_0145 (2).jpg (777.32 KB, 下載次數: 6)

IMG_0145 (2).jpg

IMG_0146 (2).jpg (1006.67 KB, 下載次數: 11)

IMG_0146 (2).jpg

IMG_0154 (2).jpg (837.63 KB, 下載次數: 12)

IMG_0154 (2).jpg

評分

參與人數 4威望 +15 收起 理由
anthonywoo + 1 多謝分享
婷婷 + 2 多謝分享
windleaves + 2 多謝分享
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

沙發
share more of your experience.
回復

板凳
kukuro23 發表於 2012-3-16 00:25
share more of your experience.

靈感用曬啦
回復

地板
johnng9879 發表於 2012-3-16 00:31
哇~正呀! 有心之作,支持!!!搞到我都養隻櫻桃紅腿...好毒啊....

魚街大把!
回復

好正,我都有養紅腿,請教
幾耐餵一餐?
濕度應該幾多較適合
回復

FAAT 發表於 2012-3-16 00:49
好正,我都有養紅腿,請教
幾耐餵一餐?
濕度應該幾多較適合

我冇詳細既餵食方案,會根據隻龜具體狀態來調整。
食完即刻去訓或食物有剩-->單次食量過多
活力下降,經常縮系山洞唔出來/唔郁-->餵食頻率太密,或長時間單次食量較多,或二者兼有
進食時動作緩慢,常停頓-->同上
一般認為,每日一餐,每餐7成飽系比較合適既。我每日喂1-2小片菜/草葉,間中停1日,間中加餐(水果、肉類)

冷區濕度最好70%以上,底材要有一定厚度,底材要隨時保持濕潤,龜箱中要有大水盆
回復

我返而喂糧多 其次系野菜 水果 我覺得而家佢仲細 比高營養佢 打好個底先(紅腿7.5cm)
回復

spar0123 發表於 2012-3-16 01:01
我返而喂糧多 其次系野菜 水果 我覺得而家佢仲細 比高營養佢 打好個底先(紅腿7.5cm) ...

我都冇話喂糧不可取
但系,比高營養既話,首先要考慮消化系統同埋代謝速度既承受能力。陸龜既腸胃,系適合從低蛋白低水分高纖維既素食中吸取養分,消化速度較慢。如果你比既食物營養過高,或者量過大,甘就反而對腸胃同埋腎臟系好大既負擔。紅腿因環境濕度高,水源豐富,可接受稍高蛋白質既食物,但亦不可過度。
回復

盾同红腿可以一起养?  好似5得....是吗?
回復

龜龜新手 發表於 2012-3-16 01:13
盾同红腿可以一起养?  好似5得....是吗?

我一向比較反對混養,尤其是棲息地相差好遠既品種
未買既話就唔好混養,如果已經買左既話,濕度儘量跟紅腿, 溫度儘量跟盾臂,空間一定要大
回復

回復 iamnero 的帖子

我通常一日喂幾次波蘭糧 每次3-5粒 晚餐比小量野菜 題外話:我d龜好中意食波蘭糧 好似上左引咁…… 就算比菜 波蘭糧  草粒 香蕉 4樣佢揀 佢會食左糧先再食香蕉 我系咪要改下喂糧既次數? 免得佢太偏食
回復

spar0123 發表於 2012-3-16 01:18

我通常一日喂幾次波蘭糧 每次3-5粒 晚餐比小量野菜 題外話:我d龜好中意食波蘭糧 好 ...

你粗略計下你一日內所喂既糧既重量或體積,與你隻7.5cm既龜(代謝極緩慢既爬行類變溫動物)既重量或體積相比,呢個比例,就算系你(哺乳靈長類恒溫動物),是否消受到?
由於龜系野外難以獲得營養豐富既食物,因此對香甜、多汁、肉厚既食物自然偏愛,我隻龜食糧都會食到舔埋乾淨個碗底,食櫻桃食到核都想吞埋。
回復

睇黎將糧當系零食 最好小食d……
回復

spar0123 發表於 2012-3-16 01:29

我記得波蘭糧脂肪含量好高,你check一check
回復

spar0123 發表於 2012-3-16 01:29

你最大問題唔系喂糧,而系喂得太多,超出龜正常食量好多倍
隻龜只不過因為基因中對食物系機會主義的,先會系完全飽既情況下繼續進食
回復

師兄!請問你有無餵鈣粉或BAC比佢食呢?THX!
回復

cole121 發表於 2012-3-16 02:25
師兄!請問你有無餵鈣粉或BAC比佢食呢?THX!

鈣粉:岩開始養龜,乜都唔識既時候,喂左一個月左右,大約每星期一次;有段時間冇UVB燈照,喂左幾次含D3鈣粉
BAC:從未喂過
回復

我果隻自從食過m糧之後,就變成咩龜糧都食,但唔食菜
回復

多謝ching分享,寫得好正呀
回復

北鄉一刀 發表於 2012-3-16 08:26
我果隻自從食過m糧之後,就變成咩龜糧都食,但唔食菜

M糧系公認既好糧
回復