香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 莫秋殤

UVB 燈跟盾飲食 既...問題....

waiman 發表於 2012-3-15 20:21
死火啦=冇講過.

Zoomed 10.0燈泡? 燈管?

死火啦 呢個係淺既.... 會引申d咩問題呢....過2日再去買個深d既先............ 係燈泡來 我講得唔清楚 抱歉....
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 07:23
死火啦 呢個係淺既.... 會引申d咩問題呢....過2日再去買個深d既先............ 係燈泡來 我講得唔清楚 抱 ...

深桶買雜牌都得架, 比如CL深桶, 更平, 但反射更比Zoomed好.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 20:31
深桶買雜牌都得架, 比如CL深桶, 更平, 但反射更比Zoomed好.

原來係咁 去d 雜店買仲好  師兄幾時開個 好料貼入精華....

咁就方便好多人啦 嘻~ 用淺筒 問題係???
回復

waiman 發表於 2012-3-15 20:31

repti-zoo呢個深桶似乎比CL既深桶內壁更光滑……
回復

waiman 發表於 2012-3-15 12:57
有完全代陽光既彷陽光組合, 亦有只代陽光UVB既組合.

只代陽光UVB既組合:

師兄,請問問你,剩開UVB燈唔開加熱燈可以嗎?? 即係缸溫已28度時,日間我關上加熱燈剩開UVB,咁UVB還有效嗎??? 或要加熱燈合成 ?(用ZOOMED UVB10.0 燈泡)謝謝
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 07:32
原來係咁 去d 雜店買仲好  師兄幾時開個 好料貼入精華....

咁就方便好多人啦 嘻~ 用淺筒 問題係??? ...

請參考:

UVB 10.0節能型燈, 在不同燈罩下的效果
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1380
回復

iamnero 發表於 2012-3-15 08:18
repti-zoo呢個深桶似乎比CL既深桶內壁更光滑……

呢個正啊.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 23:19
請參考:

UVB 10.0節能型燈, 在不同燈罩下的效果

謝呀 真係好祥細...................
回復

43度龜會好快死

大部份陸龜都係20幾30度左右,溫差控制幾度內
回復