香港龜友論壇

查看: 13360|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

UVB 燈跟盾飲食 既...問題....

樓主

問題藍色....解答係紅色....解完變反黑色.....(都係 各 樓主 們 的解說....同我既偏見...)

(龜仔環境情況......照點 43度左右...角位溫度計keep左係 28-32之間 雙燈開.. 水盤 草粒底....)

uvb 10.0 節能燈,uvb燈  ...有更好的uvb燈 介紹?  除左zoomed既 10.0外
長開uvb燈   UVB 質量的變差?(每天開 24小時 跟10小時比較) 盾要 UVB 照....但係 UVB 燈長開之下 佢燈既效果會 一時間就 快速用完....????
燈既好介紹.... (熱燈是指下面張圖個粒燈仔...)

1) Zilla 50 UVB( ...圖片網上偷反來.....)  + 加熱燈.

買入放法唔知....

2) Zoomed 10.0 UVB (圖片 3    )+ 加熱燈.   

買既地方...一街既爬虫店都係...周街都有得買...(指旺角..爬地比較低價位..但唔一定最低)

3) Mega-ray 70w/100w. ( 圖係師兄既 比較圖...)用加熱燈.   

入手方式比較煩...聽講香港暫時冇得賣,要上網訂/上淘寶買(容易入到假貨...唔係個個真...真係煩)

引入 燈既比較...(段文係引用反 師兄既話....)1) 最多人用Zoomed Powersun及Zoomed 10.0 UVB系正確概, 因為呢個系習慣, Zoomed從來都系全球銷量第一, 但銷量第一完全唔代表個燈真繫好.
2) 現時的Powersun 160w, 和Zoomed 10.0中的UVB/UVA, 太過越越不如Mega-ray, Powersun 100w就更加垃圾到唔應該買.
3) Mega-ray的照射範圍, 越越不如Zoomed.
4) 唔好以一兩個人佢既燈有問題, 就以美國人既口碑黎講有問題. 你問下果個人佢既燈系第幾版, 第二版會有個別燒燈絲的問題, 但第三版出左幾個月, 冇發現問題.
5) 最近仲成日交唔倒貨, 服務及態度好差? 寫果個post果個人一定唔知, Mega-ray一向從來系訂造方式, 每個燈人手手工製造, 而唔機械大量生產好去等人買, Mega-ray一向從來訂一個燈, 半年後至寄比你系完全正常, 服務及態度系冇服務亦系正常, 呢個系Mega-ray一向既特色, 唔系最近至有, Mega-ray主頁仲寫明, 我不介意有冇生意, 唔關心你買唔買, 只關心燈好唔好之類.

Mega-ray燈之好處, 在於佢系被迫冇得唔好既, 因為佢系唯一被美國政府 "每日" 鑒視品質既燈.

其實, 果D所謂美國網投票, 果D系一般大眾用家, 佢地鬼知邊個燈好唔好咩, 佢地只知個燈快唔快燒, 照射範圍大唔大.

Zilla UVB系美國, 一向排名非常低, 系美國市場銷路亦非常低, 但系Zilla燈中既UVB同UVA光譜既波段正確性同強度, 一向好過Zoomed 10.0 N倍, D美國一般用家, 只系見到Zilla UVB燈光線非常暗, 就以為佢唔好而唔用.
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24902

盾仔 而家有d 軟殼 有咩 補救.....(己加鈣粉.照燈未補...)

基本上 又剩下 2條問題... 第2條基本上又可以唔洗理.......

(補充區....設備...淘磁50w跟藍夜燈 100w 同埋 下面既燈 3粒 ....而家長期開 個黃燈即係下面個粒死人野..加 淘磁....)

(下面 為暫時解決......)

同埋問埋 我上面粒燈有冇uvb成份???

哎呀 原來我一直冇 uvb .....真慘情 快d去買反先.....真係死比你睇...

提昇龜仔照uvb時間.....??拿左佢間龜小屋....直接唔用都得...非日光時...  

UVB 燈 長開有問題嗎?      (問題己解決 第一,長開沒問題(你可以唔理你隻龜的話..).但是uvb燈本身對龜眼有損害(不是uvb光線對眼精的傷害....) 最好就唔好長開..再補充 一點 是光線直射入眼 令眼精受傷..好似拿枝紅外線 照你隻眼一樣....(師兄講既下面....))

盾在長開 燈之下  殼既變化...????? (:盾在 有足夠uvb (不一定很可能需要陽光中的其他因素)的情況下 龜殼會變得更白 更淺色..師兄言...)

(本人想應該可以由龜殼變黑..... 因為 uvb 接收量少(陽光吸收量不足) 可以證明uvb 量的不足 燈泡要換了......但龜仔本身uvb既接收量又係問題...佢死都唔出來你uvb 再勁都係黑......(即係話龜仔 要白殼最好既方法就係 太陽光.....冇任何一種工具可以代替......長用uvb既龜 殼比較黑色...))
因為龜仔既 殼變到黑左D今日按落又軟左 今日加左 鈣粉個佢食........ 聽日補相...(有)

龜仔 1日訓成 10幾粒鍾係個 龜洞到 其實佢照唔照到既呢... uvb 可以 穿過 石頭??

只可以拿左個洞佢.......照佢 10個鍾...... uvb 係1種好弱既光線.....玻璃都可以吸收左98%.....石頭完全就100%冇埋...

同埋 呢個 UVB 探測器 要成 千幾銀 有冇D平D既呢?(呢個 果然好貴 暫不考慮,隻隻都要千幾2千銀)....

主食之外的營養品 問題....

鈣粉:     聽人講 鈣粉可以 日日都落(針對反每隻情況最好唔好日日落....睇情況來做...) 因為 吸收唔到 同轉化唔到 佢一樣會排出來 冇乜大問題...(主要冇咩大問題  可以日日落 ......基本上食鈣粉=人食零食差唔多 最好都係由自然吸收反... 最緊要平衡 營養..咁就唔洗又食呢樣又食個樣啦...)

維他命系列: 聽人講 補得少 好過補過隆  過左隆 好似又會病 係咪呢??? 這是對的師兄話齊..有機會引申 其他病...你肯博就隨你所好啦....

黑藥:   龜既新層代謝好似會慢d 藥好似都會好傷下..落藥會好傷 萬不得己都唔好落???
呢個 我自己來答 冇咩事食藥做乜....有事 你唔食就養著個病....自己睇情況來做........

師兄們 指教...

沙發
@@我日日都照燈10個小時
回復

板凳
首先你成段野我大部份都唔明,

我盡量答你我明既部份,

UVB燈唔可以長開, 夜晚要息, 否則影響龜既作息, 而且會令隻龜分唔到日夜, 記唔到幾月幾號, 隻龜會痴線。

因為一般UVB燈難以同太陽既UVB相比, 所以UVB燈下成長既盾臂比較黑係正常。

另外UVB探測器冇必要買, 千幾蚊測到UVB講真係呃你....何況你仲想搵更平...

其他部份唔明, 等中文程度較高既師兄解答。
回復

地板
用左幾耐?…半年到要換…
回復

kaka' 發表於 2012-3-11 22:54
用左幾耐?…半年到要換…

我見好多人話一年換既?  

Best 半年…  發表於 2012-3-11 23:13
回復

1. UVB燈長開冇問題,但距離太近/斜射/牌子唔岩就會有好大問題
2. 盾臂殼色變黑,唔系因為曬得太多,系因為極缺少陽光。健康盾臂既殼色系淺色接近白色既,新生長紋系深色
3. 最好半年換一次,最低一年換一次
4. Solarmeter 6.2冇平既
回復

回復 iamnero 的帖子

請問點解斜射有問題?
回復

UVB Solometer 6.2 你预2000左右,準確程度有九成以上
回復

Nick 發表於 2012-3-12 00:39

請問點解斜射有問題?

會強迫龜直視UVB源
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-11 09:42
UVB 燈 長開有問題嗎? 加上盾在長開 塭之下  殼既變化 會代表 燈的 UVB 質量的變差嗎? 因為龜仔既 殼變到黑 ...

邊種? 幾瓦UVB燈?

Solarmeter 6.2 UVB Meter係全球唯一一個爬蟲Meter.
回復

Nick 發表於 2012-3-12 00:39

請問點解斜射有問題?

簡單咁講會傷眼,嚴重可導致失明,咁妳仲會唔會打斜放支燈
回復

軟殼呀.....有咩救呢 哈哈~
回復

回復 花次郎 的帖子

咁打直放又唔夠高喎..
枝UVB 好很長呢....
我而家只係打斜放係最角落..

過兩日POST 相俾你呀..
你知我箱長.....
回復

- -  有咩uvb 好介紹呢......做龜公真不容易呀..............
回復

哎呀~問左 1晚 冇師兄應話 tim 嘻嘻~
回復

小豹 發表於 2012-3-11 22:47
@@我日日都照燈10個小時

你點照法? 唔比佢入個龜洞???
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-14 21:39
你點照法? 唔比佢入個龜洞???

我無俾山洞佢地瞓,佢地通地瞓
回復

照點43度--呢個溫度對所有陸龜都致命
角位溫度計keep左係 28-32之間--整體問題太高
uvb燈本身對龜眼有損害--在正確的距離上垂直使用,不會對龜眼造成傷害
軟殼除補鈣、照UVB外,更要多接觸太陽光,增加食譜中粗纖維含量
鈣粉可以 日日都落--任何事物都系適量為宜。健康豐富既天然食譜已經含有足夠鈣,室內飼養既陸龜缺既唔系鈣,系D3。
補得少 好過補過隆  過左隆 好似又會病--服食D3過量會中毒,但人工添加既D3極微量,冇可能過量
本人想應該可以由龜殼變黑..... 因為 uvb 接收量少 可以證明uvb 量的不足 燈泡要換了--所有符合FDA安全規範既節能型UVB燈所發出既UVB強度,都大大低於熱帶地區有樹蔭遮蔽之下既UVB強度
uvb 係1種好弱既光線--UVB=中波紫外線,光線波段與其本身強度無關
回復

點解我覺得你表達同理解都好似有問題..
各師兄所講係:
1. UVB燈唔可以長開, 因為會影響龜既作息, 令隻龜夜晚不能休息
2. 唔係UVB燈本身對龜眼有損害, 而係距離太近/斜射/牌子唔岩先有問題
總之一合適的UVB燈, 應該是日出開, 日落關, 一日8-12小時
至於盾殼色問題, 客觀所見係:
長期有陽光照自然會淺
長期只照UVB燈就會深
至於是否純綷取決於UVB量多少 我也不清楚
等waiman或其他高手答
始終陽光不只得UVB, 還有很多其他不是單單一個UVB燈所能提供的..
回復

kahnballack 發表於 2012-3-14 22:15
點解我覺得你表達同理解都好似有問題..
各師兄所講係:
1. UVB燈唔可以長開, 因為會影響龜既作息, 令隻龜夜 ...

第一點 長開 有冇問題 是沒問題的 ....但是會影響龜 我也知道....

第2點 原來 也是說光線直沖眼精 ~這我改一下 這是說 uvb 本身 不會有害???應該是了
回復