香港龜友論壇

樓主: iamnero
打印 上一主題 下一主題

陸龜燈具基礎常識Q&A(持續更新——18#23#30#37#)

iamnero 發表於 2012-3-7 02:39
很多新手(包括我自己)在剛開始接觸陸龜時都對陸龜燈具以及UVA、UVB這些概念感到十分困惑,爬蟲店鋪里各種 ...

寫得比我好很多.  

>>紅外線燈泡內部完完全全是一個普通的鎢絲燈,
>>只是把外面的玻璃泡換成了紅色的。

還是有分別的.

紅外線燈泡的鎢絲, 是加粗的燈絲, 主要是使紅外線移向遠紅外線光的波段; 燈絲加粗了, 熱力會增強, 可見光的亮度會相應下降.

但很多所謂的紅外線燈泡, 因成本利潤, 而只用普通鎢絲, 而不加粗, 只加上紅色玻璃來冒充紅外線燈.

二位做左燈泡大師  發表於 2012-3-8 21:43
回復

我一路用開philips射膽
鹵素燈顯色同射膽有冇好大分別?
燈頭係咪一樣?
射膽偏黄色真係麻麻..
75W鹵素熱過60W射膽有冇一倍?
回復

kahnballack 發表於 2012-3-7 16:34
燈頭係咪一樣?

射膽 = 聚光型.
鹵素燈亦 = 射膽 = 聚光型.

75W鹵素=85W射膽.
回復

waiman 發表於 2012-3-8 05:02
寫得比我好很多.  

>>紅外線燈泡內部完完全全是一個普通的鎢絲燈,

感謝指正!已修改
回復

kahnballack 發表於 2012-3-8 05:34
燈頭係咪一樣?

鹵素燈因為加左一層顯色膜,因此射出來既光有更好既顯色度
回復

waiman 發表於 2012-3-8 06:16
射膽 = 聚光型.
鹵素燈亦 = 射膽 = 聚光型.

鹵素燈=鹵素射燈嗎?
那這種是叫石英燈嗎?與鹵素燈不完全一樣?

回復

iamnero 發表於 2012-3-8 00:21
鹵素燈=鹵素射燈嗎?
那這種是叫石英燈嗎?與鹵素燈不完全一樣?

>鹵素燈亦 = 射膽 = 聚光型.

上面漏了一個可字, 鹵素燈亦可 = 射膽 = 聚光型.

射膽只過是指反射的設計.

>那這種是叫石英燈嗎?與鹵素燈不完全一樣?

完全一樣. 鹵素燈的灯壁温度, 是比普通白熾燈高很多, 因此好一點的的灯壁, 是用更耐高温的石英玻璃, 平價的鹵素燈就用普通玻璃省成本.

thx  發表於 2012-3-8 19:07
回復

Q7:調光開關(光暗制)的作用?
調光開關有兩個作用:
1. 隨時調節電器的實際功率。環境溫度隨時變化,難道要買幾個W數的射燈/陶瓷燈/夜燈,一天到晚換來換去嗎?不用的。有了調光開關,只需要買一個較大W數的燈,然後在天氣不太冷時將功率調小(陶瓷燈的熱力降低,發光燈泡的亮度和熱力降低),天氣轉冷時將功率調大,這樣即節省買燈的開支,又不浪費能源(電器的W數大小,即是其耗電量的指標),還省去換燈的麻煩,一舉三得
2. 保護電器(尤其是鎢絲燈、鹵素燈)免受開啟瞬間的強大電流衝擊,大大延長壽命。所有的射燈/鹵素燈/太陽燈/夜燈,凡是以燈絲來發光的燈,在開啟的瞬間都會受到超過其正常工作時電流很多很多倍的強大電流的衝擊,很多燈泡在開啟的時候一閃即滅(燒燈),就是這個原因。調光開關因為本身有W數的限制(假設一個最大負荷300W的調光開關,根據瓦數=電壓*電流,電壓=220V,那麼即使將其調到最大,也會將通過的電流限制在300/220=1.36安),可保護電器免受超大電流的衝擊,使燈泡壽命明顯延長
回復

師兄有冇好光暗制介紹下呀?
今日去鴨記搵到一隻麻麻d!
Thx
回復

eu2893 發表於 2012-3-9 03:54
師兄有冇好光暗制介紹下呀?
今日去鴨記搵到一隻麻麻d!
Thx

我一般系返上大陸買既……
你系鴨記邊間買到?幾$?可否睇睇圖?唔該
回復

回復 iamnero 的帖子

睇倒詐,冇買到⋯haha
回復

好有用
回復

Philips 120W 鹵素射燈 真係好高溫, 但在鴨記找不到$38
多數都係 $5x玩
回復

wcmchris 發表於 2012-3-13 15:30
Philips 120W 鹵素射燈 真係好高溫, 但在鴨記找不到$38
多數都係 $5x玩

因此適合大型開放式龜箱,或者駁光暗制使用
鴨記燈膽價格比較貴
回復

Q8:常見材料/物質對UVA、UVB的反射、削弱與阻隔作用
A:光線中,波長越長的光線穿透力越強(紅外線最強,紫外線最弱,紫外線中UVA最強,UVC最弱)。UVA可穿透玻璃、龜箱常用的膠板、水;UVB會被玻璃、膠板吸收,無法反射無法穿透,UVB可穿透水,會被削弱。
鋁製拋光內壁的燈罩對UVB有良好的反射效果,但噴白漆內壁的燈罩無法反射UVB。
回復

甘其實我想問..
甘如果我家的24吋江
有隻巴西,地圖,蛇頸,草龜

應該用咩燈??
幾多w??
每日幾時開燈???

有勞!!!!

回復

thomas2835 發表於 2012-3-21 16:55
甘其實我想問..
甘如果我家的24吋江
有隻巴西,地圖,蛇頸,草龜

最需要既系熱量同埋UVA,因此最好能將玻璃缸放系有陽光既地方(隔住玻璃都得),甘就只需要一支射燈。
如預算充足,或無法接觸陽光,則可以買一支ZooMed ReptiSun 10.0 UVB。
射燈用鹵素燈最好,具體W數比較難確定,可選購稍大W數既燈駁光暗制用
回復

iamnero 發表於 2012-3-7 15:45
鹵素燈的生產技術并不複雜,隨處可見。
若追求品牌可選購philips既鹵素射燈。50W=$60,75W=$55,120W=$38。 ...

請問旺角或深水步邊度有得賣?

鴨寮街  發表於 2012-3-28 09:54
回復

多謝師兄指教,我還有一個問題.
請問:理論上如果龜仔從食物中已經吸收足夠維他命D3,咁係唔係代表佢地無咁需要曬uvb呢?
我咁問唔係打算唔買uvb燈,只係想減少開uvb燈時間,節省電能環保d又可以延長燈泡壽命.
我養的是箱龜.
回復

brazil 發表於 2012-3-28 09:15
請問旺角或深水步邊度有得賣?

thanks! 放工去睇睇
回復