香港龜友論壇

樓主: grace411ad
打印 上一主題 下一主題

我隻巴西龜受傷了.....求救!!

樓主

我隻巴西龜 養了二十幾年了...第一次發生這個情況...我好擔心,佢左手有一個很大的傷口...我都唔知如何造成...因為隻有牠一隻在缸中...佢既傷口可以看圖片...請問有沒有人可以救救我隻巴西龜呀....萬分感謝!!!!
沙發
是不是真是OK呀?
我想帶佢去睇醫生架...不過我唔知那裡有?
我住將軍澳區....知唔知大約幾錢左右?
回復

板凳
有食少少呀,不過冇之前食咁多,同食得很慢,佢精神都ok, 有郁動,我見佢有時會整個傷口,所以好擔心,我想帶佢醫生,去愛護動物協會睇,定係去診所睇好?
回復

地板
愛護動物協會不好架?我都怕佢傷口感染呀!先想明天帶佢睇醫生呀!
回復

我在將軍澳,知不知最近那裡可以睇呀?
回復

我隻龜二十幾年都是有水浸住長大,水位不過龜殼的,現在少少水都不比佢,可以嗎?
回復

謝謝你,我唔識forced feed , 我怕佢傷口會惡化,上網搵了很久,見將軍澳有一家黎昌生獸醫診所,我想明早就帶佢去睇,知不知這間診所ok嗎?
回復

我前日已經帶了佢去睇醫生了...因為太擔心佢會出事...最終去了將軍澳度睇...醫生打佢打了兩支針..話佢有發炎,現時日日同佢消炎清理傷口同食藥....兩星期之後...再去覆診呀....多謝各位的幫忙...龜龜有什麼進展..我會告訴大家...
回復

診金要HKD987呀..我去睇時..都有問D 姑娘有冇人帶龜去睇醫生...姑娘說..都有但比較少...我是自己餵藥呀,因為日日帶佢去打針....打兩星期要比多7百幾....所以自己餵到就自己餵...現在龜龜好返D了...食多咗野...有郁多咗....只是有時食完野...換水後佢自己望到個傷口...就不其然去咬一下...所以次次換完水..比水佢飲時....都要望實佢..唔比佢咬...
回復

抗生素 同 消炎藥呀,,
回復

是呀..自己餵藥...同針筒己餵呀
回復

份量醫生有說明...都好簡單...餵藥都ok....是引佢打開個口....沒有太大問題...明天就去覆診...現在有個問題是..唔知不知傷口..有d痕養...佢會自己咬傷口....我要整d 野..套住佢隻手...唔比佢咬..
回復