香港龜友論壇

樓主: grace411ad
打印 上一主題 下一主題

我隻巴西龜受傷了.....求救!!

sabera 發表於 2011-7-5 00:56
回復 敏carmanlui 的帖子

請問干養是點的-- 完全不放水給它嗎 只給個小水盆它飲水就可嗎-------用不用放它 ...

我是針對樓主的case而比意見
回復

我想你誤會了- -我是真的不明白才問的 .......
回復

謝謝你,我唔識forced feed , 我怕佢傷口會惡化,上網搵了很久,見將軍澳有一家黎昌生獸醫診所,我想明早就帶佢去睇,知不知這間診所ok嗎?
回復

grace411ad 發表於 2011-7-5 01:59
謝謝你,我唔識forced feed , 我怕佢傷口會惡化,上網搵了很久,見將軍澳有一家黎昌生獸醫診所,我想明早就 ...

我只知道大圍診所同土瓜灣余醫生識醫龜的

呢個醫唔醫好就唔知

我識某龜友,佢住沙田都會去土瓜灣睇龜,遠近並非重要,救到龜龜才是成功
回復

回復 grace411ad 的帖子

坦白講, 真係未聽過有龜友搵過呢位獸醫幫手!
香港識得醫龜o既獸醫並唔多架!
個人所見, 近年最好口碑係土瓜灣Dr. Terry Yu,
其次係大圍Dr. Tiger.
師姐都係唔好博啦!
浪費金錢事少,
延誤病情事大!
回復

龜龜傷口深到差不多見骨, 真的很嚴重, 要去醫生度了.
快d打電話去土瓜灣余醫生做booking先, 因為大圍醫藥費都頗貴.
余醫生 tel: 2711 9909
比埋大圍珍禽異獸診所 tel: 2687 1030

龜龜有傷口 / 皮膚病 , 乾養目的是要避免傷口接觸細菌既機會, 因為水係滋養細菌既泉源.
而家先用我們飲用的凍滾水沖1沖亞龜個傷口, 再用便利妥碘酒消毒(人用的, 藥房可以買到), 再搽SIVIRSULF CREAM (都係人用的, 藥房可以買到).
下次餵食前要用我們飲用的凍滾水沖乾淨藥膏同碘酒d殘餘先放落水, 因為有毒.
不用擔心龜龜乾養會死, 因為你餵食時浸牠, 牠會飲水 & 便便的.

如果龜龜有胃口自己會食, 不建議你force feed, 因為牠是成年, 更不是已經停食了長時間. 這樣隨時有反效果弄傷龜龜喉嚨, 變成更大的問題.

見醫生前要做的便是這些, 希望幫到你.

回復

halo_gugu 發表於 2011-7-5 10:41

龜龜傷口深到差不多見骨, 真的很嚴重, 要去醫生度了.

余醫生今日放假,明天booking full 晒,我要8:15pm 先有得睇,不過我冇空,改左星期四

建議樓主今日去大圍睇,爛肉見骨,好快會細菌入內臟,加速死亡,未必等到星期四

將軍澳去大圍都好方便,搭MTR,大圍站落車,行幾分鐘就到,唔識問街坊,一定幫到你
回復

好嚴重喎
仲拖唔捱得好耐
回復

master28 發表於 2011-7-4 19:28
搽D萬花油黃立光? 有用嫁咩-,-
我真係第一次聽(可能我見識少)

碘酒消毒,藥油促進癒合,而且油可以封閉傷口免受細菌入侵……
只系普通外傷而已。
回復

日日用荼碘酒
同埋干養
餵食既時候先給水
回復

傷口處發白唔知系反光定系發炎,如果系發炎而且已經停食,就要喂消炎藥。
大龜完全可以用一次性針筒灌藥水,500g體重比25mg的阿莫西林小兒沖劑開水灌。

阿莫西林係咪一個抗生素???定"梅"-->同音  發表於 2011-7-5 15:11
回復

nickszp 發表於 2011-7-5 15:08
傷口處發白唔知系反光定系發炎,如果系發炎而且已經停食,就要喂消炎藥。
大龜完全可以用一次性針筒灌藥水 ...

阿莫西林(Amoxicillin),又名安莫西林或安默西林,是一种最常用的青霉素类广谱β-内酰胺类抗生素,为一种白色粉末,半衰期约为61.3分钟。在酸性条件下稳定,胃肠道吸收率达90。阿莫西林杀菌作用强,穿透细胞壁的能力也强。是目前应用较为广泛的口服青霉素之一,其制剂有胶囊、片剂、颗粒剂、分散片等等。青霉素过敏及青霉素皮肤试验阳性患者禁用。
回復

希望你隻龜龜早日康復!
回復

到底樓主有無睇佢睇醫生呢
回復

boap 發表於 2011-7-6 04:12
到底樓主有無睇佢睇醫生呢

如果冇任何治療,亦冇睇醫生,相信過唔到兩星期

細菌入骨入內臟,可以短時間死亡

回復

我前日已經帶了佢去睇醫生了...因為太擔心佢會出事...最終去了將軍澳度睇...醫生打佢打了兩支針..話佢有發炎,現時日日同佢消炎清理傷口同食藥....兩星期之後...再去覆診呀....多謝各位的幫忙...龜龜有什麼進展..我會告訴大家...
回復

grace411ad 發表於 2011-7-7 10:09
我前日已經帶了佢去睇醫生了...因為太擔心佢會出事...最終去了將軍澳度睇...醫生打佢打了兩支針..話佢有發 ...

一般獸醫都會識做

但係兩星期先覆診,會唔會'dum'症?我隻小金只是要杜蟲都隔日打針,基本上冇咩問題

診金連針藥費多少?

個醫生好有名氣,但識醫龜就未聽過,應該診金幾貴

你自己餵藥?

回復

收幾錢???????????????
回復

診金要HKD987呀..我去睇時..都有問D 姑娘有冇人帶龜去睇醫生...姑娘說..都有但比較少...我是自己餵藥呀,因為日日帶佢去打針....打兩星期要比多7百幾....所以自己餵到就自己餵...現在龜龜好返D了...食多咗野...有郁多咗....只是有時食完野...換水後佢自己望到個傷口...就不其然去咬一下...所以次次換完水..比水佢飲時....都要望實佢..唔比佢咬...
回復

grace411ad 發表於 2011-7-9 11:17
診金要HKD987呀..我去睇時..都有問D 姑娘有冇人帶龜去睇醫生...姑娘說..都有但比較少...我是自己餵藥呀,因 ...

龜龜餵咩藥?

都算貴,我第一次帶5隻草龜睇醫生,首次診金千幾元,千五以下
回復