香港龜友論壇

查看: 55941|回復: 174
打印 上一主題 下一主題

關於紅土這種底材

樓主

很多同學對紅土這種底材很好奇,又有很多疑問。使用這種底材,我算是始作俑者,罪魁禍首 ,所以雖然回相關帖子和PM回到手軟,我都認命。不過。。。不過。。。為了避免我過勞死。。呃,不,是為了大家對這種底材有更清楚的了解,在這裡做個綜合科普。

1. 紅土是什麼?
紅土是一種不規則顆粒狀橙紅色砂石,屬於礦石的一種,富含各種微量元素,本身用於賽鴿補充營養的保健品。所以又叫鴿子保健砂。

2. 紅土作為底材有什麼優缺點?
優點:
對飼主而言:
乾淨:不會如泥土一樣粘附於龜身上甲上,弄得到處都是,污染水盆。
無味:沒有難聞味道

無粉塵:初次使用前清洗後基本無粉塵
美觀:橙紅的顏色相當悅目
方便清理:龜拉大便於紅土上,相當明顯;而且紅土會包裹便便,鏟走或用紙巾包好丟掉即可。
唔會生蟲:紅土和超陶粒都經過高溫加工,唔會“漚”蟲

對龜而言:
1.幫助調節溫濕度
2.提供龜挖掘的需要
3.協助製造微氣候

缺點:
搬運不便:紅土極重,稍微書生點的男同學都未必抬得起一包,kaka~~
購買不便:只能淘寶,運費仲貴過紅土本身。
保濕一般:單獨使用,保濕能力認真麻麻。

3. 紅土適合哪種品種的龜?
基本上水龜、半水及陸龜都可以用。可以這麼說,只要有營造陸地就可以用紅土

4. 紅土的保濕能力如何?
如果單獨使用紅土,保濕能力很一般,始終是砂石。如果只有紅土,在表面噴水,十幾分鐘左右,就會變乾。所以冬季為了保持濕度要配合陶粒使用。陶粒是水植蘭花使用的,內部密布细孔,可浸於水中而不會變質發霉,當環境濕度不足,細孔中的水汽會慢慢釋出。根據飼養箱及其他setting的不同,濕度會有差異,但一般紅土+陶粒的組合在冬季能維持平均60以上的濕度,如果配合熱墊使用更好。

5. 紅土適合咩季節?
任何季節。秋冬季配合熱墊和陶粒,每日倒水,保持濕度;春夏濕度高,不需要倒水,紅土保持乾爽透氣。

6. 龜會誤食嗎?
剛用紅土當日,可能基於好奇咬兩口,但紅土是砂石,口感實在太差,正常龜在有豐富食物情況下,唔會去吼紅土咁白痴。紅土遇水不會粘成一團,偶然粘在食物上吞下一兩粒,會自然排出。

如果你的龜有狂吞紅土嘅舉動,請立即隔離,並請考慮以下情況:
1.飢不擇食,以行動投訴你虐待
2.龜缺乏微量元素,要注意補充微量元素
3.有異食癖
4.腦水未生埋,請帶它睇精神科。

7. 紅土和陶粒的比例?
大約1kg陶粒:5kg紅土。陶粒只需要鋪一層即可。紅土可以鋪厚些以便壓住陶粒,不使之上浮。

8. 多久換洗一次?如何清洗?
視乎你的飼養習慣、龜的品種和大小。如果你養幼龜、每日浸水、龜習慣在浸水時排泄,則N個月都無臭無味;如果你養黃頭、紅腿、歐陸這些排泄物多又臭的陸龜,則要勤力些洗換。

我養星盾幼龜,紅土用了一個冬季,大約三四個月,龜習慣在浸水時排泄,至今無任何味道,所以至今未洗換過。偶有失手,拉了大便,紅土會包裹大便,撿走即可。

9. 使用方法及使用前如何處理?
紅土在運輸過程中互相摩擦導致細細的粉塵。使用前沖洗掉粉塵即可。如果配合陶粒用,在箱底鋪一層防水墊(亞克力底盤的可省卻),先鋪上陶粒,再鋪上足量紅土(紅土一定要足夠壓住陶粒,否則不用幾日,陶粒會上浮,血的教訓啊),每日可在邊角地方倒水(水量視乎箱子大小,多點無所謂),無需在表面噴水,以保持龜腹甲乾爽,預防爛甲。

10.  可以單獨使用紅土嗎?
可以,春夏濕度高,單獨鋪設紅土即可。某些對濕度要求不高的龜或有大型控濕設備的,都可以單獨使用紅土。

11. 紅土會溶解嗎?
紅土是砂石,遇水不會溶。

12. 用過的紅土怎麼處理?
可以洗完再用。或更換新的,舊的可用來拌泥種花草俾龜食,循環輪迴

13. 哪裡購買?
可以找網友團購代訂或者自己上淘寶搜索:陸龜 紅土
紅土極重,由內地運到香港郵費很貴,一般會走物流到葵涌碼頭三卡拉地方,如果要送上門就要另外加錢。所以我會建議大家一起找龜友代訂,可攤分郵費。

14. 我的箱子要用多少紅土?
以24寸箱鋪一寸計算,大約需要紅土8-10包。

最後補充兩張圖片吧:
1月份冷區的濕度,倒水後第二日下午:

紅土是這樣包裹便便的:

還有什麼問題大家請補充吧,也請用過的龜友們說說使用心得。
p.s.:看在我這個懶人難得費力打這麼長一篇,請大家掌聲鼓勵吧。。。發貼真的會累死個人。。。

評分

參與人數 23威望 +48 收起 理由
Johnson + 1
joechung + 1
alexwong2012 + 1 原創內容
我愛中蜂 + 10 功德無量
權強 + 1 頭先都係度煩緊用咩 e+ok哂
kitman1990 + 1
haren + 1 多謝分享
Nick + 1 精華!!
Star + 1 熱心幫助
jinke + 1 功德無量
hyy + 2 手抽筋未~
工友 + 2 原創內容
木箱 + 1 精華
c87654 + 2 多謝分享
iamnero + 1 想一劳永逸是不可能的……
啊橙 + 10 原創內容
花次郎 + 2 普渡眾生
boom76 + 2 要師太打咁多字冇理由唔加分
龍之殺 + 2 功德無量
anthonywoo + 1 等你這篇很久了,如有圖或相更佳。.

查看全部評分

沙發
windleaves 發表於 2012-3-2 17:47
很多同學對紅土這種底材很好奇,又有很多疑問。使用這種底材,我算是始作俑 ...

好詳盡!!! 多謝windleaves師兄既文章!
回復

板凳
我又學到野la

X3  發表於 2012-3-3 01:31
x2  發表於 2012-3-2 20:51
回復

地板
看見紅土優點多, 我都已經跟隨師太轉紅土,

不過紅土有冇缺點? 如果有既話, 有冇方法避免改善?

你買左啦?  發表於 2012-3-2 18:23
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-3-2 17:54

不過紅土有冇缺點? 如果有既話, 有冇方法避免改善?  ...

缺點就係............ 香港冇得買, 下下都要去淘寶. 運費仲要唔平. 再加埋抬餐飽先得 (因為一包好細, 最少都要6,7包先以填滿個箱, 未計深度)
回復

rugbilly 發表於 2012-3-2 17:57
缺點就係............ 香港冇得買, 下下都要去淘寶. 運費仲要唔平. 再加埋抬餐飽先得 (因為一包好細, 最 ...

呢個我都知

回復

功德無量
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-3-2 17:54

不過紅土有冇缺點? 如果有既話, 有冇方法避免改善?  ...

有~
缺點:
1. 太重,搬運不便
2. 難買,只有內地有,運費貴。香港未找到購買的地方。
3. 單獨使用 保濕一般
回復

回完貼先發現R同學已經回過了
回復

windleaves 發表於 2012-3-2 18:11
有~
缺點:
1. 太重,搬運不便

1 . 2 . 3 缺點都有解決方法

另外我想問問師太,  誤食左粒大既, 會唔會有整損食道同埋肛門等問題?
謝賜教
回復

壞處

相對草粒 / 報紙 / 粟米沙,龜尿喺紅土上完全察覺唔到 ~
回復

師姐妳真係太太太有心機喇 ^^ 比100個讚妳!
回復

另外我覺得真係用埋熱墊會好d ~ 因為熱墊既熱氣令缸底既水變水氣上升,好過只用燈由上而下咁射,結果只有表面水份蒸發 ~
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-3-2 18:16
1 . 2 . 3 缺點都有解決方法

有可能,暫時未見過有龜咁蠢。。。。。
我和首批用紅土嘅龜友都未有這個問題發生
回復

lktq 發表於 2012-3-2 18:18
壞處

相對草粒 / 報紙 / 粟米沙,龜尿喺紅土上完全察覺唔到 ~

唔係呀。。。會濕左一噠wor
我紅土表面系乾嘅。。。。不過也對,時間長了,乾掉以後確實察覺不到。。。
不過咁,由於日日倒水,稀釋曬尿液,又蒸發左。。。。
回復

大師,勁好長細,我都準備用紅土
回復

正在日本的師姐一返黎應該勁忙

我由日本返黎...未停過=="  發表於 2012-3-6 00:27
回復

前輩總於出帖了~
我都想轉轉A~
今日買左包陶粒,叫"煉石"
想問下唔知有冇買錯左呢?要唔要消菌下呢?THX
回復

jay2004 發表於 2012-3-2 18:40
前輩總於出帖了~
我都想轉轉A~
今日買左包陶粒,叫"煉石"

煉石????有無圖?
回復