香港龜友論壇

查看: 5858|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

遲來的總結

樓主
隻盾都幾白、幾挺下呀
回復

沙發
benlc 發表於 2012-2-26 19:12
真係要搵你幫我隻蘇美白先得!

試下SK-II
回復

板凳
Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 22:55
其實係真係work? 定係體質問題?

米飯麵包都係carbohydrate 喎

我外婆過身前用左幾十年養左隻兩隻金錢龜, 都係冷飯菜汁, 平時放床下底, 口渴自己去廁所飲水.  好多龜好粗生.

我細個養既巴西、水龜、盾仔都好粗生...未死過一隻!!! 後尾去英國讀中學、美國讀大學就送曬比friends.  返黎做野之後養貓狗、變色龍、甲蟲、今年養陸龜 :)

我在外國讀書時好中意煮野食, 特別係bakery.  你知唔知麵包點解會起筋?  麵包一般會用高筋麵粉, 屋企用中筋(all purpose flour), 起筋代表植物蛋白高!!!  麥粉既植物蛋白高到人類都無法完全分解!!!!!  反而龜可以完全分解成氨基酸, 然後在體內重組所需既蛋白!!!  (反而有0.6~1.2%人類完全分解唔倒麵粉筋蛋白, 有60-80%人類只能分解部份麵粉蛋白)

麵粉中含有植物高蛋白、carbonhydrate、starch(不溶於水)、vitamins、粗纖維(特別係whole wheat flour)等等!!

咁你話, 點解麵包(高筋植物蛋白)唔可以養龜龜???  M糧、水果糧都加好多wheat middlings啦.

反而現代科學家發現麵粉唔適合人類作為主食, 對人類身體會產生慢性毒素及破壞.  Maize及RICE 才適合人類食!
回復

地板
Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 23:01
感覺廋, 殼形就預左,

不過主要係想理解, 可以由5CM大到10幾CM呢一部份,

其實陸龜食草都係想提取纖維, 然後靠腸細菌發酵, 產生氨基酸, 然後被腸中villi 吸收後在體內重組所需蛋白質.  唔好睇小呢個process, 草都可以產生極高既蛋白原, 你睇大象及公牛咁大隻就知.
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-27 01:59
又學到唔少野!多謝師兄!
! 巴西食剩菜都聽唔少,只係陸龜未聽過,只怪自己孤陋寡聞! ...

哈哈, 我咁岩研究過小小呢範姐, 而且整麵包要加好多牛油, 而牛油係由牛奶既蛋白及脂肪打擊而成, 所以好營養!  我去過東歐農場, 見D農夫會為母牛食麵包!
回復