香港龜友論壇

樓主: windleaves
打印 上一主題 下一主題

遲來的總結

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 20:38
師姐功德無量, 落在普通人手上可能已經魂歸天國

十年前。。。。。咁講我要叫你一聲前輩
我同你嘅故事一樣,不過係6年前,一隻4.X嘅乒乓,我仲衰過你,養左一個月左右就byebye了。事後先知上網揾料
從此以後無碰過星,有陰影。直到去年朋友買左星(心星)掉俾我調理,俾我佔為己有(其實係請佢轉讓俾我);軟星都係呢個朋友嘅,佢覺得自己搞唔定,所以送左俾我。

我覺得吧,以前養星之所以死亡率高,其實極大可能係因為網上普遍嘅養法有問題,一個抄一個之下,錯誤方法越傳越廣,星亦越死越多,於是星龜難養嘅傳言就越黎越多人信。
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 20:51
十年前。。。。。咁講我要叫你一聲前輩
我同你嘅故事一樣,不過係6年前,一隻4.X嘅乒乓,我仲衰過 ...

唔係前輩, 果時死左隻星之後有一排都唔敢養, 十年前我仲讀緊書
我都係04 05年先開始正式養陸龜。

星只係幼體時既暴斃率係高,
過左果段時間其實星龜既體格係非常唔錯,
我都試過搶FD隻星黎養, 掉埋同D大龜養, 得11CM係天台養都冇乜問題, 好鬼粗

其實兵乓SIZE真係唔應該拎出黎賣, 無奈呢個SIZE真係好可愛, 呢個SIZE先吸引到人...
商家都好難做...

星難養呢個又唔可以話誤傳, 一半一半, 一半因為比起BB達, BB緬陸呢類無敵粗生龜, BB星真係弱D, 另一半因為新入門玩陸龜多數都會選擇星龜, 可愛、花紋靚、最大原因價錢平!

荷包有限既新手多數唔會係SETTING上落好多功夫, 以為陸龜就係熱、熱同埋熱!
先至搞到咁多 「焗爐   ( 聽唔少店員話 「得架啦! 有熱燈得架啦!」)

肯上討論區搵下資料問下人都唔算唔錯架啦, 好多人養陸龜上網睇資料都廢時, 死左就算買過隻, 反正陸龜生命力咁強, 除非重病, 否則都可以支持幾個月  

唉...一年都唔知死幾多陸龜

題外話...細個行魚街 ( 老豆影響...由細到大都鐘意去... )  , 見到海水魚缸套裝$1XXX, 可以養到小丑之類既魚, 店員話百份百冇問題, 買左返去先比老豆丙, 話比人呃錢...海水魚冇返三幾千器材都養唔掂...   ( 果間野已經汁左  )
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 21:17
唔係前輩, 果時死左隻星之後有一排都唔敢養, 十年前我仲讀緊書
我都係04 05年先開始正式養陸龜。

哈哈,N年前有個賣水龜嘅話我知巴西唔使水,食菜得啦,好容易養,結果。。。結果。。結果我前前後後養死左4只巴西苗

之前個日去爬地對面間龜鋪,個老細話我知d盾b豹b吃油麥菜生菜菜心最營養,其他都唔得。
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 21:38
哈哈,N年前有個賣水龜嘅話我知巴西唔使水,食菜得啦,好容易養,結果。。。結果。。結果我前前後後養死 ...

唉, 雖然話打份工搵餐飯食姐...不過有時D店員真係不敢恭維...

話就話自己咩都唔識入去比人當到一頸血係自己問題, 不過起碼收得人錢應該教人最基本既野,
SELL ZOOMED糧M糧都得架姐

前排都聽過某間藍衣, 有客人問阿達食咩, 店員一開始話食菜或者陸龜糧, 客人話厭麻煩又要買菜又要浸濕D糧, 店員即刻話:「喔! 呢隻野好粗生架! 其實食咩都得! 你食完飯比D食剩飯送佢都得!」   

粗生姐...唔係不死身...
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 21:45
唉, 雖然話打份工搵餐飯食姐...不過有時D店員真係不敢恭維...

話就話自己咩都唔識入去比人當到一頸血係 ...

吃唔死嘅,我知道有龜友用饅頭養黃頭,養左N年,仲在生
又有龜友用番薯薯仔(熟)饅頭麵包米飯養星,由5cm養到十幾cm,仲在生
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 21:53
吃唔死嘅,我知道有龜友用饅頭養黃頭,養左N年,仲在生
又有龜友用番薯薯仔(熟)饅頭麵包米飯養星 ...

黃頭無敵就不嬲...

不過用麵包米飯養星養得掂真係第一次聽, 真係要怪自己少見多怪
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 22:02
黃頭無敵就不嬲...

不過用麵包米飯養星養得掂真係第一次聽, 真係要怪自己少見多怪 ...

左邊呢隻

回復

windleaves 發表於 2012-2-26 22:52
左邊呢隻:

真係玩到咁大
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 22:52
左邊呢隻:

其實係真係work? 定係體質問題?

米飯麵包都係carbohydrate 喎

真係要坐低等學野
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 20:27
哇~~原來你真係有盾。。。
紋路細密均勻,又無乜點隆,不過顏色真係好朱古力
我會建議你掉俾Star ...

邊度有山呀... 去公園採草jea
回復

benlc 發表於 2012-2-26 20:49
我隻蘇好驚老鼠

都有隆 , 話晒我第二隻養ge龜 , 亂咁黎差唔多啦

你隻蘇夠大,可以做保鏢
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 22:55

你唔覺得個殼有d變形咩?
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 22:58
你唔覺得個殼有d變形咩?

感覺廋, 殼形就預左,

不過主要係想理解, 可以由5CM大到10幾CM呢一部份,

竟然可以有營養生到咁大
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 23:01
感覺廋, 殼形就預左,

澱粉類不知幾好營養
回復

windleaves 發表於 2012-2-26 20:22
唔。。。我要幫隻軟星平反下:隻軟星唔係唔識大,由5月到宜家都大左0.6cm,對於一直曾經頻死嘅龜黎講,算 ...

家養龜龜可以一個星期咁耐不餵吃架???   我真係唔知
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 22:55

我外婆過身前用左幾十年養左隻兩隻金錢龜, 都係冷飯菜汁, 平時放床下底, 口渴自己去廁所飲水.  好多龜好粗生.

我細個養既巴西、水龜、盾仔都好粗生...未死過一隻!!! 後尾去英國讀中學、美國讀大學就送曬比friends.  返黎做野之後養貓狗、變色龍、甲蟲、今年養陸龜 :)

我在外國讀書時好中意煮野食, 特別係bakery.  你知唔知麵包點解會起筋?  麵包一般會用高筋麵粉, 屋企用中筋(all purpose flour), 起筋代表植物蛋白高!!!  麥粉既植物蛋白高到人類都無法完全分解!!!!!  反而龜可以完全分解成氨基酸, 然後在體內重組所需既蛋白!!!  (反而有0.6~1.2%人類完全分解唔倒麵粉筋蛋白, 有60-80%人類只能分解部份麵粉蛋白)

麵粉中含有植物高蛋白、carbonhydrate、starch(不溶於水)、vitamins、粗纖維(特別係whole wheat flour)等等!!

咁你話, 點解麵包(高筋植物蛋白)唔可以養龜龜???  M糧、水果糧都加好多wheat middlings啦.

反而現代科學家發現麵粉唔適合人類作為主食, 對人類身體會產生慢性毒素及破壞.  Maize及RICE 才適合人類食!
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-26 23:01
感覺廋, 殼形就預左,

其實陸龜食草都係想提取纖維, 然後靠腸細菌發酵, 產生氨基酸, 然後被腸中villi 吸收後在體內重組所需蛋白質.  唔好睇小呢個process, 草都可以產生極高既蛋白原, 你睇大象及公牛咁大隻就知.
回復

Tony_Chu 發表於 2012-2-27 01:42
我外婆過身前用左幾十年養左隻兩隻金錢龜, 都係冷飯菜汁, 平時放床下底, 口渴自己去廁所飲水.  好多龜好粗 ...

又學到唔少野!多謝師兄!
! 巴西食剩菜都聽唔少,只係陸龜未聽過,只怪自己孤陋寡聞!
回復

Fatal_Paladin 發表於 2012-2-27 01:59
又學到唔少野!多謝師兄!
! 巴西食剩菜都聽唔少,只係陸龜未聽過,只怪自己孤陋寡聞! ...

哈哈, 我咁岩研究過小小呢範姐, 而且整麵包要加好多牛油, 而牛油係由牛奶既蛋白及脂肪打擊而成, 所以好營養!  我去過東歐農場, 見D農夫會為母牛食麵包!
回復

Tony_Chu 發表於 2012-2-27 02:08
哈哈, 我咁岩研究過小小呢範姐, 而且整麵包要加好多牛油, 而牛油係由牛奶既蛋白及脂肪打擊而成, 所以好營 ...

所以間中比龜食麵包係ok嗎? 食麵包有冇副面野?

oh, 重有, 牛油加左鹽,  發表於 2012-2-27 03:24
可能有, 因為牛油: 脂肪高、有動物蛋白  發表於 2012-2-27 02:18
回復