香港龜友論壇

查看: 3627|回復: 21

分析龜龜離開我嘅原因嗎, AND 如何在換水時減低溫差?

前日我隻心愛巴西離開左我,好唔開心。
我知佢係肺炎,但唔知點解會病.....
因為一直有照燈KEEP溫,日日換水洗箱,俾嘢食,係無暖管。
平時換水時我會用毛巾包住佢放係洗手盆等我,唔知係咪因為咁而出現肺炎。

宜家我有隻甜甜圈,買左暖管俾佢,我想問換水時點先可以減低溫差,同埋換完水後放曖管時D水都唔係即刻熱的,就咁放佢係洗手盆會唔會冷病???

我係用膠箱養的,有時又怕暖管熱得濟D膠頂唔順 or 熱親龜龜....有人可以解決哂我d問題嗎??? 我好怕甜甜圈會好似巴西咁.....THX各位帥兄!!!!!!
(放唔放個蓋好????)
(我知底材係唔好,但就咁得個浮台我怕佢爬唔到上去,因為水要 COVER支暖管,所以只好用用石仔托住浮台,P.S我日日都有洗D石的)
有冇缸的環境圖睇下?最好有埋水的
回復

D水有冇隔夜???
回復

回復 豬肉 的帖子

當然有

睇左個缸的設定 再看看有什麼要改  發表於 2012-2-25 11:24
回復

我隻地圖都係因為咁樣肺炎死左,所以E+換水個時,會放暖水係洗手盆度,再放佢落去,咁樣可以保暖之餘,通常D龜都鐘意係清水度大便,所以成日一換完水又污糟哂,放係洗手盆度佢會順手開埋大,換完D水就放翻入去
不過無暖管應該唔岩用,新水比暖水凍好多...
回復

我另外有個大玻璃缸放了暖管滿水一直恆溫26度曬水用的,換既新水都係26度
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

加左了!!!!
回復

回復 akiro333 的帖子

請問會放係洗手盆度的暖水要過夜晚? 你係用咩水的? 可以詳細教教我嗎?
回復

就算長期3x 度水  , 普通膠箱都5會溶
回復

wing姐 發表於 2012-2-25 11:03
前日我隻心愛巴西離開左我,好唔開心。
我知佢係肺炎,但唔知點解會病.....
因為一直有照燈KEEP溫,日日換水洗 ...

1.石底 真是不必要   請拿走
2.暖管是要整支浸的 =.= 不是圖中的浸少少
3. 怕D龜上唔到高台  換隻有樓梯的(下圖) (近卡奇果邊有) 水位,高台都解決哂

轉貼   不是本人的圖
4.個蓋不用關   空氣流通  對龜好
5.關於水的問題    先把水存放到另一個容器  放置24~48小時才給龜用
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

都係換水的問題....我係怕換水時龜龜離開水會冷親,同埋換完水時D水唔係立即暖,都係要龜龜等。咁點可以幫龜龜保住溫先,我無溫度計,唔知D水幾暖
回復

回復 wing姐 的帖子

用兩隻暖管啦..
回復

wing姐 發表於 2012-2-25 12:24
回復 蛇頸之友 的帖子

都係換水的問題....我係怕換水時龜龜離開水會冷親,同埋換完水時D水唔係立即暖,都係 ...

當年小時候   我的龜  直接換水喉水(任何天氣)    一樣是這樣生存下去
當然現在不是這樣

你要怕的話  跟brianlam314 師兄  開個膠箱  暖定D水  俾龜用  
回復

姐好似以前的狗都係粗茶淡飯,邊有咁多野,又蟲草粉,寧芝粉,咪一樣咁長命,邊有依家咁珍貴,粗養有粗養既好
回復

換水時點先可以減低溫差
係缸度"不"D水出黎比佢,用燈照住

同埋換完水後放曖管時D水都唔係即刻熱的,就咁放佢係洗手盆會唔會冷病???
用凍水+熱水, 用溫度計計住同之前缸水係咪差唔多
回復

其實龜仔無你諗咁脆弱,換水果一時半刻點會咁容易凍親

只能講可能你隻巴西仔天生抵抗力不足,發現時間太遲

如果唔系一般都醫得翻
回復

回復 yukashing 的帖子

唉,之前巴西我真係好用心照顧佢,可能真係我發現得太遲:-<
回復

換水前,先拔掉暖管電源,大約半小時候,先再去換水,
換水既水溫和降溫後既溫度差不多就可以了~~
真係唔明點解會咁易死龜~~