香港龜友論壇

查看: 1607|回復: 10

新聞一篇!!!

標題:津國華人吃瀕危烏龜被遣返

四名在非洲津巴布韋的中國公民因為宰吃稀有的烏龜將被遣返。
津巴布韋動物保護官員說,這四名中國人承認虐待動物。
調查人員說,在接到當地人舉報後,由警察以及動物保護官員等組成的調查組突襲了該國東南部的一個村莊,逮捕了這幾名中國人,他們是Zhang Hong Yuan、Chen Caijan、Lin Guibin和Shi Jiahua。
警方在其住所裏找到了這種叫鐘紋陸龜的40多個殘骸,還找到13隻活的烏龜和一些烏龜肉。
鐘紋陸龜是瀕於滅絕的稀有龜種。在最近幾年數量大大減少。
這些烏龜被放在兩個大鐵桶中,既沒有食物也沒有水。
當地村民說,這些中國人用開水煮食活烏龜,以便使烏龜殼更容易剝離。
據稱,這些中國人是從當地社區人手中買來這些烏龜食用的。
近幾年,有愈來愈多的中國人在非洲國家工作和生活。
但食用當地受保護和瀕臨滅絕的動物品種無疑引起當地人的不滿。
報導係yahoo睇到!!
唔知有無師兄姐有留意呢!?
你好似係第三個貼呢篇野既人= =
回復

回復 mokit 的帖子

有留意
連無綫新聞都有講

但點解會有幅三龍骨嘅??
回復

人神共憤!!!
回復

回復 殺破狼 的帖子

係咩!!唔知丫!!我見到好似無!!咪貼出黎!!!
回復

回復 弱水三千 的帖子

yahoo度提供既!!其實我都好想知係乜龜龜黎!
回復

回復 mokit 的帖子

三龍骨龜
1仔來的

可以睇睇
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24976&extra=page%3D1
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

身為中國人,都感到可恥
回復

回復 弱水三千 的帖子

唔知yahoo做乜貼呢張相!!我都覺得怪=.=點解一d都唔似陸龜...
回復

mokit 發表於 2012-2-20 01:24
回復 Tony_Chu 的帖子

身為中國人,都感到可恥

我是香港人@_@
回復

如果果四條粉皮知道佢食緊d龜嘅價值佢一定食唔落口!
回復