香港龜友論壇

樓主: tetsuro

東京自由行之東京陸龜專門店

多謝分享!!!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-12-28 01:26
我地公司有個日本人顧問在東京住, 佢話東京一時輻射低D(好低), 一時又高D, 根本無法確定係安全或唔安全.

...

thanks for sharing 師兄,  不過淨係講點好食無用ga..
要比d店名, 地址, website 黎... 如果唔係人地點去試ar....?

日本人的文化禮儀以及公民教育是從小訓練的.. 就算做也未必係真心, 只係習慣..
都要睇翻個人的本性, 本質.. 未能一概而論.. 我都遇過好好的日本人..
也有很多日本人好朋友, 但也有見過d極差的日本人哦...

我都知係從小訓練及整體社會環境造成的...但大家都好舒服, 總好過香港個個粗粗魯魯, 又串串貢...  發表於 2011-12-28 11:32
我都唔知邊度, 個日本人左捐右捐去搵....唉, sorry.  發表於 2011-12-28 11:29
回復

Johannchan 發表於 2011-12-28 01:26
我地公司有個日本人顧問在東京住, 佢話東京一時輻射低D(好低), 一時又高D, 根本無法確定係安全或唔安全.

...

多謝師兄分享 : )
回復

tetsuro 發表於 2011-12-28 11:53
多謝師兄分享 : )

no no no, 係要多謝你既分享!!!!

請問圖中阿達係你所講既中型定大型?  真係好令!!  我心目中就係想養成咁既型態, 圓圓地, 帶小小隆.

PS. 日本咁凍, 放外面養??
回復

回復 tetsuro 的帖子

thanks師兄 , 上次同你買的星書好正唷 , 有機會可唔可以托你買講 r 的書唷??
萬二分感激
回復

toast 發表於 2011-12-28 08:36
thanks for sharing 師兄,  不過淨係講點好食無用ga..
要比d店名, 地址, website 黎... 如果唔係人地點 ...

我都知係從小訓練及整體社會環境造成的...但大家都好舒服, 總好過香港個個粗粗魯魯, 又串串貢...

試諗下如果全世界去到邊都一式一樣就會好悶了..
我覺得每個國家地區都有佢地獨特既風土民情都幾好ar..
我都會去感受去體會不同地方的社會背景及國民教育..
有機會去感受下中亞地區, 印度, 南美, 巴西, 秘魯, 摩洛哥, 西班牙, 南非, 美國黑人區, etc.
就會覺得其實香港人真係唔錯 ga la.. 我都幾欣賞香港人既靈活醒目ga..

其實京都的懷石料理咪等於法國餐的Tasting Menu.. 自己就覺得普普通通la..
萬幾蚊為左食d 繡花食品, 食佢靚多過味道, 當然好多人都選擇去食d 好味d 既菜色la..

嗯....好有道理 :)  發表於 2011-12-28 15:12
回復

多謝分享
回復

Johannchan 發表於 2011-12-28 12:09
no no no, 係要多謝你既分享!!!!

請問圖中阿達係你所講既中型定大型?  真係好令!!  我心目中就係想養成 ...

個兩隻亜達我近距離睇應該有60幾cm長,
係養係店內近店主的工作枱。(唔係養係室外架)
我都覺得上面果隻達養得好靚! 有大型陸龜的野性美!

I see, thanks ^^ yes yes....  發表於 2011-12-29 13:18
回復

真係大開眼界
回復

benlc 發表於 2011-12-28 13:31
回復 tetsuro 的帖子

thanks師兄 , 上次同你買的星書好正唷 , 有機會可唔可以托你買講 r 的書唷??

日本出的陸龜書的確内容同相片都好精彩,
但係我係東京的書店同網上都見唔到專講R的書,
可能同日本一直禁止飼養R陸龜有關啊!!
回復

toast 發表於 2011-12-24 18:08
tetsuro.. 你真幸運找到一家好的陸龜店..

我上個月去了大阪這家專門陸龜店 - http://www.tortoise-style. ...

網友toast,上圖係東京grace店主推介我用的陸龜底材,佢話係100%天然的底材,乾用或濕用都得,誤食都冇危險,但由於行李冇位所以冇買返來用,下圖係昨天係爬店見到類似的產品,買左包返來,其實grace和香港買到的是否都係相同的椰粒?我想係換底材以前了解多d這種底材的特性和優缺點,謝謝啊!

回復

tetsuro 發表於 2011-12-31 02:10
網友toast,上圖係東京grace店主推介我用的陸龜底材,佢話係100%天然的底材,乾用或濕用都得,誤食都 ...

tetsuro, 睇唔倒下圖ar.. 如果無詳細說明好難知道係咪相同物料ga..
我自己無用這種底材, 也計劃春天開始唔用底材了..

在Grace的website內沒有詳細說明 -只說是椰子芯片, 我相信是天然的, 雖然成分對龜龜無害, 至於誤食有無危險就睇情況喇, 因為都好粗下, 注意如有尖硬的地方會容易割傷內臓or表皮..

- 這種底材保溫和保濕有能力都很好..
- 底材最少2星期就要更換清洗, 以免積存污穢細菌.. (比我會每星期更換)
- 用椰芯做底材, 建議部分使用.. 清潔容易d之餘, 龜龜也需要平地, 對指甲好d..
- 另外要注意椰芯的so so硬尖, 會容易傷倒眼睛..
- 如果想Keep住高濕度就要注意有小蟲和發mold的問題了..

我唔係好了解這種底材, 以上是看了一些資料後得出的結論.. 希望比倒d idea 你啦..
wish you and your tortoise have a happy new year!!
回復

toast 發表於 2011-12-31 10:55
tetsuro, 睇唔倒下圖ar.. 如果無詳細說明好難知道係咪相同物料ga..
我自己無用這種底材, 也計劃春天開始唔 ...

多謝toast的幫助,資料很有用啊,
我再上載相了,你睇下係唔係差不多的底材?

祝你和你的豹龜新年快樂 :  )
回復

u r welcome.. 其實問一個無用過這底材的我.. 分享唔倒用後經驗..
睇過exo terra website, 相信都係由椰殼加工制成的, 不同的應該只是物料品質粗幼程度吧..
日本那種應該是比較均整, 這種比較有大有小也有碎絲絲的..?
humm.. 我總是覺得陸龜很容易誤食.. 因為我隻龜連毛巾都想食..
如你真係用, 要多觀察情況哦..
回復

toast 發表於 2011-12-31 16:49
u r welcome.. 其實問一個無用過這底材的我.. 分享唔倒用後經驗..
睇過exo terra website, 相信都係由椰殼 ...

係啊香港買到的冇咁均整,加上現在香港又好似唔太普及,成條魚街都冇得賣,我係CWB買的,如果唔係東京間爬店店主推介都唔會想試用椰殼底材,真係好難決定,因為用左環保紙粒都幾年,又唔想要龜龜重新適應,係呀點解你唔用底材?
回復

6龜 發表於 2011-12-26 17:50
係亞洲 日本人玩陸龜係n0 1  其次就係台仔

絕對贊同
回復

見到有隻大緬星,日本準養同準賣緬星真係好正
回復

你地真好,自游出入境,好方便
回復

双翻 發表於 2012-1-11 13:38
你地真好,自游出入境,好方便

內地龜友嗎?