香港龜友論壇

樓主: 蜂皇張
打印 上一主題 下一主題

升得太貴的緣

好在去年買左1只
回復

唉!人為炒作,不過我覺得物極必反的,看看交易板都有少少蹟象,有些人放苗過了3000的價都開始無人接,個別質素高的3000頭都還可以,不過今年的苗開始陸續推出市場,就邊到有咁多人接得起,我同大家賭一賭哪,下半年緣價會跌返少少,圍繞住2500至2800倒,過3000的是雙連線先得
回復

希望龜價會下調,否則想入貨都難
回復

回復 samsam 的帖子

呀!我利益申報先,我自己都有2隻安,費事有些師兄覺得我黑心想買平野
回復

除左緣之外, 石金錢既價都升左唔少, 早幾年石金錢苗都係120-150蚊, 魚街又係多到冇人買.
而家苗都去到600-700蚊一隻, 其實講外觀同型態, 石金錢真係好一般, 可能大家覺得佢同三線有少少相似就買黎滿足一下自己既虛榮心掛.

不過龜價好難一下子會跌, 最多只會唔升咁多, 因為始終好睇大陸養殖場既來貨, 而大陸人咩都炒, 養龜有咁大利潤冇可能有錢唔賺盡...

如果大家近排有去花地灣就知好多龜都亂開價, 根本就唔值得上去買.
回復

samsam 發表於 2011-7-1 17:28
唉!人為炒作,不過我覺得物極必反的,看看交易板都有少少蹟象,有些人放苗過了3000的價都開始無人接,個別 ...

認同交易板都有少少蹟象
回復

如果大陸再推高個價,人仔而家每年平均有0.5嘅上升,好難想像將來會點!
回復

如果大家唔係幾錢都買都唔會炒得起啦

e家3xxx個價由得佢企多陣 冇人買一排 遲下精品都可能賣500 ja
回復

咁不如話匯豐股價跌返去10蚊先入貨,有時個市價升咗入唔切都無辦法,金價9幾年個時3633一兩家陣幾多萬三幾一兩,睇吓家陣金鋪係唔係無人買野,都係能力問題,家陣自己係養龜唔係炒,出面炒幾多控制唔到,自己努力d搵多d錢好過,有能力又啱心水,貴入問題不大
回復

市價自己唔可以決定, 但買唔買就係自己決定, 相比起龜, 生活必須品物價下趺會更好
龜唔一定要養, 但你唔可以唔食飯 = =
回復

回復 devimaycry 的帖子

講得無錯........支持.....!!
回復

都係個句, 吾係香港人炒, 所以我地吾買影响吾到個價,
好似"廣東草"無咩香港人玩, D 母龜咪又係升到十幾廿萬一隻
香港人吾買, 會賣返大陸
回復

devimaycry 發表於 2011-7-4 17:21
市價自己唔可以決定, 但買唔買就係自己決定, 相比起龜, 生活必須品物價下趺會更好
龜唔一定要養, 但你唔可 ...

無錯, 買龜最緊要吾影响日常生活
回復

龜...都會"死"嘛, 呢d咪風險囉, 死左就變0 , 巴西龜bb只要唔死都值8蚊
買龜量力而為, 量力而為
回復

某D炒家與其炒黃緣, 倒不學下炒股票仲實際~  我都學緊買緊!
回復

罷買黃緣!支持正常價格!
回復

thanks to PRC every asian turtle stand a high price.....
come on石金錢/鷹咀/亞巨are only food market price 2years before but now at least 2 to 3 times of their previous price....
its the problem of quality of people, china guys want to push profit to limit, i think many of them will suffer at last.
i care no shit on the rising price of these turtles, they are definitely not attractive comparing with their current price. why should we support china guys' venture? let them play with their stupid turtles, your money shouldn't be wasted on bad price
回復

d龜都係跟大陸價,兌番用港紙買的話香港已經算平
回復

太過生意化~
回復

我2000放幾隻2010年苗比你不過深圳交收  要就pm
回復