香港龜友論壇

樓主: waiman

你用UVB節能燈泡? 或是用UVB光管?

tintin 發表於 2011-10-13 05:33
W兄有meter,可否試下沙面係咪真係會弱左?
有時視覺上弱左(吾燦眼),但指數未必真係弱,因為沙面其實即係 ...

我有meter,沙面係弱好多.

有同冇分別不大, 用錫紙光面好過用佢.
回復

Norrishill 發表於 2011-10-14 08:12
我有meter,沙面係弱好多.

有同冇分別不大, 用錫紙光面好過用佢.

估吾到咁多人有昂貴器材。。。。
Anyway Thanks for the result.
回復

早前爬文後結果昨天買了支 zoomed 10.0uvb...請問ok嗎?(我不太懂得光學物理之類的。。。)
回復

我係用天然光的
回復

mandiechung 發表於 2011-11-26 13:06
早前爬文後結果昨天買了支 zoomed 10.0uvb...請問ok嗎?(我不太懂得光學物理之類的。。。) ...

好似阿燈神Waiman話zoomed 10.0UVB 係so far最好既UVB膽!!
回復

我用緊36"管!!!好好用!
回復

回復 waiman 的帖子

燈神師兄, 我終於屈服了, 今晚終於放棄Arcadia 大太陽燈, 同左Norrishill 師兄去魚街買左Zoomed Powersun.

因為我發現用左Zoomed 10.0 UVB膽 一個月之後 我隻盾龜既殼好硬好硬! (之前用其它燈都係軟殼蟹)
回復

Johannchan 發表於 2011-12-16 15:51
回復 waiman 的帖子

燈神師兄, 我終於屈服了, 今晚終於放棄Arcadia 大太陽燈, 同左Norrishill 師兄去魚街 ...

有正確既波段係好重要.

UVB界一向都只係壞消息, 最近有個好消息, 就係Zilla將節能泡, 同T8管既UVB, 係合安全規格之下, 提高左40% UVB輸出.
回復

waiman 發表於 2011-12-18 07:23
有正確既波段係好重要.

UVB界一向都只係壞消息, 最近有個好消息, 就係Zilla將節能泡, 同T8管既UVB, 係合 ...

嗯嗯....我都知Zoomed 好, 我呢個人要試過至信, 試過果然效果可見.  Zilla 加40%, 咁加左之後仍然Zoomed so far 最好?  Thanks.
回復

我本來都系買UVB光管,不過個老闆話陸龜用管冇甘好,其實系唔系?
回復

Johannchan 發表於 2011-12-18 01:07
嗯嗯....我都知Zoomed 好, 我呢個人要試過至信, 試過果然效果可見.  Zilla 加40%, 咁加左之後仍然Zoomed  ...

Zilla比Zoomed好之處, 是Zilla比Zoomed的UVB強3.5倍以上.
比如Zilla 20w節能泡, 也比Zoomed 26w的節能泡強3.5倍.

當由於Zilla燈中大部份的光都給UVB/UVA佔去了, 所以可見光是非常暗, 需要用全光譜燈去補充.

I see, so powerful....wow..  發表於 2011-12-18 15:28
回復

piu177712 發表於 2011-12-18 01:10
我本來都系買UVB光管,不過個老闆話陸龜用管冇甘好,其實系唔系?

各有特性, 唔係用管冇咁好.

主要係你個箱, 如果你個長過18", 箱個光管座, 唔係箱中間頂部, 高度又超過15", 咁就10.0膽好D, 因為膽會离地高度低D.
回復

燈泡·....
.

回復

我兩枝一齊用
回復

睇反上面我來講 我認為 光管只係幫助 而主力 應該 係 10.0先岩... (呢句又錯啦 哈...睇完佢個密集度來講 又係光管好d 但係 光管散晒既uvb 好似弱雞左d 唔加罩...)

10.0佢uvb集中度強d  而光管就係散開晒...有錢簡係開晒2隻啦~集中又有 散晒又有 咁就可以全方面吸收 uvb....
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-14 21:23
睇反上面我來講 我認為 光管只係幫助 而主力 應該 係 10.0先岩... (呢句又錯啦 哈...睇完佢個密集度來講 又 ...

你係講緊10.0 UVB節能燈泡, 用10.0 UVB光管.

但係你講既並唔正確.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 13:00
你係講緊10.0 UVB節能燈泡, 用10.0 UVB光管.

但係你講既並唔正確.

又唔岩 哈哈 光管 加個罩比起 uvb 加上罩 不是更好嗎???
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 05:13
又唔岩 哈哈 光管 加個罩比起 uvb 加上罩 不是更好嗎???

冇邊個更好, 只有邊個更適合, 完全系取決於箱內高度及長度既條件.
回復

waiman 發表於 2012-3-15 19:06
冇邊個更好, 只有邊個更適合, 完全系取決於箱內高度及長度既條件.

又真係咁講岩波....冇絕對既好壞.....都係睇環境做野...
回復

莫秋殤 發表於 2012-3-15 06:07
又真係咁講岩波....冇絕對既好壞.....都係睇環境做野...

Zoomed 10.0光管裝高過35cm = Zoomed 10.0膽更好.
Zilla光管裝35-40cm = 比Zoomed 10.0膽更好.
回復