香港龜友論壇

查看: 10751|回復: 71
打印 上一主題 下一主題

[投票]你會否解剖死龜作了解死因?

樓主
假如你隻龜突然暴斃你會否解剖死龜作了解死因?

老實講,我都覺得好嘔心..但係我都會解剖死龜.

投票完都提出下意見!
單選投票, 共有 393 人參與投票

距結束還有: 29865 天3 小時27 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
沙發

回復 MichaelL 的帖子

哦 又係既...我都同意你講法
回復

板凳
回復 Johannchan 的帖子

但係我講緊龜喎
更何況人同龜點可以比較
回復

地板
阿花 發表於 2011-12-3 13:13
解剖只不過滿自己的好奇心和求知慾,知道左又點呢?隻龜都唔會翻生,多餘夾殘忍 ...

滿足自己的好奇心和求知慾係正常不過既事,絕對唔係你所講既多餘,可能你唔係修科學
科學就係要有求知慾,唔係你只會可能繼續認為地球係平的
回復

回復 阿花 的帖子

點解你要將件事講到咁嚴重呢?
你可以話自己落唔到手,但唔可以話我冷血,殘忍,無愛心.問我係咪人
我知點解投會既人唔留言,就係怕某d龜友插,所以我都將投票既人唔顯示咁解
回復

阿花 發表於 2011-12-3 14:31
當然嚴重啦!把自己心愛的寵物解剖(無論交比醫劏或者自己落手)來滿求知慾,咁重唔係無愛心和涼血咩?
小 ...

「把自己心愛的寵物解剖來滿求知慾,咁重唔係無愛心和涼血咩?」只不過係你自己既睇法
至於你miss呢 有咩理去據證明「修讀科學的人,大多是無情和涼血的」呢?

例如個主人用粟米砂養龜,隻龜暴斃,主人想解剖隻龜去了解個死因,點知發覺原來一堆粟米砂塞住條腸度,咁下次個主人就會避免相同情況發生囉
回復

回復 小小明 的帖子

just share
回復