香港龜友論壇

查看: 3571|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

爬完文,想知更多~

樓主

魚方面而家有養馬賽克同燕尾
1. 仲可以加咩魚養?

我有兩隻草龜,
1.放埋落D魚到養o5ok?
2.得既話咁D屎點~_~ 魚果到我用吱吱泵 吸上黎

ABT 蘋果螺
1.係咪可以用黎做龜糧~_~( 我2隻龜底有3CM 左右)
2. 養落魚到OK? (唔好理我之前放唔放得龜)
3. 賣果陣點樣簡?
4. 幾錢-_-?
5. 係咪可以賣出去@_@
6. 要喂D咩?佢地會唔會食魚D屎?
7. 要咩工具?(魚果到得個氣泵)

thank you very much
沙發
龜唔好混觀賞魚...實屎冇生.
魚屎唔係太大問題..
螺..
係可以做龜糧.
可以同魚一齊養.
買要簡d活..吸實個袋or草..唔好要浮果d.
10蚊3-4隻.20蚊6-8隻
可以賣...不過少d人要.
唔洗特燈去喂..d魚食剩既糧佢會清...
唔洗泵都得..放條水草,係太陽下養..
(我有好多...要唔要賣幾粒比你..A_A..)

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
wongfafa + 4 多謝解答

查看全部評分

回復

板凳
ABT 蘋果螺

1ok要均衡食糧
二、唔太建議呀,魚如咬
三、幾間都有
幾蚊一粒啦
可以賣…如果繁殖到的話
可以用碎龜糧、魚糧…菜…都可以
水清潔則可,如用濾水不可過大
回復

地板
蘋果螺~但要用bb  1-2mm比較好~
養落魚到都ok(大隻d戈d好d),但小心生到爆剛-_-.
10幾蚊都有(之前有ching放,你搵番個post,我買過,品質十分好)
可以賣番出去
喂龜糧魚糧都ok~
唔洗咩特別工具~定期換下水就ok,
回復

回復 lcc215 的帖子

if i喂zoomed幼粒要喂幾多?
定期換水姐係幾耐?
回復

我完全唔覺得你有爬文,但我會照答你

1. 仲可以加咩魚養?
其實佢地係同一個種,都係比較溫純,除左惡魚外好多都得,好似燈魚果d都岩
我有兩隻草龜,
1.放埋落D魚到養o5ok? 草龜水性一般,但起碼唔可以無陸地比佢,唔係會倦死
2.得既話咁D屎點~_~ 魚果到我用吱吱泵 吸上黎  買濾桶

ABT 蘋果螺
1.係咪可以用黎做龜糧~_~( 我2隻龜底有3CM 左右) 係,但幼體最好唔好成日餵,一泥細菌多,二泥殼會介傷體內..
2. 養落魚到OK? (唔好理我之前放唔放得龜) 得
3. 賣果陣點樣簡? 你買定賣?
4. 幾錢-_-? 20蚊有找,魚街實貴,同網上賣家買平好多
5. 係咪可以賣出去@_@  任何野都可以賣,賣唔賣得出另一回事
6. 要喂D咩?佢地會唔會食魚D屎? 食屎?螺正常唔會食屎,除非屎內含有大量營份/未消化物
7. 要咩工具?(魚果到得個氣泵) 濾水器、燈(不必要)

最後比句忠告你: 魚同龜一齊養,魚有機會死。草龜用深水養,有機會沈死。愈多蘋果螺d屎愈多,多到臭死。對所養既野無認知,7成養死。無爬文扮有爬巴,醜死。

簡單D講即係死路一條!!!???  發表於 2011-11-22 22:46
回復

回復 kkiop 的帖子

幼粒我唔知,我喂大粒~6隻大螺,2-3粒
如果冇濾水又怕臭2-3日換最好,睇你幾多隻~
回復

殺破狼 發表於 2011-11-22 22:40

我無講實死哂,好多時都有d人好鍾意講:下,又唔見我屋企果條魚死既?我隻龜同條魚成2個月都冇事wo! 我都試過一條白老鼠同d敖蝦混養,死左6隻敖條白鼠都未死添,不過第7隻收左佢皮之ma
回復

空缸就ok?
定要d水草?
佢地5用暖管過5過到冬?
回復

回復 kkiop 的帖子

空缸OK
要加DD水草,最好用,唔用可能會凍死~
回復

殺破狼 發表於 2011-11-22 22:40

我個缸接近2個月冇換水了...
9月中到而家都未過個..

哇,2個月都未換過水,咁我係唔係要讚你叻架?  發表於 2011-11-23 00:04
回復

回復 殺破狼 的帖子

無呀...聽你講到咁慘...橫又係死.掂又係死..下次你不如叫人唔好養,等果d動物慢慢咁死..
但係..我養螺,養魚未試過臭死..
回復

回復 kenbb 的帖子

我冇講到明一定死,我指既臭死,係因為蘋果螺大便能力好強,換水都好難清得哂d屎,所以會臭,唔係真係死野。魚、蘋果螺同龜一齊養真係會死,只係幾耐死哂既問題。龜日日食螺真係會食死,我唔係大隻講,我有試過。養動物唔係煮炒飯,一堆野混養就得。 你有無見過猩猩、獅子、鹿會放係同一個竉養? 我唔係指樓主唔養得,只係呢三種野放係一齊對各方都有影響,咁點解仲要因為自己私慾去迫死佢地?
回復

殺破狼 發表於 2011-11-23 00:25

我冇講到明一定死,我指既臭死,係因為蘋果螺大便能力好強,換水都好難清得哂d屎,所以會臭 ...

其實..冇話逼唔逼死佢地.生態循環就是這樣.龜食佢地,佢地又生,生完又係比佢地食.
食死..我就未見過..只是不自量力,果隻龜想蛇吞象.係果隻龜既問題.
回復

其實如果你唔信早餐餐食蘋果螺會死,你可以買隻泥試,死因會係因為長時間比殼介傷腸胃至死,愈細隻死得愈快,其實樓主講左兩隻草得3cm大。
仲有你估樓主係打算一次過買100隻蘋果螺? 要食哂d螺你估有幾難?仲有 abt 蘋果螺1-7條問題我只係照問題回答,係到最後答哂問題先比句忠告,佢聽唔聽我唔理,佢後過佢自負。
回復

殺破狼 發表於 2011-11-23 00:46

其實如果你唔信早餐餐食蘋果螺會死,你可以買隻泥試,死因會係因為長時間比殼介傷腸胃至 ...

哇..咁喂飽我隻龜都要準備定2-3百蚊先得..
其實...邊個真係好似你講咁有錢..餐餐都比螺.
回復

只係曾經有位師兄20蚊賣40隻中蘋果螺比我,點幾連續食左4日後開始停食,之後死左姐
如果連20蚊都比唔起學咩人養龜呀唔好笑大我個嘴啦
回復

殺破狼 發表於 2011-11-23 00:56

只係曾經有位師兄20蚊賣40隻中蘋果螺比我,點幾連續食左4日後開始停食,之後死左姐

多少年前..我從不會在網上買活體的況且我魚缸中多的是.
回復

不到一年前 網上買活體其實同係店度買差唔多,在乎你對物種有幾深入既知識,睇實物就知人地有無昆你
回復

殺破狼 發表於 2011-11-23 01:03

不到一年前 網上買活體其實同係店度買差唔多,在乎你對物種有幾深入既知識,睇實物就知 ...

唔係昆唔昆既問題=.=''
我唔鐘意比人限死一個時間去買野..仲要可能有d黑心商人賣有暗病的活體.
回復