香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Herman
打印 上一主題 下一主題

孔雀魚重於生左B

我e+餵緊以下e兩隻糧,黑色蓋果隻糧係餵d大魚,白色蓋果隻就係餵魚B

回復

今日再添加4條BB喇
回復

SnappingTurtle 發表於 2011-11-22 10:57
有幾殘忍啊,除非你系素食者,否則無資格講殘忍,你有無食過乳豬?有無食過乳鴿?仲殘忍啦 ...

你話食肉 ge 人冇資格講殘忍...... 你 ge stand point 都幾有趣.......

相信你都食過乳豬同乳鴿, 但係你會唔會親手劏0左乳豬, 或者主動親手用刀切開隻乳鴿條頸放血? (此其一, 自已參詳我ge意思啦, 好易明的 .........)

其二, 我所講ge只係我 ge感受, 我覺得要將一條出世 幾個鐘 / 幾日ge 魚B 當糧食餵龜, 咁樣係殘忍....... 而你 ge 感受, 你覺得冇乜野.........

或者我用另一過例子...... 唔知你歡龜喜歡到什麼程度.......... 但我真係好有興趣知到當你聽到有人吃龜的時候, 或有其他 ching c 姐的龜龜走了的時候, 你會有什麼感覺......... 我相信大家都好有興趣知.......
回復

palladio 發表於 2011-11-23 03:17
你話食肉 ge 人冇資格講殘忍...... 你 ge stand point 都幾有趣.......

相信你都食過乳豬同乳鴿, 但係你 ...

睇黎你分唔清,食物同寵物,可悲.......莫講話魚BB,就算系白老鼠都可以用黎喂龜,呢個世界就系弱肉強食的,睇開D啦,你無為在死撐
回復

回復 Herman 的帖子

如果你不是玩純化系統....
簡單! 使用一般魚糧磨成粉末.喂!! 不要用蛋黃--除非你有一套好的成熟過濾系統.
假使你玩系統...d f1 要使用豐年蝦苗..bbs.. 買蛋自己孵.  d f1 會出色d..

用暖管..加氣..每日加少少新水----要用"kat"夜水.. 魚bb 會快大d..
回復

回復

minicooper 發表於 2011-11-23 22:28

如果你不是玩純化系統....

用邊隻暖管好ar??
同埋點加氣ar??
回復

你的缸幾大? 使用氣bum ..如沒有都可以加d 水草..以及每日吸走d便便.. 盡量keep d 水清潔..!
看你d bb 數量不是太多.. 應該不難keep. 記得不能喂大多..可以小量多餐.. 以及吸走便便和食淨d魚糧... 如大小小後可試雪紅蟲.. 但是是要選擇最小型的先喂... 大紅蟲喂龜龜.!!
回復

好可愛
回復