香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

讓龜隻冬眠要注意的事項~

樓主
(水中情luke原創)

有說龜龜沒有冬眠過長大了便會不育!

有的更說龜龜不冬的話會縮短壽命!

不竟, 龜既是大家的朋友,亦可以是大家的財產,

當中不乏的更是價值連城物種!

幾個月見不到他...?怎麼會捨得!

讓他整個冬季獨自支撐...? 你可會放心?!

決定要給龜隻冬眠的朋友要注意:

視乎龜隻的種類及年齡,找尋合適的冬眠方法。

健康狀態:

夠壯的才適合進入冬眠,冬眠前亦要確定龜隻的便便已排清,

否則長時間後會令腸道腐壞的!相反稍有毛病的,

(如:四肢乏力、雙目無神、屙嘔食滯、身上有傷...),都不適合冬眠。

理論上:

冬眠對龜隻及飼主來說都有很多好處,但同時亦存在一定的風險,

不時有人同我講,說他的愛龜冬眠後就會,

(不進食、雙腳/手冇力、開唔倒眼...甚至死了!),

因此選擇應否給龜隻進行冬眠,乃是飼主每年過冬前的一大課題!

我認為:

因為龜苗儲存的能量有限及體質較弱,是不宜作長時間冬眠的,
而因為香港的氣候很少會有持續的寒冬, 而較好的做法便是給他們"渡冬"了!

渡冬:

首先, 如常用地為冬眠作好所需的準備,可將 : 椰泥/泥炭土、枯葉、

水苔及細樹皮等混合(成份會視乎個人經驗及喜好有所不同),

置於箱內的厚度不少於10cm(視乎龜隻的大小而增厚),保持較低的濕度(不能全乾的),

當準備好後便讓挑好的龜隻自行挖掘藏身,安全起見我會在"地面"放置少水盤,

然後每天觀察土的變化及定時少量地補充水份於泥土上,

而每隔十數天(或挑一個較暖的日子)便挖出龜隻,

用和暖水(接近室溫的)將其喚醒及補給食物和飲水,

如果一切都妥當, 清好腸胃後便可繼續讓他渡冬了。

注意:

特別寒冷的天氣不要把龜挖出,以免溫差太大對其產生傷害!

亦可視乎龜隻對冬眠的反應增減冬眠的時間, 必要時就需要立即升溫停止冬眠。

評分

參與人數 8威望 +35 收起 理由
tiffany_john + 1 掃盲帖
turtle_2014 + 1 多謝分享
龜蛋一名 + 1 多謝分享
jellyfish + 10 答了我想問ge野
名種龜 + 1 多謝分享
神之水滴 + 10 Thanks
william + 1 多謝分享
sing1544 + 10 多謝解答

查看全部評分

沙發
c.b. 發表於 2011-11-25 17:59
樓主我想請問我龜既甲有13cm長,身體ok,咁我係由佢訓定係都係用渡冬比較好??(新手養,第一年過冬),另外底材可 ...

你隻係咩龜?
醒左至到再冬眠都要升溫養住先得,
有d人都係用水苔,可以試下~
回復

板凳
lisamama2002 發表於 2011-12-2 04:18
如果是5年巴西龜,我是用毛巾包住佢.如果佢食咗少少未痾都唔比佢瞓番?如果暖D都唔啃開口食就又等十日再浸呀. ...

如果你隻巴西龜已經養左5年,
持之有效的方法就是好方法,
無需太擔心了~
回復

地板
lisamama2002 發表於 2011-12-5 11:53
巴西養左幾年啦,過冬時晚上放膠箱用厚毛巾蓋著,白天就比小小水佢飲或少少食物睇佢食唔食[都是唔食就1小時倒 ...

其實咁樣都ok也,
只係天氣特別寒冷,
好像10度以下時就不要浸水好了,
或許是你私家比較暖呢~
回復

小黑 發表於 2011-12-6 13:14
但係D龜通常食完要幾日後先便便,咁咪要連續幾日整醒佢?

係架~
回復

wing姐 發表於 2011-12-22 23:36
我隻係bb巴西,佢活動正常,有爬有食有便便,但呢幾日就轉冷,我想問可以點同佢抵寒??? 水要放幾多?我無暖管,但 ...

可以加一張爬蟲用的電熱墊在底部,
水多水少都冇問題了~

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... b19886149?u=lukehui
回復

PEGGYPEGGY 發表於 2011-12-26 13:27
E+ 細哥隻都醒埋, 咁佢地即係仲冬唔冬眠==

有加少少水保持返d濕度比佢係好的,
可能天氣仲未夠凍未完全可以冬眠~
回復

win0607 發表於 2012-8-8 10:51
師兄請問依家呢啲天氣係唔係唔應該放太多椰泥呢.....我發覺我啲龜龜日日都係泥入面唔扒出嚟....... ...

試下比個洞,
食完就想訓,
隻隻都係一樣
回復

回復 mamalena 的帖子

升溫到正常的溫度
回復