香港龜友論壇

樓主: lukehui

讓龜隻冬眠要注意的事項~

如果是5年巴西龜,我是用毛巾包住佢.如果佢食咗少少未痾都唔比佢瞓番?如果暖D都唔啃開口食就又等十日再浸呀.可以唔等咁耐,幾日叫醒佢一次浸同餵咁可以嗎?謝謝赐教
回復

lisamama2002 發表於 2011-12-2 04:18
如果是5年巴西龜,我是用毛巾包住佢.如果佢食咗少少未痾都唔比佢瞓番?如果暖D都唔啃開口食就又等十日再浸呀. ...

如果你隻巴西龜已經養左5年,
持之有效的方法就是好方法,
無需太擔心了~
回復

巴西養左幾年啦,過冬時晚上放膠箱用厚毛巾蓋著,白天就比小小水佢飲或少少食物睇佢食唔食[都是唔食就1小時倒走].跟人咁過冬.咁隻龜冇冬眠但又每天[叫醒起來],實際是否正確.??有些網友話應清腸不餵由牠瞓,[十幾日]定[幾日]才浸吓水及餵吓佢,然後痾完再瞓??不過我見佢一早就自己開眼咪又同佢玩咯.
我從未用過暖管同燈!
回復

支持好文要收藏,
回復

lisamama2002 發表於 2011-12-5 11:53
巴西養左幾年啦,過冬時晚上放膠箱用厚毛巾蓋著,白天就比小小水佢飲或少少食物睇佢食唔食[都是唔食就1小時倒 ...

其實咁樣都ok也,
只係天氣特別寒冷,
好像10度以下時就不要浸水好了,
或許是你私家比較暖呢~
回復

但係D龜通常食完要幾日後先便便,咁咪要連續幾日整醒佢?
回復

小黑 發表於 2011-12-6 13:14
但係D龜通常食完要幾日後先便便,咁咪要連續幾日整醒佢?

係架~
回復

回復 lukehui 的帖子

但我從來未見過我隻石金疴過白便.... 稀便就大把....
回復

而每隔十數天(或挑一個較暖的日子)便挖出龜隻,

用和暖水(接近室溫的)將其喚醒及補給食物和飲水,

不太明白@_@

如果一切都妥當, 清好腸胃後便可繼續讓他渡冬了。
回復

我隻係bb巴西,佢活動正常,有爬有食有便便,但呢幾日就轉冷,我想問可以點同佢抵寒??? 水要放幾多?我無暖管,但有個保溫盒,夜晚我會套住佢,怕佢凍親...請問我仲有咩可以準備呀?????
回復

wing姐 發表於 2011-12-22 23:36
我隻係bb巴西,佢活動正常,有爬有食有便便,但呢幾日就轉冷,我想問可以點同佢抵寒??? 水要放幾多?我無暖管,但 ...

可以加一張爬蟲用的電熱墊在底部,
水多水少都冇問題了~

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... b19886149?u=lukehui
回復

我屋企養左2隻巴西, 買返黎哥時都係BB, 養左一年半, 有一隻食多好多野, 所以就大隻D, 上年我爸爸用報紙剪碎鋪係面,佢地兩隻都成功眠左3個幾月,呢3個幾月過程中都無咩點理過佢地. 我爸爸今年用同樣既方法, 但係我上網SEARCH 到 用毛巾放係盆底再包住佢地部份, 細哥隻就繼續訓得好LUM, 但係大個隻就訓唔著咁係度爬黎爬去, 佢會唔會嘈住隻細既訓?我今日見佢醒左, 就拎出佢出黎係沖涼哥度玩左一陣, 有水, 之後就擺返佢落盆, 但係佢仲好生猛==
另外我用哥條毛巾係全DRY, 洗唔洗加小小水落去!? THANKS~~
回復

PEGGYPEGGY 發表於 2011-12-26 13:24
我屋企養左2隻巴西, 買返黎哥時都係BB, 養左一年半, 有一隻食多好多野, 所以就大隻D, 上年我爸爸用報紙剪碎 ...

E+ 細哥隻都醒埋, 咁佢地即係仲冬唔冬眠==
回復

PEGGYPEGGY 發表於 2011-12-26 13:27
E+ 細哥隻都醒埋, 咁佢地即係仲冬唔冬眠==

有加少少水保持返d濕度比佢係好的,
可能天氣仲未夠凍未完全可以冬眠~
回復

good post!!
回復

又學多一樣嘢
回復

thank~~~
回復

可以用報紙嗎?如果用報紙係咪同樣地放約10cm高再放龜龜係上面等佢自由發揮就得??
回復

thx
回復

我以前隻巴西龜冬眠之後咩都唔肯食,,,唔知係因為以前食開遊來遊佢嘅魚仔定係病,俾豬肉牛肉同飯佢都唔肯食,最後好耐佢就餓死咗喇。。。好慘呀。。。而家我又養一隻,希望可以成功
回復