香港龜友論壇

查看: 28184|回復: 54

讓龜隻冬眠要注意的事項~

(水中情luke原創)

有說龜龜沒有冬眠過長大了便會不育!

有的更說龜龜不冬的話會縮短壽命!

不竟, 龜既是大家的朋友,亦可以是大家的財產,

當中不乏的更是價值連城物種!

幾個月見不到他...?怎麼會捨得!

讓他整個冬季獨自支撐...? 你可會放心?!

決定要給龜隻冬眠的朋友要注意:

視乎龜隻的種類及年齡,找尋合適的冬眠方法。

健康狀態:

夠壯的才適合進入冬眠,冬眠前亦要確定龜隻的便便已排清,

否則長時間後會令腸道腐壞的!相反稍有毛病的,

(如:四肢乏力、雙目無神、屙嘔食滯、身上有傷...),都不適合冬眠。

理論上:

冬眠對龜隻及飼主來說都有很多好處,但同時亦存在一定的風險,

不時有人同我講,說他的愛龜冬眠後就會,

(不進食、雙腳/手冇力、開唔倒眼...甚至死了!),

因此選擇應否給龜隻進行冬眠,乃是飼主每年過冬前的一大課題!

我認為:

因為龜苗儲存的能量有限及體質較弱,是不宜作長時間冬眠的,
而因為香港的氣候很少會有持續的寒冬, 而較好的做法便是給他們"渡冬"了!

渡冬:

首先, 如常用地為冬眠作好所需的準備,可將 : 椰泥/泥炭土、枯葉、

水苔及細樹皮等混合(成份會視乎個人經驗及喜好有所不同),

置於箱內的厚度不少於10cm(視乎龜隻的大小而增厚),保持較低的濕度(不能全乾的),

當準備好後便讓挑好的龜隻自行挖掘藏身,安全起見我會在"地面"放置少水盤,

然後每天觀察土的變化及定時少量地補充水份於泥土上,

而每隔十數天(或挑一個較暖的日子)便挖出龜隻,

用和暖水(接近室溫的)將其喚醒及補給食物和飲水,

如果一切都妥當, 清好腸胃後便可繼續讓他渡冬了。

注意:

特別寒冷的天氣不要把龜挖出,以免溫差太大對其產生傷害!

亦可視乎龜隻對冬眠的反應增減冬眠的時間, 必要時就需要立即升溫停止冬眠。

評分

參與人數 8威望 +35 收起 理由
tiffany_john + 1 掃盲帖
turtle_2014 + 1 多謝分享
龜蛋一名 + 1 多謝分享
jellyfish + 10 答了我想問ge野
名種龜 + 1 多謝分享
神之水滴 + 10 Thanks
william + 1 多謝分享
sing1544 + 10 多謝解答

查看全部評分

nice
回復

-.-我仲諗住打比呀泰你問冬眠D野
--衣家應該唔洗喇~~~
回復

good post!!
回復

Thank you very much!
Support!support!
回復

多謝分享
回復

簡而清.........正
回復

唔推唔得, 多謝樓主!!!!
回復

精彩文章
回復

多謝分享
回復

多謝分享
回復

本想問....現在不用了....thx
回復

多謝分享,本來我仲諗緊應唔應該比龜仔冬眠,呢篇文章實在大有幫助呢。
回復

多謝分享.
回復

水龜都可以綿樣??? 黑旦同食蝸
回復

樓主我想請問我龜既甲有13cm長,身體ok,咁我係由佢訓定係都係用渡冬比較好??(新手養,第一年過冬),另外底材可只用水苔一種?同埋佢冬果時洗唔洗換底材.最後想問下你話渡冬果時用水令佢醒,之後比野食佢,等佢屙再比佢訓,不過係等佢係水到,直致屙左??(食同屙最少都1日)
希望樓主教下我><thx....
回復

c.b. 發表於 2011-11-25 17:59
樓主我想請問我龜既甲有13cm長,身體ok,咁我係由佢訓定係都係用渡冬比較好??(新手養,第一年過冬),另外底材可 ...

你隻係咩龜?
醒左至到再冬眠都要升溫養住先得,
有d人都係用水苔,可以試下~
回復

回復 lukehui 的帖子

我果隻係8角,佢e排一樣大食,不過就行動慢左(手腳好大力下= =")
姐係叫醒佢>再冬,約10日左右一次,假設佢醒完要2日後先屙,咁果2日就升溫養??(升溫用果d發熱板夠?定係用水+用人地養魚果d保溫管好??)
回復

多謝分享..我呢d初學者可以學到多d龜龜知識嚕~yaya :)
回復

好詳細~好好!!
回復