香港龜友論壇

查看: 15887|回復: 29

龜龜生蟲有咩徵狀

請問陸龜體內生蟲有咩徵狀?

williams_ng 發表於 2011-10-29 11:37
請問陸龜體內生蟲有咩徵狀?

柯的屎有蟲
食慾不好(?)
回復

屎會有蟲..
回復

有啲蟲用眼係睇唔到, 可以聞吓啲屎係咪比平時臭, 仲要係好臭個隻. 再加埋食慾不振, 冇乜精神.
回復

回復 8ways 的帖子

師兄,你隻藥有冇話食幾耐要停?
回復

回復 hyy 的帖子

10日為一個療程.
回復

sukky 發表於 2011-10-29 11:39
柯的屎有蟲
食慾不好(?)

完全認同.
回復

唔一定會痾蟲,痾蟲的話係體內好多蟲。生蟲會痾啫哩狀物體
回復

hyy 發表於 2011-10-29 11:54
回復 8ways 的帖子

師兄,你隻藥有冇話食幾耐要停?

你隻龜要食炭!
回復

回復 Norrishill 的帖子

我知呀
回復

陸龜體內有寄生蟲唔一定有特徵, 大家要明白大多數陸陸體內都有寄生蟲, 問題多定少, 少既時間可以對隻龜完全冇影響, 到有特徵(柯屎有蟲, 食慾不振) 已經很比較嚴重了...
回復

水龜會唔會有蟲?
回復

仁仔 發表於 2011-10-29 14:30
水龜會唔會有蟲?

緊係會有喇.
回復

如果隻龜冇咩徵狀係咪唔需要定期殺蟲?
回復

所謂生蟲,其實分兩種,一種係肉眼可見嘅寄生蟲,例如各類線蟲;一種是肉眼不可見的原蟲,例如最出名嘅阿米巴原蟲。

無論是哪種寄生蟲,都可以通過龜嘅大便觀察。

普通寄生蟲很明顯,大便裡出現一條條白色的線狀蟲子,就要杜蟲了。
而受致病性原蟲感染嘅龜,大便會呈現啫哩狀,伴有惡臭;嚴重的,龜精神及食慾差,甚至拒食。

普通寄生蟲可以使用腸蟲清(Albendazole),此藥主要靠抑制蟲體對葡萄糖的吸收,餓死d蟲。不過,根據我哋以往使用經驗,對龜黎講,此藥副作用相對較大,要求用量準確,同時最好配合注射生理鹽水。

至於原蟲,可以使用替硝唑(Tinidazole )或 甲硝唑(metronidazole ),兩者都是硝基咪唑類抗原蟲和厭氧菌藥物,不過後者為第一代藥,前者為第二代藥物。甲硝唑效果大但副作用相對較大,替硝唑效果差不多但相對安全,所以我們通常會選用替硝唑。
人用嘅藥物無論係效果和安全性上黎講,都比動物用嘅好得多,而價錢反而仲平(貌似任何野加個寵物專用嘅logo,個價錢就即刻double甚至triple

回復

williams_ng 發表於 2011-10-29 23:04
如果隻龜冇咩徵狀係咪唔需要定期殺蟲?

對於寄生蟲,新龜回家,如果大便中看不見蟲子,暫時可以不杜蟲,等養定了先定期打蟲。龜始終是食生野嘅,難免會食到d蟲卵之類嘅野。所以養定後,我哋一般會定期一年一次杜蟲。

對於原蟲,新龜回家,杜原蟲是常規處理之一。就算大便正常,都會餵一個療程嘅替硝唑。養定以後基本唔需要杜原蟲,除非大便有原蟲感染症狀。
回復

此外,其實我哋都會建議大家一年餵自己一次腸蟲清,始終作為飼主,接觸龜只及其糞便都有機會感染寄生蟲。
回復

windleaves 發表於 2011-10-30 00:37
所謂生蟲,其實分兩種,一種係肉眼可見嘅寄生蟲,例如各類線蟲;一種是肉眼不可見的原蟲,例如最出名嘅阿米 ...

請問「替硝唑(Tinidazole )」是否在一般藥房可以買到?
份量9cm 250g 的龜要用多少?
回復

我無係hk買過,答你唔到,你可以嘗試到有十字嘅藥房買。我見呢度有師兄係藥房買到metronidazole。

你確定是原蟲感染嗎?有大便圖嗎?
回復

windleaves 發表於 2011-10-30 17:25
我無係hk買過,答你唔到,你可以嘗試到有十字嘅藥房買。我見呢度有師兄係藥房買到metronidazole。

你確定 ...

大便正常不是爛屎,我都唔確定龜龜有冇蟲,
只是發覺2隻星龜養了10個月重了50G,但就只長1CM,
所以唔知係咪有蟲
回復