香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

應用密度原理, 用兩根Zoomed 10.0, 使D3效率超越Mega-ray

tintin 發表於 2011-10-27 22:02
我唸我終於明你講緊乜......
你其實吾應該講燈罩、反射... 你講既其實係干涉 (interference)。
http://w ...

我講緊既係燈本身強度, 干涉度, 同燈罩每點反射光源角度, 所綜合造成既效果, 全部一髮動全身, 而非單一某種造成的效果.

1.2.3.是的.
回復

waiman 發表於 2011-10-28 11:47
我講緊既係燈本身強度, 干涉度, 同燈罩每點反射光源角度, 所綜合造成既效果, 全部一髮動全身, 而非單一某 ...

>>我講緊既係燈本身強度, 干涉度, 同燈罩每點反射光源角度, 所綜合造成既效果, 全部一髮動全身, 而非單一某種造成的效果. 1.2.3.是的.

點解呢頭確認左,果頭又話我誤導??
回復

tintin 發表於 2011-10-28 19:07
>>我講緊既係燈本身強度, 干涉度, 同燈罩每點反射光源角度, 所綜合造成既效果, 全部一髮動全身, 而非單一 ...

>1. 有益波段加上勁揪指數原來都仲係未夠,因為我地仲要計埋隻龜吸光既生理特性!

錯誤與誤導係出自你.

我個篇文主題同文內都已表明, 係教人點樣至可以用一D好弱既燈, 去打低強既燈, 用既方法係密度. 我全文都冇講過你個條1既內容.

你就錯誤與誤導人地, 變成係講, 波段夠正夠強都係唔得, 都仲係未夠.

而事實上, Mega-ray係夠波段正又強, 用Mega-ray係絕對唔應該用反光罩既, Mega-ray在40cm唔用罩, 都已達到超過龜的D3需要, 所以邊有你講果回事呢.

事實係: 有益波段加上勁揪, 或唔勁揪既只係中度指數, 就已足夠有餘.
回復

>> 而事實上, Mega-ray係夠波段正又強, 用Mega-ray係絕對唔應該用反光罩既, Mega-ray在40cm唔用罩, 都已達到超過龜的D3需要, 所以邊有你講果回事呢. 事實係: 有益波段加上勁揪, 或唔勁揪既只係中度指數, 就已足夠有餘.

而家又一支Mega-ray就強到 “足夠有餘”???
而家一支Mega-ray就可以將之前幾萬字講既 “密度” “角度” 什至 “反射” 同“燈罩” 都可以掉晒佢???
總之,你最新既推薦就係叫我地去換支Mega-ray,因為Mega-ray夠勁、有左Mega-ray就勁到吾洗再理密度角度!
(我唸我今次真係聽得明你到底想點)

PS. 我最怕係,過兩日又搬幾萬字出黎,話Mega-ray點樣吾夠。
回復

tintin 發表於 2011-10-30 08:28
>> 而事實上, Mega-ray係夠波段正又強, 用Mega-ray係絕對唔應該用反光罩既, Mega-ray在40cm唔用罩, 都已達 ...

>而家又一支Mega-ray就強到 “足夠有餘”???

唔係而家, 係從來都係.
Mega-ray係美國動物園, 科究爬家們, 一致認為係頂級燈, 只有你一人認為唔夠.

>而家一支Mega-ray就可以將之前幾萬字講既 “密度” “角度” 什至 “反射” 同
>“燈罩” 都可以掉晒佢???

你都唔知點睇野既. 果D密度/角度/反射/燈罩, 關Mega-ray乜事呀?

>總之,你最新既推薦就係叫我地去換支Mega-ray,因為Mega-ray夠勁、有
>左Mega-ray就勁到吾洗再理密度角度!
>(我唸我今次真係聽得明你到底想點)

你都唔知睇乜野既. 我幾時有推薦或唔推薦呀? 又關推唔推薦乜事呢?

一直都只係你自己亂野亂講.

===

睇睇你D胡塗羅輯:  

1) Waiman: 我教弱者燈你用乜武器, 至可以去同武林高手一樣殺到人, 推薦用既武器係ABC.
tintin: waiman係話, 武林高手空手係殺唔到人, 武林高手要用ABC武器.

2) Waiman: 錯, 武林高手空手可殺人, 並非空手係殺唔到人.
tintin: 而家又話武林高手空手可殺人? 你之前講既ABC武器可以掉晒佢? 你依家1,2,係推薦用武林高手.
回復

想請教:
1.  現用一支 Zoomed 10.0 UVB 26w 膽
2.  正考慮轉用 Zoomed 雙筒燈罩,再加支UVB膽, 即共兩支用作加強

密度原理可否應用?  有沒有壞處?

回復

anthonywoo 發表於 2011-10-31 01:53
想請教:
1.  現用一支 Zoomed 10.0 UVB 26w 膽
2.  正考慮轉用 Zoomed 雙筒燈罩,再加支UVB膽, 即共兩支用 ...

能應用. 只有好處沒壞處.

但Zoomed雙筒燈罩, 係貴又反射效率低, 自己買兩個平野燈罩, 反射效率高佢好多:

工礦燈罩:
http://search8.taobao.com/search?q=%B9%A4%BF%F3%B5%C6%D5%D6&commend=all&ssid=s5-e&pid=mm_10011550_2325296_9002527&unid=0&mode=63&p4p_str=lo1%3D0%26lo2%3D0%26nt%3D1&olu=yes&isprepay=1&sort=price-asc

這反射效果頂級一流的, 肯定比最專業又最貴的Zoomed深桶反射罩好很多:
http://item.taobao.com/item.htm?id=10857936750

回復

回復 waiman 的帖子

Thanks
回復

c兄,Zoomed 10.0 UVB 膽26w同13w會不會有分別?如果我同兩支Zoomed 10.0 UVB 膽行不行?
回復

hotinlau 發表於 2011-10-31 09:32

c兄,Zoomed 10.0 UVB 膽26w同13w會不會有分別?如果我同兩支Zoomed 10.0 UVB  ...

Zoomed 10.0 UVB, 只有26w, 冇13w wo?
用兩個Zoomed 10.0 UVB膽可以的.
回復