香港龜友論壇

查看: 6577|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

結石和草酸

樓主
結石和草酸

作者: atits

我在馬來西亞和一群龜友在檳島聚集。

在馬來西亞飼養陸龜最大的問題在陸龜結石。氣候炎熱是造成常見的結石是蘇卡達、印星等死亡最大的理由。
討論之後發現…
一、自然環境,如地區的差異,氣候條件差異,如馬來西亞石炎熱的天氣和地區可因體內水分散失多導致尿酸濃度升高,水質中鈣質成分的增加使結石更易於形成。
二、蛋白攝入過高使膀胱結石較多。多食高蛋白使尿中尿酸增多,都有增大結石形成的因素的可能。
三、個體因素:有些陸龜,(常見的如蘇卡達、印星等)發生結石的幾率遠遠高於其他常見種類的陸龜。
四、過多的礦物質的攝入以及不正確的補鈣方式也是人工飼養環境下導致陸龜結石的重要原因。
五、過多草酸的攝入也是導致陸龜結石的重要原因,如水果、蔬菜豐富的地區草酸鹽類結石增多,常食用可增加尿中草酸的排量。

結石的形成, 組成, 預防, 判斷, 解決方法,治療和藥物等, 有太多人討論了..

我不在這裡多寫了, 我僅僅想要在這裡寫的是龜友討論之後發現的問題..
即是不常在這裡討論的草酸..

陸龜最大的疾病中,尿道結石是極受困擾的疾病之一,草酸鈣結石是最常見的結石。陸龜食物中必須限制的包括蛋白質、鈉、脂肪與纖維質的調整。

陸龜尿中存在鈣鹽結晶體形成的促進物和抑制物,草酸鹽是一種重要的抑制物。尿路結石中,草酸鈣結石最常見,占80%。尿枸櫞酸鹽能與鈣結合形成一種比草酸更易溶的物質,從而減少尿中草酸鈣過飽和,減少尿中草酸鈣晶體的析出,阻止尿結石核生長…

陸龜結石與自然環境、生活條件、全身代謝紊亂及泌尿系統本身的疾患有關,可以認為結石形成是多種因素綜合作用的結果。激素對泌尿系結石有一定的影響,主要是通過改變機體礦物質代謝,破壞尿中礦物質的平衡,使尿中致結石因素如草酸、尿酸、磷、鈣等物質排出增多,而尿中抑制結石成分如枸櫞酸、鎂排出減少,引起晶體析出、沉積和結石形成..

陸龜的活動狀態與結石的關係成反比。每日適度的運動,可預防結石的形成與幫助結石的排出。

陸龜攝取高蛋白質,會增加尿中鈣與尿酸(形成草酸鈣結石的核心)的排泄,同時也會降低尿中檸檬酸與PH值。增加鈣結石與尿酸結石形成之危險。

若增加鈉的攝取,也會增加尿鈣的排泄,有時也會降低尿中檸檬酸的飽合度。

纖維與鈣結合, 會增加糞便中鈣的排泄, 並避免吸收。如麩皮(含植酸phytic acid) 會與腸中鈣結合成植酸鈣, 由糞便排泄(減少鈣經腎排泄)。故宜采高鈣高纖維飲食。如牧草等。

鈣質也可以在腸道中與草酸結合,形成不溶解、不被吸收的草酸鈣,由糞便中排出,也因而可以減少草酸的吸收。

陸龜攝取高草酸食物,會增加尿中草酸排泄,所以對容易罹患草酸結石個體常見的如蘇卡達、印星等,需限制食物草酸。減少食物草酸攝取量與增加飲食中鈣質,會降低尿酸。

草酸過多也會影響骨骼成長…

教科書上講結石的形成機轉有兩種說法:
 1.free-particle theory
 2. fixed-particle theory
以第二種說法較多學者認同 ,簡單來說,就是要先有一個結晶核卡在一個固定的位子,再由此慢慢增長形成結石

通用草酸鈣晶體在尿中處於不飽合 (undersatuated) 狀態而完全溶解
--> 若水份不足則會進入超飽合 (supersatuation) 狀態,此時會生成結晶核
--> 若水份更不足(濃縮尿)則會進入不穩定(unstable) 狀態而生成結石

飲食中攝取過高的草酸、維他命C、動物性蛋白質或缺乏維他命B6 會造成尿中草酸量過高;
飲食中攝取過高的鈣、鹽、動物性蛋白質或缺乏纖維質會造成尿中鈣量過高;
這些原因都是造成結石的高危險因子!

重點: 要在吃含草酸物質時同時吃高鈣食物才有效

高鈣飲食可能使血鈣尿鈣增加,在腎臟形成草酸鈣的機會也會增加

因此,高鈣飲食對於腎結石的形成可說是有利有弊;重點還是在於水份!因為水份不足,使腎臟所形成的尿量不夠,無法將可能形成結石的物質稀釋,以致造成過飽和狀態,生成結晶而形成結石才是最重要的因素。
這也是蘇卡塔和星龜有容易生成結石的宿命!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
好文章..................................
回復

板凳
佳佳B 發表於 2011-6-24 07:21
好文章..................................

誌同X2
但係牧草都係咪可以照食多啲呢?
回復

地板
感謝分享~
回復

ah林-3- 發表於 2011-6-23 18:58
誌同X2
但係牧草都係咪可以照食多啲呢?

干嗎喂牧草呢? 不少人聽說喂牧草好, 就搏命一窩風咁盲目喂牧草.
回復

我隻盾臂 有個問題
希望ching可以幫手解救
我養左 3個月
總共排左3次尿酸...
第1次係水份多過石
第2-3次係一粒又一粒好硬既白色石仔=結石

佢平時唔多跑動 又唔飲水...又唔食牧草,草粒 淨係望住d綠色既野食
水果糧會食 龜糧會食
日溫:31-35<---1熱就熜燈
夜溫:29
咁我可以點做????
回復

Thx 分享............
回復

waiman 發表於 2011-6-24 11:20
干嗎喂牧草呢? 不少人聽說喂牧草好, 就搏命一窩風咁盲目喂牧草.

我日日有比菜+牧草
所以我就想知我係咪再可以比多啲牧草就係咁解XD
回復

ah林-3- 發表於 2011-6-24 01:34
我日日有比菜+牧草
所以我就想知我係咪再可以比多啲牧草就係咁解XD
...

比菜+牧草, 係指乜牧草?
Again, 牧草並唔係可唔可以比? 或可唔可以再比多啲?

否則, 正確既答案可以係:

可以比.

唔可以比.

可以再比多啲.

唔可以再比多啲.

1,2,3,4,都可以係正確既答案.

纖維有分水溶性, 非水溶性, 要分年齡体長, 30日內体況, 同埋當日体質, 和當日BB的質量, 綜合起來, 先至係有正確既答案.

回復

小小明 發表於 2011-6-24 00:48
我隻盾臂 有個問題
希望ching可以幫手解救
我養左 3個月

3個月3次尿酸, 問題大了!

1) 請上環境圖.
2) 請說明各燈牌子瓦數及高度.
3) 請說明濕度.
4) 請詳細說明一向所比的食物.
5) 有冇水盤?
6) 盾臂Size?
7) BB情況.

回復

十分之好既文章
回復

舊壇睇一次,
新壇睇一次,
回復

waiman 發表於 2011-6-25 01:28
比菜+牧草, 係指乜牧草?
Again, 牧草並唔係可唔可以比? 或可唔可以再比多啲?

咁CHING你講既:
姐係可以/吾可以比-.-'
我而家比既係呢隻;

回復

回復 waiman 的帖子

1) 遲小小附上 不過係 18"長x 15"高
2) 平時冇開uvb 因為上次聽過ching話 會對龜眼睛有影響,不過1星期最少有4日 晒太陽30分鐘以上 屋企有陽光照入 ((我放係兜到) uvb 係用EXO-TERRA  Repti Glo 5.0 /// uva 係用 EXO-TERRA ((SUN GLO 50w))
3) 本人住將軍澳 比較潮濕 大概有70度  溫度開左燈 有成34.5度 唔開就有29.5  夜晚我多數熜燈 除左岩岩食完野 要俾熱力消化
4) 多數俾 車前草or油麥菜 (1星期有3-4次) 1星期1次水果糧(每次6粒) 1星期1-2次 陸龜糧 曾經+碎牧草 不過會掃開晒先食菜 如果太多 佢會選擇唔食 草粒都唔食 最多嗅2嗅就走
5) 有水盤 長期放係燈下...有開燈 d水係暖 如果冇開 就係凍 不過從未見過行埋去浸水or飲水
6) 盾臂 約有6CM大
7) 到手3個月...聽上手講係 全部俾菜佢食....
ps: 佢有個問題  係個箱唔願跑動 淨係識訓   放出來 就會願意去郁 因為見到綠色野就會沖過去咬///嗅

感謝你呀 ching><  

回復

小小明 發表於 2011-6-25 02:42

1) 遲小小附上 不過係 18"長x 15"高

晒咁小陽光係嚴重唔夠既. 咁樣晒小心將支龜晒干水份成結石!
陽光晒龜要有躲避遮陰及水盤.

EXO-TERRA  Repti Glo 5.0係癈物UVB燈. 換個Zoomed 10.0拉.
有29.5c唔洗開UVA了.

每天用30-35c溫水泡龜40min一次, 可用箱中泡, UVA燈射住D水保持水溫.

隻龜咁細唔適合食牧草. 淨係車前草or油麥菜太過單一了, 嚴重唔夠多元化.

淨係識訓, 係同空間與照明有關, 龜係要有UVA, 先至見到有正常既彩色世界, 你唔開UVB燈(UVB燈中有30%UVA), 又係個細箱到, 即係將佢放係一個空間又窄, 又光線極之昏暗個房間里面, (重有, 你好似冇裝抽氣?), 比你住, 你都死訓爛訓昏昏沉沉, 生理系統出事啦?
回復

1)  uvb燈 唔開uvb 加熱有冇效用? 曾經有人指出話 開8小時uvb先= 晒太陽15分鐘...我仲以為 每日半小時好足夠=.=  希望ching你可以俾多小小指引
2) 我明天會出旺角 買多個 Zomed 10.0 uvb
3) 如果日間已經30度 係咪 長期唔開 uva 喇? 因為如果天氣熱d 開左uva 去到35度=.=
4) 有人指出要40度 水溫=.= 原來30-35已經足夠 我明白了
5) 希望ching你可以俾多小小建議 食d咩菜 +多2款夠ma? 例如 一星期一次菜心 一個月一次煮熟既南瓜 一個月一次蘋果 可以ma?
6) 我俾隻龜晒太陽果時有一半係太陽晒到 有一半係太陽晒唔到嫁 ((陰影位)) 但係如果加個水盤,,咁個水盤 係咪要係太陽晒到個位? 咁如果d水係凍凍地 而唔係暖既 咁點算好?

ps : 希望ching 可以俾多小小關於 晒太陽 同 溫度方面既個人見解 thx!!!

更新一項資料 每逢有太陽既日子 我媽媽都會將佢放入高身既大兜兜晒太陽... 每次大概 1小時以上
但係佢成日爬去d 陰影位 訓下教=.=....好難搞 放佢去 太陽位 佢一陣又去陰影位 冇咩活動能力
但係 只要一拎出來 就 郁得好勁 周圍爬下望下...
回復

小小明 發表於 2011-6-26 10:44

1)  uvb燈 唔開uvb 加熱有冇效用? 曾經有人指出話 開8小時uvb先= 晒太陽15分鐘...我仲 ...

1, 3) 如果天然氣溫使箱中溫度夠, 本來就天然加左熱了, 當然吾洗開加熱燈. UVB + 26c就夠熱力轉化D3了.
並非開8小時uvb先= 晒太陽15分鐘, 而是要看真正的UVB uw/cm2強度數值, 就算是用UVB燈, 亦能反過來達到1小時UVB燈=晒太陽1,5小時.

凡只素食的陸龜, 是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱, 否則一兩年不會看到有什麼事, 而以後就會出現種種問題. 比如隆背, 也是其中的一種.

以下是12月份, 室外直射陽光各時段UVB的強度數值, 夏天UVB量會增加0.8-2.2倍強度,

08:00am UVB 25 uw/cm2
08:30am UVB 50 uw/cm2
09:00am UVB 75 uw/cm2
09:30am UVB 100 uw/cm2
10:00am UVB 125 uw/cm2
10:30am UVB 135 uw/cm2
11:00am UVB 150 uw/cm2
11:30am UVB 160 uw/cm2
12:00pm UVB 175 uw/cm2
12:30pm UVB 160 uw/cm2
1:00pm UVB 145 uw/cm2
1:30pm UVB 125 uw/cm2
2:00pm UVB 105 uw/cm2
2:30pm UVB 90 uw/cm2
3:00pm UVB 75 uw/cm2
3:30pm UVB 60 uw/cm2
4:00pm UVB 25 uw/cm2
4:30pm UVB 15 uw/cm2
5:00pm UVB 8 uw/cm2

2) 10.0燈泡必需加反射罩.

4) 40c亦得, 但建議用35c比較安全, 係因為隻龜唔係一定日日永遠都係最佳狀態的, 萬一有一日狀態差左D, 或脫皮換皮etc, 咁你重係40c最高溫, D肉痛到痛死啦.

5) 室考#15:
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

6) 用個大D既盤或膠箱, 水盤唔洗一定係陽光果度, 唔係凍天亦冇泠風之下, 佢自已去冇陽光處玩水, 係冇問題既.
回復

[img]UVB 燈 方面 :
1) 用 Zoomed 既牌子 一日平均開 (10am--1pm and 6pm--11pm)  1-6 pm 晒太陽
夠健康 m a ?  或有冇其他牌子係可以更好? 例如 power sum ( $450一粒果隻 成100w)
2)  另外反射罩 是否 以下圖中那種 ? 但係我係用木箱,,有冇d係專門for 木箱嫁? 我唔係太識整=.="

最後非常多謝你既回答同幫忙呀><
回復

小小明 發表於 2011-6-26 14:23

1) 完全足夠了. 更好的是太陽燈, 但你現時並不需要更好的, 到了冬天及龜大一點的時候才需要.
唔好買Zoomed Powersun.

參考:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

2) 里面白色係冇UVB反射:

節能型燈, 在不同燈罩下的效果:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1380

呢一類:
http://item.taobao.com/item.htm?id=9791146331

或者地盤工人粗用既大光燈罩, 超級平:

回復

好有用既資料!!
多謝分享
回復