香港龜友論壇

查看: 9949|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

搞左咁耐,終於有 SETTING 被大家睇

樓主

自從上次個淘寶箱大執後,隔左一段時間,終於 SETUP 好個箱被大家睇

上次單料:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=15411

經 師兄tintin 提點後去日本城買塊圍爐鍚板返黎屈光管罩

龜箱大小 80X45X45

左上和右上 40W 飛利蒲射膽 中間一支 18吋 ZOODMED 10.0光管 中後一個 100W ZOOMED 淘贍

地面 八塊磚 左後方一個噴霧器  右後方一個水盤,前面兩塊玻璃移向中,除非太凍,否則都唔會關上,

做霧器用 TERRA FOGGER , 但買返黎發覺有問題,佢噴水噴好高,水花四濺,經多個容器測試後,結

果都係要自己落手改個微波爐保鮮盒出黎效果最好.

由於底材有八塊磚,所以 以此分為八個區域 再用溫度計去度每一區溫度差異

正面望入去開始計

左後第一塊磚開始  [33度 (射點36.6)(夜28)]    [31度(夜30)]   [34.5度(夜30)]  [32.5度(射點36.8度)(夜28)]

左前第一塊磚開始        [31.8度(夜27.7)]         [31.2度(夜29)]     [32.4度(夜29)]      [32.1度(夜27.5]  

上下限唔超過 0.5度  , 正式入伙後,已關了右面支射膽,右邊而家28.5-30度.

以上溫度資料係用呢支 HANNA 溫度棒放係每塊磚上五分鐘度出黎.

可以見到夜晚用淘膽既溫度比較穩定,至於 燈  每日SET係 早上十點開至夜晚七點關

噴霧器 早上十點開至夜晚七點關   

開燈時濕度 30 左右  晚間 60 左右

原本打算用兩千蚊包箱器材連龜,結果嚴重超資,又被人搵到位入.

補返入面器材相被大家

ZOOMED 10.0  18吋光管

ZOOMED 100W 淘膽

TERRA  噴霧囂

設定 燈 同 噴霧器的時間制

爬左好多文,經消化後就變左呢個箱出黎,雖然未必好,但我已盡左人事 .

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
jinke + 1 多謝分享
hyy + 1 心機之作~!
R之迷 + 2 多謝分享

查看全部評分

沙發
回復 caxlvyin 的帖子

我貼左 濕度出黎, 大霧都唔夠 兩支射膽吸水快
回復

板凳

如果用個水盤 開放式咁由佢噴霧, 呢個做霧器好癲一陣就可以升到 濕度 100  而家咁裝減低左佢功效好多, 個箱應該無可能痗 , 濕度唔高, 加上你唔記得呢咩,我個箱加厚 力架.
回復

地板
回復 R之迷 的帖子

旺角砵蘭街 , 想要意大利磚又得 平平大陸磚都得 2至8 蚊.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
R之迷 + 2 多謝解答

查看全部評分

回復

回復 kkiop 的帖子

做乜咁好過黎陸龜區探我,到你身癢想養陸龜?
回復

回復 R之迷 的帖子

你落開魚街再順路行過去都好近,探邊類朋友先
回復

回復 hyy 的帖子

係唔係你屋企樓下獨市呀,你走入去唔斬你都對唔住自己.
回復

係 , 買佢係因為條插頭方便,可以穿過側邊百葉窗入線,唔洗我CUT 蘇頭,

但估唔到咁勁.

回復

回復 kkiop 的帖子

睇你個簽名就知啦,剛開始得一隻巴西,我同你跳左論壇後,你就中哂毒買多四隻.....
回復

回復 hyy 的帖子

都岩既,我都好後悔係出面買,拎住個幾塊野行街都唔係咁爽咋.
回復

回復 hyy 的帖子

本來打算 盾 星 豹 紅腿 其一  , 最鐘意盾B  但太快大加上成體太巨型 放棄 ,

星B體型最岩  但十隻死九隻 新人唔想博又要 放棄

紅腿體型都可接受,但屎尿味道強而有力,免得被人咋型 放棄

結果選了東豹,貪佢大得慢,成體時體型我仲可以接受.

回復

U87111 發表於 2011-10-19 20:50
屋主在哪?

我要念左陣先知你問乜,特然間我腦筋轉唔切,屋主 遲小小會見到,買定票等開場啦.

回復

Zoomed 發表於 2011-10-19 23:46
回復 花次郎 的帖子

借問個密實盒點改裝?

頂開孔走線,側邊飛走一行位 2-3MM 寬左右.
回復

回復 Nick 的帖子

你估我想改既咩,理想同現實係兩回事,買左返黎先知出事,局住念計搞,唔通丟左佢咩,

唔想煩去買個現成既用就得啦 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17226

回復

回復 waiman 的帖子

就係等緊師兄你開金口,構思上主要係參考你既文章,我解釋返你問個三個問題先.

第一個問題, 上次都同你傾過,我係香港暫時搵唔到 18吋光管反射罩,而家都盡量留意,而淘寶

我都去搵過,但無咁短,你若見到,希望可以 PM 我   至於最後入唔入到手睇黎真

係要隨緣.

第二個問題  硬件上只有淘膽係獨立一條電線,兩個射膽同光管係同一組線,先天上係加唔到

光暗制,至於射點 我發覺只有不足 半吋X半吋  位置係會衝上 36至37度 移開

小小個溫度會跌2-3度,箱先天燈座比較矮,睇黎都要將就下.

第三個問題  日間開燈後,由於左手邊個水箱非常近射點,水溫我度過會有 65度 第一次唔知

放隻手指落去真係宿都宿唔切,所以噴出黎既霧唔會係冷霧,而家問題係晚間,由

於淘膽運作下會抽乾周圍濕氣,所以我設定左個噴霧器每小時運作15分鐘,若唔

開我又驚環境太乾,開又沒了師兄所講既微氣候,係呢方面真係要考慮下點搞.

回復

回復 tintin 的帖子

多謝師兄意見,我已去了日本城買左塊錫圍板,但有個問題,個光管架係鋁做,磁石吸

唔到,不過就算吸到都無用,舊磁石太大過唔到上面個位,光管離燈座位不足 3MM,而家屈好左

塊板,唯有暫時浪係上面用住先.

馬死落地行,暫時頂住先.

回復

回復 waiman 的帖子

可以咁講,誤打誤撞用左個微波爐保鮮盒,結果出黎有意外驚喜,水溫真係可以衝到60度以上

70未到,而且散熱好慢,關左燈十個鐘後拎支溫度棒去度都仲可以有35度,晚上全箱衡溫很正

常,至於日間,唔知係唔係我理解錯, 到底所謂既冷區點樣計,我一直以為係以最高溫熱點黎計,

另外區域比它低4至5度就係冷區,至於噴霧器,日間燈開幾耐佢就噴幾耐,夜間每十五分鐘噴一

次係為左同淘膽抗衡,唔想濕度跌得太低,今晚可以試下關左個噴霧睇下出個咁野結果出黎既.

開左蓋熱力散失好快,搵得支捧落去時都都見住個度數狂跌.

回復

回復 no4wai 的帖子

東豹.
回復

我都係爬文返黎,幫個箱製做個微氣氛,測驗左幾日,開燈情況下,濕度無明顯提高,亦無偏低.

回復

多謝提點,暫時好穩定,到春夏天普遍濕度高時,我會多加留意.
回復