香港龜友論壇

樓主: 花次郎
打印 上一主題 下一主題

搞左咁耐,終於有 SETTING 被大家睇

養龜程度已去到經驗+實踐+試驗+數據+分析=非常專業
多謝分享!!!

陸龜我都係岩岩入門,專業有排未到我,我都要靠其它師兄幫手.  發表於 2011-10-20 02:02
回復

花次郎 發表於 2011-10-19 07:49
龜箱大小 80X45X45

左上和右上 40W 飛利蒲射膽 中間一支 18吋 ZOODMED 10.0光管 中後一個 100W ZOOME ...

幾好wo.

少少建議:
1) 光管要加UVB反射罩.
2) 溫差唔得, 要減弱右邊支燈, 上下要差4-5度, 泠區30-31.
3) 個噴霧器唔係暖霧, 唔好用定時間歇制, 咁會令忽泠忽熱, 濕度又忽高忽低, 冇晒穩定性, 亦完全冇晒微氣候.
噴霧器可接上一個光暗制, 咁就變成任意調霧量, 如果要暖霧, 可水中加條潛水暖管, 或水暖墊.
回復

U87111 發表於 2011-10-19 20:50
屋主在哪?

我要念左陣先知你問乜,特然間我腦筋轉唔切,屋主 遲小小會見到,買定票等開場啦.

回復

Zoomed 發表於 2011-10-19 23:46
回復 花次郎 的帖子

借問個密實盒點改裝?

頂開孔走線,側邊飛走一行位 2-3MM 寬左右.
回復

回復 Nick 的帖子

你估我想改既咩,理想同現實係兩回事,買左返黎先知出事,局住念計搞,唔通丟左佢咩,

唔想煩去買個現成既用就得啦 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17226

回復

回復 waiman 的帖子

就係等緊師兄你開金口,構思上主要係參考你既文章,我解釋返你問個三個問題先.

第一個問題, 上次都同你傾過,我係香港暫時搵唔到 18吋光管反射罩,而家都盡量留意,而淘寶

我都去搵過,但無咁短,你若見到,希望可以 PM 我   至於最後入唔入到手睇黎真

係要隨緣.

第二個問題  硬件上只有淘膽係獨立一條電線,兩個射膽同光管係同一組線,先天上係加唔到

光暗制,至於射點 我發覺只有不足 半吋X半吋  位置係會衝上 36至37度 移開

小小個溫度會跌2-3度,箱先天燈座比較矮,睇黎都要將就下.

第三個問題  日間開燈後,由於左手邊個水箱非常近射點,水溫我度過會有 65度 第一次唔知

放隻手指落去真係宿都宿唔切,所以噴出黎既霧唔會係冷霧,而家問題係晚間,由

於淘膽運作下會抽乾周圍濕氣,所以我設定左個噴霧器每小時運作15分鐘,若唔

開我又驚環境太乾,開又沒了師兄所講既微氣候,係呢方面真係要考慮下點搞.

回復

hyy 發表於 2011-10-19 22:07
回復 花次郎 的帖子

豹要又濕又熱

乜豹吾係要又乾又熱咩?

ps.
樓主個箱無冷區

>> 搵唔到 18吋光管反射罩
廚房爐邊厚錫圍板$10塊,本身有磁石,裁好size拗曲少少就咁黐晌管架面板就ok。

>> 先天上係加唔到光暗制
我唸w兄係叫你噴霧加光暗制黎較細d霧,而吾係用時間制,咁就全日都穩定濕度。

>> 水溫我度過會有 65度
有無打錯字?? 水比燈射都有65度?

hyy
係?有錯請插..  發表於 2011-10-20 06:05
回復

花次郎 發表於 2011-10-19 12:57

就係等緊師兄你開金口,構思上主要係參考你既文章,我解釋返你問個三個問題先.

1) 呢度咪有Lo, $7.50, 540mm長, 长度尺寸可以按照客户要求切割, 叫佢切到450mm (18吋管).

http://item.taobao.com/item.htm?id=9042591268&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3DT8%25B7%25B4%25B9%25E2%25C6%25AC%26ex_q%3D%26filterFineness%3D%26atype%3D%26fs%3D1%26unid%3D0%26mode%3D63%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1319058301_4z1_849436538

2) 右邊支燈可用細D瓦數? 冇冷區成個箱恆溫唔係咁好wo.

3) 有65c咁勁, 咁就係暖霧La. 你加得定時器, 就可用光暗制, 代替個定時器, 因為光暗制可以任意精細, 調超聲波噴霧器D噴霧量, 可輕昜調到你需要的任何霧量, 咁就可以全日濕度恆定, 又有微氣候, 唔洗因為噴霧器霧量太大, 而用間歇定時器啦.
回復

3) 不過你支燈直射地下有33c, 點解射到D水就有65c, 因為加上造霧器本身發熱?
(我知有D差既造霧頭, 佢本身會發熱).
回復

回復 tintin 的帖子

多謝師兄意見,我已去了日本城買左塊錫圍板,但有個問題,個光管架係鋁做,磁石吸

唔到,不過就算吸到都無用,舊磁石太大過唔到上面個位,光管離燈座位不足 3MM,而家屈好左

塊板,唯有暫時浪係上面用住先.

馬死落地行,暫時頂住先.

回復

可以咁講,誤打誤撞用左個微波爐保鮮盒,結果出黎有意外驚喜,水溫真係可以衝到60度以上

70未到,而且散熱好慢,關左燈十個鐘後拎支溫度棒去度都仲可以有35度,晚上全箱衡溫很正

常,至於日間,唔知係唔係我理解錯, 到底所謂既冷區點樣計,我一直以為係以最高溫熱點黎計,

另外區域比它低4至5度就係冷區,至於噴霧器,日間燈開幾耐佢就噴幾耐,夜間每十五分鐘噴一

次係為左同淘膽抗衡,唔想濕度跌得太低,今晚可以試下關左個噴霧睇下出個咁野結果出黎既.

開左蓋熱力散失好快,搵得支捧落去時都都見住個度數狂跌.

回復

花次郎 發表於 2011-10-19 20:49
自從上次個淘寶箱大執後,隔左一段時間,終於 SETUP 好個箱被大家睇

你決定養咩龜未????????????
回復

回復 no4wai 的帖子

東豹.
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 17:58

東豹.

豹點解要造霧器????
回復

我都係爬文返黎,幫個箱製做個微氣氛,測驗左幾日,開燈情況下,濕度無明顯提高,亦無偏低.

回復

花次郎 發表於 2011-10-20 18:06

我都係爬文返黎,幫個箱製做個微氣氛,測驗左幾日,開燈情況下,濕度無明顯提高,亦無偏低. ...

在現在天氣涼!你可開幾組燈!令氣溫去到合適水平!而因為多燈!濕度才不會因造霧氣而有所上升!但到夏天你必須留意考慮!呢幾組燈會令缸溫度太高!你會熄咁D燈!到時潮濕天氣加造霧氣!出來的濕度就不合豹龜了!你要因天氣而setting有所變化!
回復

多謝提點,暫時好穩定,到春夏天普遍濕度高時,我會多加留意.
回復

花次郎 發表於 2011-10-19 20:49
自從上次個淘寶箱大執後,隔左一段時間,終於 SETUP 好個箱被大家睇

用心之作~~
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 04:57

可以咁講,誤打誤撞用左個微波爐保鮮盒,結果出黎有意外驚喜,水溫真係可以衝到60度以上

咁就好啦, 我忽略左你個盒有蓋, 因為焗住當然升溫.

你呢招應提供比多D人分享下啦.  
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 04:57

冷熱區, 唔係以最高溫既加熱射點黎計, 加熱射點之下應調到35-38c, 避免太高溫灼傷龜, 然後從個箱中間開始計, (或中意控制龜係邊區生活), set中間就係最適合龜既溫度, 最遠泠區就低5度.

咁隻龜係中間區生活, 有時要熱D, 就走去靠近燈, 有時要凍D就走去冷區, 有上下10度既地方, 比龜去自我調節.

由於每隻龜個体會不同, 所以最好都係只用一個燈, 觀察龜最喜歡係邊一度風車咁舒服, 測一下個度既溫度, 再加上調光器, 調到箱中間, 就係佢最中意既溫度.
回復