香港龜友論壇

查看: 9952|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

搞左咁耐,終於有 SETTING 被大家睇

樓主

自從上次個淘寶箱大執後,隔左一段時間,終於 SETUP 好個箱被大家睇

上次單料:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=15411

經 師兄tintin 提點後去日本城買塊圍爐鍚板返黎屈光管罩

龜箱大小 80X45X45

左上和右上 40W 飛利蒲射膽 中間一支 18吋 ZOODMED 10.0光管 中後一個 100W ZOOMED 淘贍

地面 八塊磚 左後方一個噴霧器  右後方一個水盤,前面兩塊玻璃移向中,除非太凍,否則都唔會關上,

做霧器用 TERRA FOGGER , 但買返黎發覺有問題,佢噴水噴好高,水花四濺,經多個容器測試後,結

果都係要自己落手改個微波爐保鮮盒出黎效果最好.

由於底材有八塊磚,所以 以此分為八個區域 再用溫度計去度每一區溫度差異

正面望入去開始計

左後第一塊磚開始  [33度 (射點36.6)(夜28)]    [31度(夜30)]   [34.5度(夜30)]  [32.5度(射點36.8度)(夜28)]

左前第一塊磚開始        [31.8度(夜27.7)]         [31.2度(夜29)]     [32.4度(夜29)]      [32.1度(夜27.5]  

上下限唔超過 0.5度  , 正式入伙後,已關了右面支射膽,右邊而家28.5-30度.

以上溫度資料係用呢支 HANNA 溫度棒放係每塊磚上五分鐘度出黎.

可以見到夜晚用淘膽既溫度比較穩定,至於 燈  每日SET係 早上十點開至夜晚七點關

噴霧器 早上十點開至夜晚七點關   

開燈時濕度 30 左右  晚間 60 左右

原本打算用兩千蚊包箱器材連龜,結果嚴重超資,又被人搵到位入.

補返入面器材相被大家

ZOOMED 10.0  18吋光管

ZOOMED 100W 淘膽

TERRA  噴霧囂

設定 燈 同 噴霧器的時間制

爬左好多文,經消化後就變左呢個箱出黎,雖然未必好,但我已盡左人事 .

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
jinke + 1 多謝分享
hyy + 1 心機之作~!
R之迷 + 2 多謝分享

查看全部評分

环境        很棒!!
回復

回復

回復 肥仔熙 的帖子

水中情有.....
回復

師兄,個化霧係香港買嗎?幾錢?
回復

回復 sulley 的帖子

咁就真係唔知囉,話哂係 商戶對商戶做生意, 質數應該會好小小既, 如每批貨都咁重煱氣仲點

維持合作關係呢.
回復

回復 花次郎 的帖子

即係質數都係........
回復

回復 sulley 的帖子

魚街賣既如果寫名係 BORO 咁就係佢囉, 至於點解會價錢X2 鋪租人工同其它雜項費用都係成

本,所以都唔怪得人賣貴一倍既.

回復

師兄買的爬箱, 是不是和魚街的同一款? 我見大小和名稱(Boro)也是一樣, 但價錢就x2.
回復

示範單位,尺價只須$18000
回復

回復 tintin 的帖子

外國 QC 好穩定,光管只有前後一對針腳通電,正常金屬部位係唔會有電,不過我都買個保險 罩同

光管之間仲有野晾住,多謝師兄提點.

回復

回復 Star 的帖子

我早排出去搵過都係搵唔到,有D鋪話以前有賣但而家就無,如你肯定邊間而家仲有貨可以PM我.
回復

回復 waiman 的帖子

而家關了右面支射膽,右邊而家28.5-30度 , 光管罩DIY左個用, 晚上唔開噴霧,擺個水盤,濕度都

好穩定.
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 17:46
回復 tintin 的帖子

多謝師兄意見,我已去了日本城買左塊錫圍板,但有個問題,個光管架係鋁做,磁石吸 ...

>>馬死落地行,暫時頂住先

你就咁晾上條管到,小心會短路呀!!
錫紙板吾好接觸到光管頭尾金屬位。
回復

回復 花次郎 的帖子

18吋光管反射罩, 魚街有, 賣水族器材果d地方

http://www.juwel-aquarium.de/en/spezialreflektoren60.htm?cat=65
回復

no4wai 發表於 2011-10-20 05:15
在現在天氣涼!你可開幾組燈!令氣溫去到合適水平!而因為多燈!濕度才不會因造霧氣而有所上升!但到夏天你必 ...

Support.
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 04:57

可以咁講,誤打誤撞用左個微波爐保鮮盒,結果出黎有意外驚喜,水溫真係可以衝到60度以上

冷熱區, 唔係以最高溫既加熱射點黎計, 加熱射點之下應調到35-38c, 避免太高溫灼傷龜, 然後從個箱中間開始計, (或中意控制龜係邊區生活), set中間就係最適合龜既溫度, 最遠泠區就低5度.

咁隻龜係中間區生活, 有時要熱D, 就走去靠近燈, 有時要凍D就走去冷區, 有上下10度既地方, 比龜去自我調節.

由於每隻龜個体會不同, 所以最好都係只用一個燈, 觀察龜最喜歡係邊一度風車咁舒服, 測一下個度既溫度, 再加上調光器, 調到箱中間, 就係佢最中意既溫度.
回復

花次郎 發表於 2011-10-20 04:57

可以咁講,誤打誤撞用左個微波爐保鮮盒,結果出黎有意外驚喜,水溫真係可以衝到60度以上

咁就好啦, 我忽略左你個盒有蓋, 因為焗住當然升溫.

你呢招應提供比多D人分享下啦.  
回復

花次郎 發表於 2011-10-19 20:49
自從上次個淘寶箱大執後,隔左一段時間,終於 SETUP 好個箱被大家睇

用心之作~~
回復

回復 no4wai 的帖子

多謝提點,暫時好穩定,到春夏天普遍濕度高時,我會多加留意.
回復