香港龜友論壇

查看: 3431|回復: 6

[巴西龜] 疑似爛甲求助 :(

一星期前領養咗兩隻巴西龜
尋日發現一隻龜龜(6cm大)
面甲有少許剝落 底甲亦有腐爛跡象 用手摸落是硬的
已經乾養一晚 龜龜進食正常

請問如果摸落是硬的話可以唔理佢嗎?是否舊傷已經康復?

麻煩大家了
回復

上圖黃黃地果d腐甲位可以用消毒過既工具試下刮除,
如果好易就起到出黎既部份要去除同用碘消毒,之後乾養數天只在食野時比水.
要小心唔好將仲痴住殼既組織格硬刮走,會出血同可能發炎.
一般挑到出黎既野唔會令隻龜流血.
回復

Bruinybear 發表於 2018-11-5 13:38
上圖黃黃地果d腐甲位可以用消毒過既工具試下刮除,
如果好易就起到出黎既部份要去除同用碘消毒,之後乾養數天 ...

okok 我仲買咗silver sulfadiazine藥膏 有用嗎?
如果淨係用碘消毒的話會自動復元嗎?要幾耐到?
感謝
回復

salicecc 發表於 2018-11-5 14:48
okok 我仲買咗silver sulfadiazine藥膏 有用嗎?
感謝{:9 ...

其實只要清走曬所有腐爛組織(變到類似底甲得番個黑色坑既樣),
單用碘消毒乾養一星期半左右基本上已經可以復原,指既唔係d坑位會生番變平滑,
而係類似傷口埋左口可以直接落水,冇咁易發炎.
隻龜好大機會成世都會有疤痕但只影響外觀唔影響健康.
至於乾養每日淨係喂食果陣先比佢浸水(半個鐘內就ok),之後用清水沖一沖淨佢以免有食物殘渣留左起表面,
再用紙巾清走表面多餘水份,先再用碘滴起感染位置,之後放番佢落缸(無水)休息就可以,每日重覆.
期間唔好過多騷擾佢,康復後都要注意水質同埋個缸唔可以太細,要勤換水同用過濾器,如果唔係治標不治本.
希望龜仔早日康復.
回復

salicecc 發表於 2018-11-5 14:48
感謝{:9 ...

隻cream個人覺得唔算好大用處,唔用都已經可以治療到龜仔腐甲.
回復

Bruinybear 發表於 2018-11-5 18:12
隻cream個人覺得唔算好大用處,唔用都已經可以治療到龜仔腐甲.

多謝你!!!!!!我會照做架啦!!
龜龜有疤痕都唔緊要 健健康康就得啦
回復

唔想留疤痕就搽京萬紅啦, 讓旧的龟甲褪去就可以了.  效果很好可以試下.
回復