香港龜友論壇

查看: 2362|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

請問巴西龜輕微中耳炎係唔係可以用silvirsulfcream?

樓主

近日發現我隻巴西塊面嘅左邊有少少拱起跡象
個人懷疑係中耳炎,不過唔係好拱
少少凸起左姐
上網爬文之後,
有D人話可以用silvirsulf cream嚟搽喺佢粒嘢上面
但係我唔係好肯定
另外,如果可以用的話,
噉請問呢隻cream可以喺邊度買?
大約係幾錢架?
搽完之後使唔使乾養?
THX

佢而家嘅狀態良好,
食得,瞓得,玩得
粒嘢喺側邊睇落去唔會好明顯
但係上面睇落去就好似有少少嘢突咗出嚟

回復

沙發
新人分享!

我隻巴西兩個月大時都鼓起兩邊,成隻青蛙咁。我上網不斷爬文同去問同好者,佢地都建議做手術,但我唔想,唔係貴,$250開一次刀。而且開刀後有機會復發,所以根本原因唔係開刀就解決到。

主要有兩個原因,1係水質唔好,2係缺乏維生素A。

我都幾sure樓主你會係定期換水嘅養主,如果唔係都唔會上黎問 有責任嘅養主;所以問題係維生素A到。

去買罐維生素A嘅粉(有d維生素A係滴水嘅),定期餵維生素A,我買o個個維生素A係粉,攞個杯之類將d粉mix龜糧同水,溝埋之後撈一撈等d維生素A滲透係龜糧到,之後去餵龜。

1星期最少餵一次維生素A。

我隻巴西仔,兩個月後自動恢復,兩邊面已經正常

你目前可以依照我咁做,一邊餵維生素A + 勤力換水(我高峰期日日換)

如果情況無改善兼惡化,去做手術。

回復

板凳
Thank you, 但係維生素A粉係唔係可以喺金魚街嗰度買到?
回復