香港龜友論壇

查看: 2137|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

巴西龜苗不吃好多日, 求救

樓主

本來好正常, 突然有一日唔食野。

之後過左幾日對眼好似有野刺激佢甘 有時兩對眼都唔開。

唔鍾意落水,有喘氣動作,申頭抖氣(陸地)。

我試過浸龜博士-爛殼,龜精靈。

滴眼,鼻 bio clearn infect..

都好似唔見有用。

另一隻草龜,其中一個鼻出左白色野,睇唔清楚。
但會食野。唔鍾意落水,落水好似抖唔到氣甘,會開口抖氣。

有保溫燈,保溫棒,濾水設備。但水缸換完水,好快有味。omg

我見兩隻都似感冒先加裝d保溫設備上去。
回復

沙發
呢科情況要分開養,
可以試下買土霉素同維他命比龜浸,
如果龜仔唔食野可以搵一d蔬菜同龜糧用攪拌器攪碎加水整成類似湯既東西比隻龜浸20分鐘.
如果係苗既話醫得好既機率好低,
可以的話睇獸醫最好,你個情況較嚴重拖唔到好耐.
回復

板凳
Bruinybear 發表於 2018-9-1 16:12
呢科情況要分開養,
可以試下買土霉素同維他命比龜浸,
如果龜仔唔食野可以搵一d蔬菜同龜糧用攪拌器攪碎加水 ...

土霉素係咩黎?
邊到可以買到?
唔想佢死住TT

病既原因係太冷?
我買返黎果陣冇事,好完整,活躍。
回復

地板
呢個論壇有ching賣, search下就有,
用途參考: https://htkps.wordpress.com/2010 ... %E7%B0%A1%E4%BB%8B/

如果你換完水好快有味,可能係你既缸太細,水唔多加上高溫,d菌生得好快,
唔知你缸幾大,但理想的環境應該係龜既身長一吋配10加侖水,
即係如果你果隻係bb龜,一隻養個缸就要用10 gallons tank,兩隻加一半,用15 gallons tank.
如果你缸唔夠大d龜好易會出問題.
個人建議與其你起度問病因,直接搵獸醫比較好,
因為好多時我地真係唔會比到個準答案你,
而且亂用藥對隻龜唔好.
回復

似係肺炎症狀

龜苖或細龜好易染上

係咪換水後溫差大

呢個症狀 我早兩個月 都死咗兩隻 
回復