香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: maktsz
打印 上一主題 下一主題

歐洲陸龜感冒

咁可能連抽氣扇都吾使開已夠通風,不過你買定先都無壞,换大箱都要用。
回復

陸龜 發表於 2018-7-27 09:43
其實首要換大個箱至係上策。加抽氣扇用電腦扇2寸至3寸放箱顶,向上抽就OK。太大把會令到箱入面温度吾稳定 ...

用緊75w暖胆,如果想保濕用椰泥做底材可以嗎?
回復

除非你冷氣對住箱或開到好凍,否則日胆40W,紅色夜胆50w應該足夠。75W如果關埋玻璃門,會好熱好焗好干。用椰泥保濕幾好,不過要經常翻下d泥,如果吾係會野蚊滋。
回復

陸龜 發表於 2018-7-27 11:57
除非你冷氣對住箱或開到好凍,否則日胆40W,紅色夜胆50w應該足夠。75W如果關埋玻璃門,會好熱好焗好干。用 ...

玻璃門我都長開,夜晚大約keep26、7度,諗緊係洞內鋪泥,因為佢有啲脫皮,唔知係咪冷氣太乾
回復

maktsz 發表於 2018-7-27 12:08
玻璃門我都長開,夜晚大約keep26、7度,諗緊係洞內鋪泥,因為佢有啲脫皮,唔知係咪冷氣太乾 ...

係太熱同太干,開冷氣係其中一個原因,可以用倉鼠樹支做山洞,通氣又可遮陰!你個温度計放係灯照射ge位置底下,75w一定超过40度以上。水碟大個d同放係灯底附近。
回復

所以點解要箱大有冷熱區同要用温控,等佢我可選擇邊個位係最合適佢,同須要時可以自己去取暖。水盆要大d等佢自己去浸凉同飲下水。
回復

陸龜 發表於 2018-7-27 12:40
所以點解要箱大有冷熱區同要用温控,等佢我可選擇邊個位係最合適佢,同須要時可以自己去取暖。水盆要大d等 ...

好,去魚街望下先,感謝分享呀
回復