香港龜友論壇

查看: 1742|回復: 4

飛河龜昏睡不醒

我隻龜養咗未夠一個月病咗,16/7睇咗醫生,拍片發現佢隻腳曾經骨折過,同有肺炎,抽死皮驗又發現有寄生蟲,醫生喂咗佢食藥同打咗抗生素,翻到屋企昏睡到宜家都未醒,有時會陏下但一直唔睜開眼,又唔食嘢,聽日翻去覆診打針同埋醫生話要灌食,佢咁細個我真係好驚佢捱唔住,睇醫生之前雖然見佢攰,但都仲可以游到食下嘢,睇醫生個陣佢都有同我講bb龜會難養啲叫我要有心理準備,翻到屋企我都有keep住留意龜龜嘅情況,見到佢唔陏個陣我打翻診所問,都有拍片俾醫生睇,但佢覆翻我就係龜龜去睇醫生個陣已經係咁,其實唔係,我隻龜睇醫生之前真係識睜開眼仲會陏,我明白醫生同我講佢好嚴重要我有心理準備,但佢話睇醫生之前已經係咁我真係好唔開心,我真係好擔心佢,除咗幫佢定時搽藥同保暖注意清潔,我真係唔知有咩可以為佢做
回復

唔好放棄呀師兄 我對飛河龜冇乜研究真係愛莫能助
回復

唔好放棄呀!!!!
回復

C兄  試下放暖管及調較至30度,
豬鼻龟比較怕凉及容易冷親,
我果隻豬鼻係夜晚較凉時都要放暖管.

回復

樓主C兄  小豬鼻瞓醒未?  
龟龟未能食嘢, 可以放些維他命粉及寶抗力比牠浸水, 以增強抵抗力.
回復