香港龜友論壇

查看: 3014|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

龜龜你做咩呢?

樓主
冬天過後,我的草又開始活躍了.今年開始每次洗缸(在厠所洗)都先把他放在地上, 他一來地就急不及待追着我的腳,見我對手洗擦有動作又追我隻/對手, 如果我蹲下或坐下來, 他甚至沿着我腳向上起勢爬. 洗完放回缸吧, 他還是貼在缸邊奮力向上爬. 但有一樣很搞笑的是, 他雖追着我腳或手, 但若放近, 他又回縮頭, 或聞一會兒後會猛力搖頭,好像表示我不喜歡的樣子.
你們的寶貝有沒有這些行為?
回復

沙發
有的呀, 牠是會認主人的呀.
龟龟想向主人討吃及想同主人有更緊密的接触.
只有你帮牠掃背及按摩頭仔, 牠是不會縮頭的呀.
不妨試下.
回復

板凳
Kam999 發表於 2018-4-4 01:09
有的呀, 牠是會認主人的呀.
龟龟想向主人討吃及想同主人有更緊密的接触.
只有你帮牠掃背及按摩頭仔, 牠是 ...

我有幫佢擦背/売,不過佢應該唔多鍾意, 起勢掙扎咁
回復

地板
沙田鄂仔 發表於 2018-4-4 12:58
我有幫佢擦背/売,不過佢應該唔多鍾意, 起勢掙扎咁

初時會有, 習慣咗龟龟就好享受了
回復

我小吉都係咁架,可能我成日同佢玩,所以一出嚟就最鍾意痴住我,又要同我玩追手手,又爬上我度聞鼻又聞同嘴,而我去邊佢又跟住我去邊,似隻狗仔多過似隻龜仔好,好搞笑架
回復

屋企隻旦龜仲冬眠緊
回復

龜龜有【互動】喺好事
回復

小黑豬 發表於 2018-4-10 18:19
我小吉都係咁架,可能我成日同佢玩,所以一出嚟就最鍾意痴住我,又要同我玩追手手,又爬上我度聞鼻又聞同嘴,而 ...

係呀, 我行去邊佢跟到邊, 但有時又會自己走去屋內其他地方探索.
回復